Apropå appropriering…

IMG_0708
En nätt liten stad som ligger mycket vackert.

Jag ligger raklång i min koj. Vi närmar oss Finlands Huvudstad. Jag har länge velat åka dit. Det känns som om man måste ha besökt Helsingfors för att vara en riktig svensk.

IMG_0737
Med en enkel karta i hand och tre bestämda stopp på dagordningen klarade vi av de sex och en halv timmarna bra. Vi kom tillbaka till båten exakt på utsatt tid.

Jag reser med de tre äldsta barnen. Vi har lite att ”ta igen” eftersom de bor mindre hos mig just nu under flytten. Vi får som inte plats. Nå, märker ni att jag skriver som Mark Levengood låter? Det är en hommage till alla finlandssvenskar. En dialekt eller är det ett språk, som jag älskar.

Jag hörde att när Mark kom till Sverige fick han gå på SFI. Han var bäst i klassen. Lärarinnan tyckte han var mycket flitig. Han tyckte det var väldigt roligt att lära känna andra invandrare.

Nå, nu ligger jag här och funderar över vad som hände igår.

Redan vid bordningen av fartyget märktes det tydligt att det var fredagsstämning. På ett alkoholstinnt vis. Högljudda karlar med uppknäppta skjortor vinglade i terminalen, minst aderton var det. Jag drog mig till minnes en resa för några år sedan till Tallin som slutade med att en okänd man slickade mig i nacken. Jag varnade mind döttrar och bad dem hålla ihop om jag kom ifrån deem. (joo, jag kommer stava lite fånetiskt här så ni kommer i stämning).

Emellertid blev det nu inte så illa, vi valde en restaurant som såg lite ”dyr” ut. För att undkomma nedknäppta skjortor.

Innan middagen var vi i hytten, den var trång, uppskattningsvis fem kvadratmeter. Mina barn liknar inte helt oväntat mig. Det kan göra att fem kvadratmeter kan upplevas för snålt tilltaget för våra personligheter.

Det blev stormigt. Inte på Östersjön då, utan i hytten.

 

Vi gick vid middagstid upp några våningar för att äta. Vi hade valt ittalienskt. Den finska texten var mycket längre än den svenska. Den svenska var kortfattad och utan känslosamma eller utvikande beskrivningar av födan. Det var oxkött i auberginegryta. Punkt. Kokt torsk med oliver i tomat. För att få mer aptit läste jag den italienska beskrivningen och alla blev nöjda.

Jag inledde middagskonversationen med att på ett lite, tyckte jag, underhållande sätt. Jag beskrev en konversation jag haft på FB. En som handlade om hur vi vita inte ska lägga oss i andras kulturer. Vi ska heller inte någonsin kunna vara förtryckta. Vi är liksom de förtryckande och tyyydligen är det då omöjligt att vaara just förtryckt.

 

Jag framhöll att blandning av kulturer och annat ofta leder framåt och ger en ökad förståeldse för andra men det var uppenbarligen så idiotiskt att jag nog skulle gooogla lite mer. Allt hade tagit sin början genom en artikel som Fredrik Straaage skrivit och jag delat.

Nå (kort å), jag hade inte väntat mig att en av döttrarna skulle anfalla mig direkt. Jag hade hoppats på humor och överseende. Så blev det nu inte.

Egentligen var detta inte heeelt oväntat för redan i den skriftliga konversationen hade jag påpekat att min angripare nog hade trivt mycket bra ihop med nämnda dotter. Jag gjorde mig lite rolig på deras bekostnad. Det var inte fiint gjort men nu blev det så. I stridens hetta.

Jag fick mig återigen en uppläxning om hur vita inte alls ska blanda sig i andras kulturer eller jag fick veta att man borde kunna förstå att man int kan ta hip-hopen ifrån de som ursprungligen kom på den och sedan förvänta sig att de förlät en. Sedan hakade helt oväntat en annan dotter på och berättade att hon skrivit en text om att hata män i grupp.

Jag körde mina motargument. De om hur jazzen, tangon, operan, salsan (både dansen och såsen) och andra ganska så kulturellt belastade företeelser spridit sig och att vi nu tycker det är en braaa saak…..Jo, hon kunde förstå och se att i ett långt perspektiv det nog blev bra till slut. Detta hade varit min poäng ochskå i FB-tråden, att vi ju med tiden alltid har inkorporerat braa saker från andra kulturer i våra egna och att man ska se det mer som smicker än ren och skär stöld.

Det blev tidvis en hätsk diskussion som tog radikalfeministiska svängningar i såådanna övertoner att jag ville sjunka genom durken ner på bildäck och undrade var bordsgrannarna kunde tänka.

Jag gjorde en avledande manöver,började tala med min minst uppretade dotter om att hon gått med i kören. Därefter blev det något lugnare.

Vi återvände till hytten via taxfreeshoppen. Det blev kostsamt men roligt. Jag köper i stort sett alltid en dyr mascara när jag reser. Denna gång fick jag en ögonfransanalys av en kunnig manlig expedit. Han bad mig ställa mig i profil. Han konstaterade kort och sakligt att mina fransar var täta men raaaka. Det var inte så upplyftande saa jag.

-Joo, men täta är bra. Det andra kan man göra något åt.

Han vick välja en typ som skulle passa mina behov och sen pratade vi ett slag om ABBA.

Lite mer make up inhandlades men det var till barnen, de älskar smink. Sen lite godis och jag tittande drömmande på en Dom Perignon för dryga tusenlappen (jag hade en viss person i åtanke, inte min egen man dock, och absolut inga baktankar. Bara att jag alltid håller vad jag låååvar). Kanske kanske att jag köper den. Vi får se hur dyrt Helsinki blir.

I hytten hade vi sedan full fest värdigt en äkta färjeresenär. I under- och nattkläder lyssnade vi på påppmusik, dansade tätt ihop och sjöng. Mina flickor rappade och jag filmade. PK-polisen hade satt bojor på dem omedelbart och skickat dem till en uppfostringsanstalt för approprieringsförbrytare. Ordet ”nigga” förekom och säääkeert andra ord som inte tre vita tonårsflickor får ta i sin mun. Jag filmade detta väldigt underhållande uppträde men blev förbjuden att visa det.Jag försäkrade att jag bara filmat ovan axlarna men det var inte DET de protesterade mot utan själva ”rappandet”.

IMG_0648
Jag är lite hooked på arkitektur, finsk sådan dessutom. Därför var Bergskyrkan ett självklart mål. Här orgeln.
IMG_0653
Detta var så enkelt men oerhört vackert. Så skulle jag gärna ha hemma.
IMG_0651
Vid första anblicken kan man bli lite störd av bänkarna, men de ”växer” på en. Man måste sätta dem i sitt 60-talssammanhang. På slutet av vistelsen kändes de självklara.
IMG_0649
Som vanligt läser jag inte på innan utan jag kastar mig ut. Jag är typen som köper en segelbåt och därefter lär mig segla…Jag tror att taket är av koppar, jag tycker det ser ut som årsringar. Jag gillar inte att lägga mer mening i saker än där faktiskt finns. Så, min tolkning är åldrande, långsam sådan. Med patina, comme moi!
IMG_0655
Detta är nu en av mina favoritkyrkor. En annan finns i Allemans sur Drops, nära mammas franska hus. Ni får nog se bilder därifrån i sommar!

Jag hoppas ni läst min test på finlandssvenska denna särdeles vackra dialekt som Stina Eeekblad och Herr Levengood lärt mig att älska. Det är kanske ofint av mig att försöka härma dem. Men jag gör det för att hylla den, inte förminska och ta den ifrån dem. Jag inser samtidigt som jag skriver detta att det är galet och obildat av mig, det går int alls att jämföra med att vita rappar och tar ifrån mindre vita och priviligierade deras enda kanal att klaga. Jag ber om ursäkt då. Jag tänker bara att luften är fri, ordet med…..Å jag e int ens full heller….

IMG_0667
Jag ville till en Marimekkobutik. Det blev tre. Jag handlade dock inte så mycket som jag trott. Det var lika dyrt som hemma.

 

IMG_0682
Tylla fick strumpor och jag inhandlade 100 stycken kort att skicka. Damen i butiken fick frågan -Is it only six different motives? No habila ingles, habilas espanol? Si, un pocito. Det visade sig att hon var från Dominikanska republiken. Där har jag ju nästan varit. Vi pratade lite om det. Men jag har varit på den fattigare sidan av ön…för länge sedan. Den verkar må ännu sämre nu dessvärre.

 

IMG_0676
Nästa gång jag åker till Helsingfors ska jag äta här. Vi valde McDonalds av tidsskäl. Man kan ju int sitta ner och äta när man ska uppleva….
IMG_0705
Skönt i solen var det trots ganska låg temperatur. Fötterna värkte, ryggen strejkade av allt bärande men plånboken var mycket lättare…

 

IMG_0733
Lik sin far tror jag…

 

IMG_0735
Hej då Helsinki, nästa gång flyger jag nog, trots att det var så vackert på Östersjön.

 

4 svar på “Apropå appropriering…

 1. Tack för det och välkommen igen. Min käpphäst: Att bo på gränsen mellan två kulturer är mycket utvecklande, lycklig att kunna ta del av båda och känna mig hemma i svenskt och finskt.

  1. Men hej Vivan!

   Tack, ja så tycker jag med. Jag kommer gärna igen, jag vill till Tammerfors också. Makens styvmor kommer därifrån. Och såklart vill vi till Mumindalen!!!
   Men vi hamnade mitt i en demonstration mellan de som vill ha färre av olika och de som var kraftigt maskerade och villa ha mer av alla men inte ville visa vilka de var…Ingen bra grogrund för dialog.

   Anna

 2. Men herregud så roligt inlägg! Som jag skrattade åt hela spektaklet – vi reste med de yngsta barnen till Italien i somras och det inkluderade att bo i hytt på Kielfärjan – så jag förstår hur det känns med både trångboddheten, restaurangbesöket och taxfreeshoppandet! Haha, klockrent med finlandssvenskan också. Fin knorr på det hela 😉
  Må så gott!
  /Monica

  1. Tack Monica! Jag använde din kommentar som reklam för mig själv, jag hoppas du inte tyckte illa vara. Jag gillar för övrigt din blogg! Ska läsa ikapp lite, jag har fullt ös här.
   Kram
   A

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen