Har du en parfymfavorit?

Jag har sedan ganska många år haft några parfymfavoriter. En sticker ut och jag har skrivit om det tidigare, kanske på min andra blogg egethushalle.blogspot.se ? Men, idag pga att jag redigerar lite smått varje dag utan värk och feber så har jag börjat läsa upp mig igen om parfym och tillverkningen. Jag måste ändå tipsa om CB I hate perfume. Här är en rolig och för mig ytterst lockande doft! https://www.cbihateperfume.com/post/new-scent-after-party

Nåväl. Varför gör jag detta, skriver om parfym alltså? Jo, som sagt det är delvis pga redigeringsarbete men också för att jag efter att jag blev sjuk hela tiden funderar på min plan B, om jag inte kan komma tillbaka till at arbeta som läkare pga att kognitionen inte är vad den var… eller så bara drömmer jag mig iväg. I vilket fall. Jag har haft ett fåtal parfymer i mitt liv. Jag minns Shalimar (Guerlain), Trésor (Lancome som jag aldrig riktigt gillade), Posion, Jean-Paul Gaultier, inte heller så kul. Och sen kom For Her för några år sedan av Narciso Rodriguez och där bor jag numera. Jag får då och då andra parfymer men jag ger ofta bort dem om jag inte gillar dem. Och så har vi som sagt CB I hate perfume. Han gillar inte parfymer, han vill ha doftupplevelser. Och jag kan inte annat än hålla med. Det finns inget mer obehagligt än när en person passerar och man känner doften av en perfym, ofta då i för stor mängd. Jag vill bara ana någons doft. Känna igen en persons doft.

Så här skriver hjärnan och hjärtat bakom CB I hate perfume själv:

How CBIHP Scents Are Made

  For me, perfume is a special individual experience so I prefer to keep things small. I design all my perfumes myself and each is carefully compounded, blended and bottled by hand here in my workshops. My traditional methods are laborious but allow me to create perfumes that are unique and impossible to mass-produce. Should you visit the gallery on certain days, you can see for yourself my assistants and I making perfume.

  Perfume is an art always informed by science and the look of my perfumes reflects that marriage. The bottles and boxes I use are drawn from laboratory equipment and the materials of the artist’s studio. They are elegantly spare yet constantly remind that the point of a perfume is its scent. Perfume is meant to be enjoyed.

Jag är mycket glad över att maken alltid tycker att jag doftar gott…även när jag inte har någon parfym på den dagen. Kanske jag är impregnerad? Jag är inte heller en duschfanatiker…så kanske den parfym jag besprutar mig med hänger kvar länge och förenar sig med min egen.

När jag skulle fylla 16 var jag på språkresa i tre veckor i Menton. Anar ni vart jag är på väg? Ja, Grasse. En dag åkte vi dit. Och det var helt otroligt faktiskt. Utöver att hela klassen i mellanstadiet åkte till Prippsfabriken så är det den enda fabrik jag någonsin varit i. Väldigt laboratorielikt. Och dofterna!

Så jag tar mig nu mentalt tillbaka till de platserna.

Jag älskar Provence, där skulle jag kanske vilja bo….om man kan odla citroner, och det kan man. Menton är citronhuvudstaden. De har citronfestivaler! Och neroli, citronmeliss, bergamott…det är några av mina älsklingsdofter. Och såklart lavendel, men inte på hud.

Nåväl. Jag läste på om museet, fabrikerna och såg att för blotta 120000kronor kan man, om man har gåvan, utbilda sig där. Om man blir utvad som en av tolv. Efter covid är kanske inte näsan vad den varit men säkert skulle man kunna betala sin väg fram…om det var värt med en icke fungerande olfaktorisk bulb…

Men, tillbaka till mina parfymer. Nu har jag alltså tre. Två jag använder och en jag inte kan slänga. Burning leaves. Den doftar precis det. Som när man eldar upp löv om hösten. Men det vill jag inte gå omkring med. Jag har den mer som en påminnelse. Sen For Her i olika former parfym, eau de toilette och en liten praktisk parfym för aftonväskan (mer reseparfym alltså) och sen ”In the summer kitchen 1966”. Ja, så heter den, det är nr 101. Jag älskar den och min mamma köpte den för kanske 4 år sedan på resa i USA, för man kan inte köpa annat än där. Förr fanns det en butik vet jag i stan men inte längre. Jag skulle gärna öppna en…det blir plan C.

Min ser inte ut så här, och den allra första flaskan var apotekslik, min är lång och smal. Men läs beskrivningen. Jag känner att det är exakt så jag vill förmedla simturen Amélie tar i min första kriminalroman, Mordet i Marseillan, ni vet den som skulle getts ut innan sommaren 2021…och skrevs en varm natt 2019. Med ändringar under 2020…

Nu ska jag sluta skriva, jag ska inte överanstränga mig utan andas lugnt, samla kraft, portionera ut energin och äta kimchi!

Imorgon stundar julafton. Firandet av Jesu föd…jag menar Tyllas födelse och att jultomten kommer. Då ska jag vara ALL THAT (och fri från värk och min feber som verkar ha smugit sig på mig igen…idag 38,9 men låg vilopuls, 62. Den ska vi mäta dagligen enligt rehab…?) Jag ska ha på mig ett av mina fynd. En top av Vivienne Westwood, och som ni alla vet, when in doubt, overdress! (Men easy on the scent! OK?)

Vacker bild och utan att jag visste det innehåller ju For her just neroli och bergamott….se där!

Ikväll blir det paketinslagning och Love actually, det är sen jag träffade nya maken. Jag ska kanske ha pysselstyga med barnen och göra julklappsetiketter här. det kan bli kul, eller kaos, man vet aldrig så noga!

Kram och god jul!

Anna-Panna

Ps. precis NU läser maken att tyska ”antivaxxers” vill flytta till Sverige….Jag tänker på Hassan: 10000 tyska bögar! Ds. https://www.youtube.com/watch?v=ddiJr3XmGqY

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen