Kungahusen och nazism/fascism

Sibylla gifter sig i Coburg med svenske arvprinsen Gustav Adolf….Najs.

Jag tänker mig en söndag i sängen. Lättare huvudvärk har installerat sig och maken är snäll och kommer med värktabletter och kaffe, eller, först kom han med det som han trodde var kaffe men mer var sköljvattnet till apparaten blandat med mjölk…men det är OK, han är väl lite trött han med. Jag har plöjt igenom först den ganska korta dokumentären om italienska kungahuset följt av den om Spaniens kungahus (den var lite fånig på vissa ställen när den försökte väcka någon egendomlig övernaturlig vibe om att saker hände på exakt samma dag men 30 år senare, sådant faller inte jag för, jag tror på slumpen inget annat. Inte spöken eller gudomlig påverkan heller..). Nu ser jag Svts Kungahusen och nazismen. Och det är väldigt bra så här långt. Återigen får man det tydligt berättat att Drottning Victoria (England) hade nära släktskap med minst 9 av de europeiska kungahusen, vilket också innebar spridningen av blödarsjukan (tsarfamiljen (som de valde att inte rädda från avrättning vid revolutionen), spanska kungahuset likaså, kanske fler?) Spanien, Belgien, Österrike-Ungern, Sverige m.fl.

Om ni är insatta i Hitlers ”game” vet ni kanske att han flirtade och imponerades av adeln för han var en snobb men samtidigt avskydde Habsburgarna. Osnygga relationer med adeln knöts för att nå framgång. Han utsåg Göring (han hade bra nätverk…) att knyta band och visste ni att Göring gifte sig med en svensk aristokrat, Karin Göring…som är begravd här på Ekerö, nära Drottningholms slott. Och vår kungs morfar anslöt sig och blev nazist…suck. Såklart kan man inte bära ansvar för vad andra gör men…jag tänker att ens åsikter sipprar igenom…jag har i vilket fall ärvt mycket av hur jag beter mig och tänker från min farmor, mormor och morfar. farfar dog innan jag föddes. Han är den som varit närmast Hitler i vår släkt. Låter det läskigt? Mm det tyckte han med för han skrev hem om hur läskigt och vilken märklig stämning som rådde i Berlin 1036 då han deltog i Olympiaden. Hans vykort hem till familjen är hårt censurerade men jag har sett dem. Och hans deltagandemedaljer med svastikor på ligger i en ask i mitt arbetsrum. De är lite otäcka att se på i vilket fall. Nu ska jag titta vidare, gör det ni med! Var man inte som jag republikan innan lär man nog bli det efteråt!

Halvvägs in i serien framstår Belgiens dåvarande kung som en hedervärd man som stannar och leder kriget mot tyskarna med ”sitt” folk medan resten av regeringen gick i exil. Samma med Bulgariens kung, som ledde en absolut monarki, han vägrade acceptera raslagarna som Hitler föreslog. Jag lär mig saker jag kanske missade i skolan och sedan aldrig orkat kolla upp. Intressant att monarkerna och adeln valde Hitler framför kommunismen av rent kapitalistiska skäl. De ville inte sluta som tsaren antagligen och ville skydda sina tillgångar. De flydde eller placerade pengar utomlands. Pengar, pengar, pengar….och många som flydde sa att de inte hade fått något värdefullt med sig, 30 år senare, på bröllop, dök diamanttiarorna som varit försvunna upp….Hederligt värre.

/A

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen