Mot civilisationens undergång

Klassisk svensk kardemummabulle utan en endaste tanke på dess indiska arv.

Igår blev jag rädd för mig själv. Jag självcensurerade. På Instagram hade en kvinna med olivfärgad hud och rakt mörkbrunt hår lagt upp en video där hon visade på olika sätt mödrar tog emot blommor från ett av sina barn. Den arabiska kvinnan stirrar ner i buketten och undrar var diamanterna är, den judiska frågar vad den kostat och blir arg över priset, säger att hon minsann visste var man kunde få den till rabatterat pris, den grekiska överöser barnet med blöta kyssar osv osv osv. Stereotypa bilder av hur kvinnor ur olika kulturer som grupp möjligen skulle kunna bete sig. Först skrattade jag, och gillade, sen backade jag, kanske när jag såg just den judiska som jag tyckte var extra kul…och sen blev jag iskall. Jag läste några kommentarer. En del var skitarga för precis så gjorde inte österländska kvinnor och visste människan ens vad österlandet var? Vilka specifika länder ingick? En muslimsk kvinna gör inte alls så, inte judisk, kinesisk, spansk…ja ni fattar, en del var kränkta över att hon slog ihop olika länders mammor, en del över att just hennes mamma inte gjorde så, vissa skrek rasism andra att alla bara skulle skärpa sig och inse att det var ett…håll i er för nu kommer något väldigt provocerande…SKÄMT! Min initiala reaktion var asgarv och sen, skam.

Senare på dagen kom den enda tidskriften, å jag älskar det ordet, jag aktivt prenumererar på. Vi får ju Läkartidningen, polistidningen och sen de lokala bladen som blir uslare by the minute….men Hemslöjd, gud, det är en sådan pärla. Och det sltar alltid med att jag vill gå en heltidsutbildning till väverska, fönsterrenoverare, marmorerare eller mönsterkonstruktör…

I vilket fall. Den var jämntjock med inspiration från Japan, Afrika och andra kulturer säkert men mest det. Indigofärgning, shibori, tryck och mönster, sätt att brodera. helt skamlöst. Och jag tänkte på Persona non grata om Gudrun Sjödén…såg ni den? En svart kvinna ondgör sig på klingande svenska över hur GS helt aningslöst och fräckt skor sig på hela Afrikas kultur, hon ger ingen exakt angivelse om vilken. För jag antar att den kontinenten innehåller mer än EN kulturell yttring och att alla mönster inte är desamma….? Lite svepande anklagelse alltså. Efter att jag sett detta funderade jag, återigen, över begreppet kulturell appropriering. Jag slog upp det. För vad den svarta kvinnan sa i programmet var att det betydde att man använde sig av en kulturs uttryck och sen inte gav dem credit, dvs hyllade det. Okej, men då slår vi upp det…..man får inte ha samedräkt och dansa. om man inte är same. Man får inte ha cowboyhatt om man inte är det, man får inte ha fjäderkrona som en infödd amerikansk hövding om man inte är det och listan görs väldigt lång. Ingenstans står det att det är OK att göra så om man ger credit….så det var fel.

Japansk bok som inspirerat tydligen. Och det är tydligen så man kommer undan anklagelserna, genom att TALA OM varifrån man fått inspirationen. Då har man inte otillbörligen snott något. men…kanske inte japaner är att anses som lägre stående än svenska slöjdare..fan vet!

Vad som istället blir tydligt är att ingen som inte tillhör den exakta gruppen får använda en symbol, ett plagg, ett sätt att ha håret, en tatuering eller en musikalisk klang om det inte hör till ens specifika kulturella subgrupp….Då börjar jag plötsligt svettas. För nu tycker jag det börjar likna religion. Man får inte kalla en klädkollektion Ramadan, det vet Donna Karan nu. Vad säger ni? Liknar det inte censur? Vi har ju som bekant yttrandefrihet. Vi får smäda gudar, faktiskt. Vi får bränna koraner, biblar, torahrullar (fast de kostar ju en halv miljon eller mer men i teorin kan man göra det och är man rik även i praktiken). Man får bränna Astrid Lindgrens böcker även om jag personligen skulle tycka det var helgerån men så är det. Och jag kan faktiskt inte fatta hur man inte ska få låna inspiration eller ens en fjäderkrona och vandra runt på stadens gator.

För, håll i er igen, man har rätt att uttrycka sig hur man vill så länge man inte kränker någon i lagens mening. Och detta handlar som vanligt om hur fan det landar hos mottagaren. Det handlar INTE om hur förtryckt en grupp är. Man måste få prata om, skämta om och inspireras av allt man vill för har vi inte det då börjar vi närma oss ett ställe där vi kanske ska börja övervaka våra tankar också?

Klart om det.

Del två i varför jag tror vår civilisation kommer gå under.

Vi har tappat fokus på det viktiga. Det verkliga. Två exempel. Läkare orkar inte arbeta. Varför blev man läkare? I mitt fall….jag visste inget annat. Föräldrarna är läkare, de älskade sina jobb…brorsan blev hockeyproffs sen brandman och trädfällare…olika falla livets lotter. Men jag var inte lika tävlingsinriktad då som han annars kanske jag blivit dåtidens Sarah Sjöström…?

Men okej, till ämnet. Läkare i Sverige har färre patienter än tyska dvs vi blir med tiden sämre än andra för vi får inte samma erfarenhet. Jag har en spaning på detta. Dokumentation dvs kvalitetssäkring. När jag skriver ett elektroniskt recept som en sjuksköterska och patien redan dokumenterat, först att patienten vill ha för det är slut, sen har en sjuksköterska kollat och bedömt att det är rimligt, skriver det i kalendern, jag ser detta i kalendern, markerat med blått. Jag klickar på den, klickar på valet KLART, dubbelklickar, går in i journalen, läser sjuksköterskeanteckningen, senaste läkaranteckning (jag klickar mig då fram) och om den inte ger ledning fortsätter jag bakåt bland läkaranteckningarna. Sen kollar jag läkemedelslistan i en annan modul, kontrollerar datum, markerar de medel som ska skrivas ut, väljer nytt recept, varje enskilt praparat kommer upp jag väljer antal, antal uttag och sen trycker jag på skicka, skriver min kod och så är recepten skickade. Efter det väljer jag nytt, dvs anteckning. Jag går in på personalkategori, tack och lov ligger läkare överst i den långa rullisten, och sen ska jag välja typ av anteckning. Gissa hur många som finns i rullisten….50, femtio! Och det jag vanligen gör är det som ligger sist. Så jag måste scolla ett tag. Jag klickar sen. Då kommer nästa rullist. Och här kan jag erkänna att jag sällan gör EXAKT som man kanske sa, för jag har nu efter ganska många recept senaste veckan börjat korta ned detta moment (för att inte bli galen). Jag går helt kallt in på den översta och skriver: Förnyar rec. på XXXXXX 25mg 100st enl. tid. ord.

Jag gör med andra ord HELT FEEEEEEL. Jag får inte förkorta, jag ska skriva olika saker på olika rader jada jada och jag vill i slutändan bara strypa den som uppfann detta.

Vems hems slöjd?????

Vad sägs om detta alla regionpolitiker som beställer vård som ska vara god och säker. Låt oss ha EN mall för allt. Behöver man söka efter ett specifikt ord kan jag lova er att det finns en programmerare där ute som kan ordna det! Jag vill ha ett journalsystem där det står: 230527 patienten får recept på Escitalopram för en månad enligt gällande ordination. Eller om man inte har en läkemedelsmodul. Pat får 100st Escitalopram 150mg att ta året ut.

Tack!

Politiker styr vården. Upphandlare ska beställa den av professionen och de skiter fullständigt i om läkare säger att de de vill beställa är inte bra för patienter och skattebetalare. Nej, de har en idé. Och det, dvs politik, är mycket viktigare än folk. Alltså…politiker står högre än vi andra. Och att kräva att vi ska skriva exakt rätt, i rätt mall, ha alla säkerhetsbälten på plats urvattnar dem. För om man ska betala vite varje gång man inte kollat om en medvetslös heroinist röker vanliga cigaretter också…då går det slutligen åt helvete.

För en läkare, eller faktiskt ALLA som har en legitimation är kvalitetsgodkända. Och det är inte med viten för ett helt sjukhus vi sätter stopp för farliga läkare eller sjuksköterskor, det är för att vi fanimej MÅSTE och SKA göra rätt, göra bra saker för patienterna, kanske inte alltid de patienterna VILL men det är liksom vårt jobb. Vi svarar mot Socialstyrelsen och ingen annan. Vårt jobb är att göra säkra saker på rätt sätt men vi har också frihet att göra det vi erfarenhetsmässigt märkt är bra. Enda kravet är att vi dokumenterar vad vi gör så att man OM det blir fel kan se varför. Och mer än så behöver vi inte göra tycker jag. Fler kontroller av vad vi håller på med av SoS och sen skulle vi frigöra så mycket tid så ni anar inte.

Syntolkning. Kaukasisk, blond kvinna tillverkar textila verk inspirerad av Japansk kultur. Indigofärgad bild av okänt kulturellt ursprung. Bok av papper med tryck enligt tysk tradition.

OK, det om det. Men jag är alltså FÖR kulturell appropriering har jag märkt. För jag inspireras av så mycket, afrikanskt, japanskt, danskt, romskt, kinesiskt, Vingåkerskt…fast jag har ingen som helst anknytning till Vingåker mig veterligen….

Hela grejen med appropriering är så märklig. Grundförutsättningen är alltså att en majoritetsperson eller i vilket fall en person som har ”en högre ställning” (i vilket sammanhang undrar man) inte ska ha på sig/inspireras av eller liknande av en kultur som har lägra ställning relativt…och då måste ju det vara i betraktarens öga…? I vilket fall så står det. Och handlar inte det om varifrån man tittar? För att Donna Karn snor av muslimer…alltså, jag vet inte om Karans ”grupp” är större eller högre aktad i universum är troende muslimer…Här står i vilket fall jag i en Vingåkersträkt. Mönstret på tröjan är av en norsk designer, inspirerad av gud vet vad för kulturs stiliserade klommor, jag har en väska i ett mönster av en österrikisk jude. Jag tro kanske att påskliljor kan växa i Österrike men annars vet jag att han gjort mönster med massa exotiska frukter och blommor, kanske han kommer undan med att han skrev ut Teheran då…? Oklart. Vingåkersdräkten är normalt gul, röd och grön…jag har en sådan med. men jag ville ha en svar. Så…jag snodde modellen, inspirerad av Elin Ivre som blev jagad från dalarna då hon skulle göra en svart Leksandsdräkt tror jag, eller var det Rättvik. Nåväl. Banden är engelska (Paul Smiths paketband), bollarna…ja ni, jag vet inte var jag fick inspiration till dem ifrån. det bara kom liksom…Den som känner sig approrierad och kränkt får väl höra av sig!?
Jag köpte garn igår på Röda korset. Nu när jag sitter och stickar i det svarta närmast kameran inser jag….Bali…herregud!!!!!!!

Nu vet ni, shoot me!

/A

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen