Spanska sjukans efterspel

Det är skrämmande läsning, jag är tacksam att vi har ett annat vetenskapligt och medicinskt läge nu. Och att sequele som jag drabbats av inte är de samma som då. Minns dock svininfluensan vars vaccin gav många narkolepsi, det som drabbade många som fick spanska sjukan. Ett mycket tydligt tecken på hur kropp och knopp hänger ihop. Jag läser på:

Aftermath

Many surviving patients of the 1915–1926 pandemic seemed to make a complete recovery and return to their normal lives. However, the majority of survivors subsequently developed neurological or psychiatric disorders, often after years or decades of seemingly perfect health. Post-encephalitic syndromes varied widely: sometimes they proceeded rapidly, leading to profound disability or death; sometimes very slowly; sometimes they progressed to a certain point and then stayed at this point for years or decades; and sometimes, following their initial onslaught, they remitted and disappeared.[31]Postencephalitic Parkinsonism is perhaps the most widely recognized of such syndromes

Parkinsomism, för tidig demens och postinfektiös schizofreni…jag känner att min lättare påverkan av kognitionen är en fjärt i rymden i jämförelse. Kanske vårt generellt bättre häslotillstånd nu kan ha spelat in?

Nåväl. Tröttheten besvärar. Igår sov jag mest, orkade inte tänka ut mat och försökte se en serie men som vanligt somnade jag innan jag ens hann uppfatta att det hela börjat. Nu, skriver jag av mig, funderar på att sticka, avstår en timme från att stätta på kaffemaskinen. (Den låter förfärligt mycket).

Det var det, morgonens utspel. Nu OS, snö en masse och lite mer stickning….Jo en undran, den kvinnliga experten, Emelie i tv5, vad har hon för blusar? Den ena är värre än den andra, decimeterbredavolanger, spetsar en del genombrutna, rysch, pysch, mönster, puffärmar, ståkragar och knyt. Jag känner mig som kastad tillbaka till 1800-talet. Jag vill säga lagom är bäst, men å andra sidan, livet är för kort för tråkiga kläder…kanske…

/A

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen