Narkosläkare vägrar vårda ovaccinerade…på IVA

Jag fattar, kollegorna är trötta. Man tappar förmågan till empati, snacket går och till slut…vill man inte ta hand om patienter som man tycker utsatt sig för en för stor risk.

Låt mig då påminna om folk som utsätter sig för risker där vetenskapen är solklar att risken för död är överhängande: RÖKNING, FETMA, BILKÖRNING VID FÖR HÖG HASTIGHET, CYKLA UTAN HJÄLM, HA OSKYDDAT SEX, KÖRA MC, TA DROGER, DRICKA FÖR MYCKET ALKOHOL, MUCKA GRÄL PÅ KROGEN, BLI SLAGEN AV NÅGON MAN BOR MED, INTE SPÄNNA FAST SIG I BILEN, KLÄTTRA PÅ MOUNT EVEREST, DJUPHAVSDYKNING, SEGLA I STORM, VARA FÖR FULL PÅ STAN….need I go on? Som Seinfeld sa, vi är uttråkade och lever på ett sätt som ibland kräver HJÄLM…..

STÖRTLOPP……ja, ni fattar FORMEL ETT. En del utsätter sig för risker men skulle någon säga till Schumachers fru att nej du, honom ska vi inte lägga i respen för han har själv valt att åka på le Mans i 300 knyck…..nej. Såklart inte. Men om en person med språkförbistring (så var det tydligen enl en överläkare i anestesi jag läste om i Expressen), eller någon som kommer från ett land där man generellt är skeptisk till vaccinering (Indien t.ex) pga att staten där tvångssteriliserat folk på detta sätt, allmänt oroliga personer som tycker att vaccinet utvecklats för fort och testats under för kort tid..och då SAMTIDIGT har en massa riskfaktorer som övervikt (borde de då kanske ätit mindre/annan kost och rört på sig?), diabetes (som de kanske dragit på sig pga att de ätit fel osv) och högt blodtryck (se föregående exempel)….va? Blir inte det lite som att klassvårda folk? För det är mer utbrett med sjukdomar i lägre socialklass….. jag tänker på psykpatienter med kroniska sjukdomar…de lever 15-20 år kortare än andra, de får generellt mindre vård än andra och tar mindre ofta kontakt med sjukvården om det inte handlar om att de tas in med tvång eller att psyk sköter deras somatiska hälsa…de är obenägna att vaccinera sig…och brukar få ett styvmoderligt mottagande av den somatiska vården som i stort sett alltid vill att ”vi” tar över alla som blir lite snurriga…..även om de blivit snurriga av att de har en lunginflammation konstigt nog. Detta har JAG varit mycket irriterad över bland annat då 80% av snurriga patienter inom somatiken faktist INTE är psykiskt sjuka utan har en underliggande somatisk sjukdom som gör att det snurrar till och att de på somasidan har ganska dålig kunskap om detta…

Så jag blir arg på kollegor som ska vägra vårda Covidsjuka för att de inte vaccinerat sig. Och det kommer jag fortsätta vara till vi får en LAG som säger att alla som KAN SKA göra det. Vi ska ge vård till dem som behöver det MEST upp till den nivån att det drabbar för många som då INTE får vård. Alltså en balansgång. Men antalet personer på IVA nu är inte vad den har varit. Jag fattar, IVA-personalen är uttröttad och det är nog det som gör att en del uttalar sig så här. Empatin är borta. Det kommer drabba ALLA som hamnar på IVA en lång tid framöver dessvärre, oempatisk personal vill ingen stöta på vaccinerad eller ej det kan jag nog lova. Nu ska jag försöka ta min huvudvärk och resa mig, ta något mot febern och vabba med en liten som säger att det sticker i näsan och snorar..vi beställer provtagning och hoppas på det bästa.

Ajö

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen