Husplaner del I

Vi planerar att flytta inom ett till fyra år. Det är ett äventyr för mig som i princip bott hela mitt liv där vi nu bor. Men nu är det dags att se nya saker och jag längtar redan efter ett lite mer lantligt ställe att bo på.

Vi har sett en tomt vi vill ha men den är i dyraste laget så vi avvaktar och hoppas att den finns kvar eller att det dyker upp något lika bra lite senare.

Själva huset har jag dock rätt klart för mig hur det ska se ut. Hur det slutligen kommer att se ut beror på om det blir en plan eller sluttande tomt, då blir det ett suterränghus.  
Vilket det blir spelar mindre roll, det som är viktigt denna gång är att det blir rätt från början. Tidigare har jag bott i några sekelskifteshus, ett 50-talsradhus och ett nybyggt litet radhus. Inget av dessa boenden har egentligen varit helt optimala.
mitt drömhus
Jag som oftast befinner mig i köket ställer höga krav på just detta rum. Lång arbetsbänk, smidiga ytor där vatten är nära spisen, kylen nära arbetsbänken och så vidare. När man dessutom har små och stora barn som gärna vill vara med behövs det ordentligt med svängrum.

Så som vi bor nu har jag 1,1m att leka med, en dum vinkel med omöjliga  skåp som är hopplösa att hitta saker i. Kök ska enligt min mening vara avlånga och endast på ena sidan så man slipper flytta sig. Jag önskar mig ett 4m långt kök och helst två diskmaskiner!

Jag har ju såklart redan ritat köket och detta kan verka galet flera år innan man ska använda det men på mig verkar det lugnande. Jag vet att detta blir mitt sista hus, jag ska aldrig mer flytta!

För att förklara för maken har jag satt ihop en moodboard, då kan han få se olika förslag och känna efter lite om det går ihop med hans önskningar också. (Jag tänker emellertid inte låta honom ändra något viktigt, det vet han nog också!).
skiss på köket jag vill ha…

 
mood boards för att illustrera hur jag tänker  
Jag vill ha träluckor på bänkskåpen, utan knoppar eller handtag. Gärna vit- eler gråtonat. Helst inga överskåp men om det behövs ändå får det bli öppna hyllor, kanske sådana kuber på i köket ovan. Betongbänkskiva, rostfritt eller min sparade svarta marmorskiva som jag släpat med mig nu i snart tio år. Den hittade jag på en annons för 1000kr! Ursprungligen fanns den i ett bageri och den är helt ljuvlig. 70cm djup är den också och det har jag svårt att backa ifrån. Det ger verkligen mycket mer yta!

Vad gäller vitvaror är jag inte så kinkig. Jag var tidigt ute med rostfritt, så tidigt att plåtarna fick specialbeställas! 1997 var året jag inredde mitt första kök och då var det verkligen inte vanligt kan jag säga. Nu har jag för länge sedan tröttnat på detta och mina tre senaste kök har varit vita. Det är väldigt praktiskt för då kan man köpa vilka vita ugnar, kylar, diskmaskiner som helst så det blir ju billigt och bra. Enda kravet där har varit energisnålhet och tystnad.

Det blir nog vit kyl och frys nästa gång också för de ska stå vid sidan om. Enda kravet är is- och vattenmaskin, gärna med bubbel för det gör att barnen automatiskt dricker mer vatten!

En obruten linje i köket är det finaste jag vet, därför får höga skåp bo ihop med kyl och frys även om det är lite opraktiskt. Micro har jag inte haft sedan 2004 och det kommer jag aldrig mer ha heller. Maken vill ha gas och det är ju lite lyxigt och läckert men jag är lite rädd för att det ska läcka osv. sen tycker jag att kastruller och annat står så vingligt. På sommarstället i Frankrike finns det gasspis och jag är inte helt glad i det.

Dubbla diskmaskiner kom min kompis Barbro på. Det är väldigt praktiskt och då kan man ju lämna disken i och när man behöver ett glas är det bara att hämta där. Mycket smart tycker jag. Annars står ju hela den ytan tom mesta delen av tiden. Precis som med den dumma micron!

Istället för sockel mot golvet vill jag ha förvaring. Där kan skrymmande plåtar, brickor och annat jox få försvinna. det gör att jag kanske får lite mer ordning på grejerna, förhoppningsvis.

Det jag använder ofta ska finnas framme, inget annat. Kaffemaskin, kettle, assistenten och mixerstav. Allt annat måste bort!

Imorgon dyker jag ned i resten av huset, badrum, väggar golv mm mm.

Adios!


  

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen