Funny girl

 

IMG_7723
Renfana tror jag, Boel, du vet väl? Och sen mer tistlar. Blå-gult dagen till ära!

Idag har jag varit mamma i 18 år. Min lilla unge föddes blå och livlös samma dag som jag och hennes pappa flyttade in i trädgårdsmästarvillan från 1912. Flytta och föda barn på samma dag!?! Hur i hela friden vi fick till det har jag ingen aning om, jag brukar gilla att planera men att hon skulle komma 18 dagar för sent, det var ju inte lätt att veta. Jag hann i alla fall bära en hel del kartonger innan det var dags.

De första veckorna i hennes liv satte sina spår i min kropp. Hon ville inte sova, äta däremot det ville hon gärna. Jag gick ned 28 kilo fram till Lucia….många andra mammor tittade på mig och tänkte nog att jag var lite annorlunda. Jag var inte med i någon mammagrupp, jag gick inga ”trevlighetspromenader” som avslutades med fika. Jag gick med paniken i blick och skyndade mig hem för att renovera på huset den lilla lilla stund min sötnos behagade sova.

 

IMG_7719
Min egenkomponerade bukett till dottern, som hon fick redan igår. Fira på en måndag passade illa.

 

IMG_7720
Här kan de väl vara fem och tre kanske? I klänningar jag köpte på NK-barn. De var så ljuvliga!

 

 

Nu är hon vuxen. Jag känner knappt igen henne….hon ser ut som jag får jag höra. Det ser jag inte. Hon ser ut som sig själv. Feminist blev hon också…hur gick det till?

Mina två äldsta döttrar tror att jag är kommunist-feminist. HUR är DET möjligt? Pappa tror detsamma. Jag är konservativ hävdar jag med en dåres envishet. Gillar inte etiketter förresten. Jag är JAG och jag väljer det bästa av alla världar.

Men lilla F, som arbetar idag. Hon har fått intre mindre än fyra jobberbjudanden denna sommar. Och får beröm. Hennes arbetsledare uppvaktade henne med dessert och tänt ljus på lunchen när jag var där. Det var mycket rörande för en gammal (eller jag menar…ung) mamma. Hon ska vara mambo ett tag till, det är bra tycker jag. 18 år är ingen ålder ändå…man kan inte allt fast man tror det. Jag trodde verkligen det. Sen började det komma räkningar. Vad gör man med dem? Hur länge håller mjölk? Varför möglar bröd osv osv. Att bo ensam är ingen lek.

Höstterminen närmar sig och hon ska läsa filosofi och matematik. DET är verkligen inte mina gener, efternamnet till trots. Jag är en ”doer”, hands on, inget abstrakt alls tack. Hennes far har siffror i skallen, jobbar med pengar. Men det gör ju jag med för all del, jag gör AV med pengar. På bra saker, fyndar. Hela tiden. Särskilt idag då F jobbar på Röda Korset och Inez på Stadsmissionen.

18 år av moderskap. Jag har fått lära mig av mina barn att jag är pinsam, skiljer ut mig från de flesta andra, är jobbig, tjatig och stenålders. För mig är det som komplimanger.

Men de verkar ändå suga åt sig lite av mitt ”bästa”. Det räcker för mig.

 

FullSizeRender
Jag hittade en underbar kappa i grönt ylletyg på Stadsmissionen idag, där ena dottern arbetar. Den satt perfekt, eller liiiite trång över ryggen. Jag försökte få båda döttrarna att prova och jag lovade köpa om den passade. 2500kr kan låta mycket för en gammal kappa, men vet ni vad snygg den var!!!!

 

Idag hörde jag Åsa Jinder på Sommar. Hon talade om att hon inte visat sina rädslor för sina barn, att hon skulle lära dem vara starka. Hon ångrade det.

Jag gnäller nog en del inför barnen. Om huvudvärk, stress, den värkande ryggen men nästan aldrig tror jag att jag pratat om mina rädslor.

Mina rädslor Kära barn, och särskilt Fanny då som är på väg ut i livet med full fart nu är: Att ni inte ska hitta någon att älska, någon som älskar er och tar hand om er tillbaka.

Jag är rädd att ni inte ska få barn, varför vet jag ej, jag är ju fertil för tre så kanske ni också borde vara det, men ändå. Man vet aldrig.  Men blir det så så blir det. Det finns så mycket barn i världen som behöver tas om hand.

Jag är rädd att ni väljer fel yrke och sen sitter där och undrar vad katten meningen med livet är.

Jag är rädd att ni flyttar långt bort, så jag inte kan svisha förbi när ni minst anar det och kolla att ni har mat i kylen och städat i vrårna.

Jag är rädd för att ni blir sjuka eller råkar ut för olyckor. Jag rädd för precis allt otäckt som kan hända en människa ska hända er.

Så även om jag kanske inte berättar att jag ständigt oroar mig för er, mina barn, så handlar en mammas liv egentligen BARA om oro över avkomman. Kanske det blir ännu värre när alla flyttat ut och man har noll koll???

MEN, jag litar på er. Ni är kloka, jag hoppas jag och er pappa lärt er det ni behöver kunna och att ni avstår från de värsta dumheterna (några har jag själv gjort dessvärre) och bara seglar vidare i livet så lyckliga som möjligt. Går ni på grund ska jag ro ut och hämta er. Och minst en gång i veckan MÅSTE ni komma och äta hos mig, gärna sova över också i era rum. För jag bygger för er, familjen, så att vi kan umgås resten av livet. Då ska jag vara mindre stressad, mindre öm i ryggen och mycket mycket gladare.

Jag älskar dig Fanny! Grattis!

FullSizeRender_2
Uppvaktad på jobbet. Panna cotta minsann! Kolla in fina duken! Make a wish!
FullSizeRender_3
Nu är jag väl pinsam som lägger upp den här bilden också….
FullSizeRender_1
En kopp vanligt kaffe, en gudomlig citronmarängpaj i fiket på Röda korset. Här kan man få en riktigt fin lunch för småpengar. Jag tog den bästa räkmackan på mycket länge för 55 kronor (extra bonus var att dottern gjort den) och detta efter för under hundringen. Östgötagatan 63 är adressen, spring dit!!!!
FullSizeRender_4
Här är hon! In action. Puss älskade dotter jag är så stolt över dig, inte förvånad, mer vad var det jag sade!;)
FullSizeRender
Sen när du kommer hem gumman ligger det ett paket och väntar. Jag vet, du har redan fått och du behöver ingenting men den liksom talade till mig…;) Puss igen! Och för alla andra som orkat med allt mammigt slisk här. Åhléns sommarrea är väl värd ett besök. Jag handlade fina barnkläder både till nu och nästa sommar, sängkläder, och en fin svampkniv!

 

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen