HURRA!!!

Nyss fick jag veta att allt slit senaste 5 åren med att kämpa för att få rätt mot kommunen inte varit i onödan! Vi har ju haft besvär med buller och blivit lovade bullerskydd som aldrig blivit av. Och jag ska inte tråka er med detaljer MEN efter att ha mejlat jag vet inte HUR många gånger, överklagat beslut, överklagat Länsstyrelsens beslut TVÅ gånger och skickat vidare för provning i Mark- och Miljödomstolen (där vi fick rätt) har nu (efter tre JO-anmälningar av kommunen dessutom som inte för dagboksblad och diarieför det de gör…!?!?) Så har en ny bullerutredning slagit fast att det behövs ett 3,35m högt och 90 m långt bullerskydd framför oss och vägen…och att grannarna som bor intill vägen också ska få ett skydd på 3m som är 70 m långt!

Va!? Trägen vinner eller….? Så, vi tänkte fira med grannarna på fredag! Idag hade jag ont i huvudet och feber så det gick inte även om vi blev väldigt upprymda av detta. Och…nu ska jag ladda om kanonerna för i FEM och ett halvt år har vi störts….jag har fått bekosta en bullermätning för att överbevisa kommunen och domstolen att vi har rätt samt anlitat en advokat…och köpt nya ventiler för att inte ha dem som ligger mot vägen öppna så som det var tänkt.

Och om jag räknar i runda slängar handlar det om….minst 30000kronor. Och då har jag inte lagt på något om sveda och värk….så glad att grannen är både jurist och ekonom. Nu ska vi räkna på detta…för varje dag man är störd kan väl vara värt lika mycket som en dagsböter? Och sen har vi varit 5-6 personer här…..så tar vi det gånger 365 dagar…och ja. det tycker jag är rimligt när en kommun gjort FEL, struntat i oss, hanterar sin skit dåligt och dessutom är långsamma….Eller? Jag får det till 100000 och sen…31…vad tror ni? Det kan aldrig vara orimligt om man kan få 840000kr när man våldtagit tjejer eller suttit i häkte 4 mån och får 137000kr för det när man trots att man är livsstilskriminell och dömt till livstids fängelse för mord…vad är min och mina barns hälsa värd?

Men, sen visar bullerberäkningen att de ändå använt fel prognosår och färre bilar än vad som passerar….tröttsamt.

Och sen lite snaskiga grejer jag får av en insatt kompis i kommunen…budskapet är tydligt, vi bor i en bananrepublik….

Lokalpolitiker försöker få köpa borgen billigt

Sitter i byggnadsnämnden – hotar med fördubblat vite

Av: 

Katarina Norrgrann

PUBLICERAD: MINDRE ÄN 2 TIM SEDAN

UPPDATERAD: MINDRE ÄN 2 TIM SEDAN

NYHETER

Här försöker politikern övertala Isabella Söderblom att sälja sin fastighet till honom.

– De vet att jag är sårbar och försöker utnyttja det för sin egen vinning, säger hon.

Nu uppmanas två lokalpolitiker på Ekerö att lämna sina uppdrag.

Först bestämmer Ekerö kommuns byggnadsnämnd att Isabella Söderblom måste riva sin borg. Hon säger att hon varken har råd med rivningen eller med det vite på 1,5 miljoner som hon måste betala om hon inte river.

Sedan kommer två män som sitter i byggnadsnämnden hem till henne.

De båda politikerna försöker övertala henne att ”göra sig av med problemet” genom att sälja fastigheten. De hotar med att vitessumman kommer att fördubblas till tre miljoner – ”direkt vid midnatt”.

Dagen efter ringer den ene politikern upp Isabella Söderblom och erbjuder sig att köpa hennes fastighet för fyra miljoner. En hälften så stor fastighet i samma område såldes i våras för 18 miljoner.

– Jag kan säga så här Isabella: Det kommer att bli värre om du drar ut på det. Det bästa du kan göra är att försöka sälja och bli av med det, säger politikern.

– Det är så äckligt hur de håller på. Jag blir spyfärdig, säger Isabella Söderblom.

– De vet vilken sårbar situation jag redan befinner mig i med hela min familj, och så försöker de utnyttja det för egen vinning. Det är skrämmande att det går till så här i byggnadsnämnden.

Nu har Isabella Söderblom börjat riva sin borg. Foto: BJÖRN LINDAHL

Ouppklarade affärer

Aftonbladet har tidigare berättat om Isabella Söderblom och borgen som hon ärvde efter sin far.

Pappan hade bygglov för att bygga ut sin villa med en stor borgliknande konstruktion. Men han byggde inte riktigt enligt bygglovet, han byggde en borg i medeltida stil.

2012 fick pappan bygglov i efterhand för ett torn som han byggt på borgen. I handlingarna sägs ingenting om att det skulle vara några problem med själva borgen.

När fadern dog 2014 ärvde Isabella Söderblom fastigheten på Drottningholm och en gigantisk härva av ouppklarade affärer. Dödsboet är fortfarande inte utrett.

2019 besluter kommunen att borgen måste rivas. Att ta bort den massiva konstruktionen av sten och 30 centimeter tjock armerad betong är en dyr operation. Enligt Isabella Söderblom ligger den billigaste offerten hon fått på åtta miljoner.

– Alla mina pengar har gått åt till alla rättegångar och jurister runt arvet och dödsboet. Jag kan inte sälja huset heller. Konkursboet har en pant här som de inte släpper. Det har politikerna som försöker lura mig att sälja tydligen inte koll på, säger Isabella Söderblom.

River sten för sten

Den 25 augusti skulle borgen ha varit i riven.

Borgen står kvar, men Isabella Söderblom har tagit ett lån för att kunna börja riva. Hon tror inte att pengarna kommer att räcka för att riva hela borgen.

Fyra arbetare är på plats. De pikar bort stenarna en efter en, går till kanten av borgen och slänger ner dem på marken.

En stenhög ligger nedanför. Men trots att arbetet har pågått i en och en halv vecka är det bara ett litet torn som är till hälften nertaget.

Rivningen går långsamt, sten för sten.

Foto: BJÖRN LINDAHL

Hela huset vibrerar av rivarnas maskiner. En sten studsar mot marken och träffar fönstret i rummet där vi sitter. Rutan spricker.

Isabella Söderblom drar ner gardinen och ställer stolar framför för att inte stenarna ska flyga in i rummet. Hon suckar tungt.

– De som säger att jag är en bortskämd Drottningholmsbrud som fått allt serverat på ett fat med guldsked, de har verkligen ingen aning. Jag har jobbat och slitit, jag har verkligen fått kämpa för att behålla det här.

”Kommunen lyssnar inte”

Kommunen borde kunna ta bort eller åtminstone pausa vitet nu när rivningen är igång, säger Isabella Söderblom.

– Jag har försökt på alla sätt att lösa det här, men kommunen är helt omöjlig. Jag har erbjudit mig att göra justeringar, men de lyssnar inte. De vägrar att träffa mig, de säger att de har för hög arbetsbelastning för att hinna med det.

Isabella Söderblom hoppas kunna bygga om borgen så att den blir lik den byggnad pappan fick bygglov för. Nu har hon ansökt om att ärendet ska utredas igen.

– De här politikernas agerande, att de söker upp mig och försöker sko sig själva på besluten som fattas i nämnden, det har fått mig att undra om det här verkligen har gått rätt till, säger hon.

Alla turer i kommunens hantering av borgen har fått Isabella Söderblom att tvivla på att allt har gått rätt till.

Foto: BJÖRN LINDAHL

”Kan inte kasta ut dom”

Arnulf Langlet (M) är ordförande i byggnadsnämnden på Ekerö. Han ser allvarligt på de båda ledamöternas tilltag.

– Som politiker sitter man i en position där man har ett övertag. Då måste man vara extra försiktig och uppträda ännu mer korrekt. Det är inte alla som klarar av det. Det är hemskt när folk inte sköter sig.

– Jag har inget sådant mandat att jag kan kasta ut dom ur byggnadsnämnden. Det här är en partipolitisk fråga för deras gruppledare, som jag har pratat med, säger Langlet.

Isabella Söderblom säger att hon inte litar på att nämnden har hanterat hennes ärende korrekt, när ledamöter försöker sko sig själva på beslutet?

– Det är en åsikt som får stå för henne. Ärendet har skötts korrekt hela vägen, överprövande instanser har fastslagit det.

Vad händer med Isabella och hennes borg nu?

– Hon har sökt anstånd för att få mer tid att riva. Tjänstemännen tittar på det nu, vad det finns för möjligheter. Det är inte avgjort.

Fördubblades hennes vite vid midnatt den 25 augusti, som de båda politikerna påstod?

– Nej. Det som händer om man inte har rivit då tiden löper ut är att vi på kommunen ansöker hos rätten att de ska utdöma vite, säger Arnulf Langlet.

De båda politikernas gruppledare säger till Aftonbladet att beteendet är oacceptabelt och att ”interna processer” har inletts. Senare återkommer gruppledaren och säger att politikerna nu uppmanas att lämna sina uppdrag.

Aftonbladet har sökt de båda politikerna.

En av de två utpekade politikerna i Ekerö Byggnadsnämnd är Sebastian Överfeldt (M). Sebastian påstår i ett inlägg på Facebook att Aftonbladet och fastighetsägaren har kokat ihop ovanstående historia.

Läs Sebastians inlägg på Facebook på länken:

https://www.facebook.com/groups/511980835658712/

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen