Husplaner del 2

Jag har inte så många förebilder vad gäller estetik och inredning, i mitt föräldrahem fanns ingen tanke bakom möbleringen. Det köptes unika prylar som inbördes inte hängde ihop. Detta har nog gjort att jag hela tiden söker ett mönster i saker. Jag vill ha en tydlig riktning och ett sammanhang, annars blir det oroligt tycker jag. 
Ett tag hade vi vad min pappa kallade cirkusgardiner hemma som mamma impulsköpt i stan. Dessa gardiner plågade mig länge och var nog bland det fulaste man sett i västra Stockholm. 

Mellan de inte så fina grejerna hittade man dock bland annat två lampor av Verner Panton, en blå och en röd flower pot. Dessa två finingar hängde i förrådet där man aldrig var. Sen minns jag fina fåtöljer modell låg Junker som också har fått sin sista vila på Lövsta…

Junkerfåtöl (från Blocket), sån satt jag i framför Drutten och Gena


Det som genom åren inspirerat mig är  Anne Hedmarks hem på Millesgården, inrett av Estrid Ericson och Josef Frank. Jag har för mig att Estrid Ericson sagt att bara man inreder med saker man älskar kan det inte gå fel, och så inreder jag definitivt. kruxet är väl bara att gilla ”rätt” saker…

En annan inspirationskälla är Shakerstilen. Enkla, vackra och funktionella möbler och föremål. Där utsmyckningen av bruksföremål är dekorationen i hemmet istället för när detta utgörs av meningslösa prydnadsföremål.

Det väl svenskt, danskt och finskt det mesta här hemma och på det lite galna loppisgrejer, ärvda prylar och sånt jag tillverkat själv när jag sett nåt jag inte haft råd att köpa. Lampan Liv har jag gjort några kopior av till barnrummen bland annat.Nu till husplanerna det står om i rubriken….

Betong kommer att bli ett genomgående tema. Dels av ekonomiska och miljömässiga skäl men kanske mest för att både jag och maken är lite av betongfetischister. 

När markplattan gjuts läggs vattenburen värme ned direkt i den och ovansidan slipas och behandlas, förmodligen med vax. På det viset slipper man värmespillet som skulle uppstå om man till exempel lade trägolv ovanpå plast osv. Värmen verkar direkt på golvet alltså. Även övervåningen ska ha betonggolv har vi bestämt. 

Badrummet är en helig plats för mig, jag älskar att bada. Där rinner mycket av en, inte bara smuts. Drömmen vore ett specialbyggt badkar i betong det med som faktiskt rymmer hela kroppen och inte som nu, antingen axlar eller knän. Sådana badkar gör mig väldigt ledsen. Jag förstår verkligen poängen med att spara varmvatten, men hellre bada mer sällan…


Snyggt och nytt från IKEANär man väl har bestämt sig för ett material ger sig mycket av det andra av sig själv. Fasaden ska kläs i kärnfuru. denna ska ej behandlas utan gråna, det tar ca ett år. Det ser till slut ut som lärk men kostar inte lika mycket. 
Fönstren ska målas svarta på utsidan, gärna i linoljefärg om det funkar. Insidan av fönstren blir oljade alternativt betsas till rätt nyans.
Vita väggar har jag haft i sista tre bostäderna, med undantag för barnens rum där de får välja med viss reservation. Fondväggar gillar jag också. Då ser man nästan mer av tapeten tycker jag, man känner sig heller inte uppslukad av ett mönster då.

Kakel till en liten gästtoalett har jag redan satt igång med att tillverka. En superduktig keramiker ska hjälpa mig att fästa bilder på vissa av plattorna och andra ska jag själv dekorera. Det kommer behövas minst 250 plattor så det är bra att jag är ute i god tid..  
Två plattor, en som inte klarade trycket så bra och en som höll. Vit engobe på läderhård lera. Text av Laurance Jalbert, en favorit från förr…
Nu ska jag snart på dagens andra PTS samtal i skolan så over and out!

Anna


Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen