Konsumtion, hyckleri och jakten på den bästa av världar

IMG_0844
Här en bild jag tog igår för att visa på lyxkonsumtion. Ni ser en dyr ny mascara, min enda sminklast. Inhandlad mycket förmånligt på taxfreen. Jag är extremt nöjd. Den kommer hålla ett år. Ett par fina solglasögon från Marc Jacobs (en favorit) som ersatte de par som Tylla bröt sönder häromsistens. Också på extrem rea efter sommaren. Ett par nya skinnhandskar som min mor så vänligt inhandlat i Pesc (tror jag det heter). En handskfabrik i Ungern som hon nyss besökte och fick en insikt i flyktingkatastrofen. Jag har ett frissigt hår. Jag bryr mig sällan om detta. Endast då jag ska på galej stör det mig. Men jag testade en olja från Balmain och så förändrades hela mitt liv, hårliv. Den var också billigare på taxfreen varför jag unnade mig denna lyx. Sjalen under? Den har jag snott och sen fått av min mor. Hon har sannolikt fått den i present av min far någon gång på 60- eller 70-talet och den är faktiskt snyggare nu än då tycker jag. Så, det var den lyxkonsumtion jag själv ägnat mig åt senaste månaderna. Idel nödvändiga saker för ett storstadsmänniska.

 

Nu ska jag ge er allt jag har här. Full fart framåt alltså, jag sparkar vilt och galet. Jo, det kan bero på hur min morgon artade sig men det är ju inte så att det helt plötsligt flyger i mig att konsumtionshets och slaveri är fruktansvärt just idag. Det tycker jag alltid, jag bara orkar inte jaga upp mig varje dag kring sakernas tillstånd. Ni som följer mig känner till detta, ni som läser ert första inlägg av mig idag, bli inte rädda. Jag kan skriva gulliga saker om katter och nagellack också…..eller nej, det kan jag inte.

Jag gör som jag tidigare gjort en konstpaus här.

Zuuuuum huuuum

 

IMG_0848
Min mycket tillgivna och än så länge behagliga dotter i sin nya dress från Molo. För dyra kläder helt klart men blir man glad av dem och de slits ut. Man ska bara köpa saker som man älskar, skitkläder som vrider sig, tappar färg och krånglar efter en tvätt. De ska man inte köpa! Ni ser ju på håret att arganoljan var helt nödvändig!

 

Det är många spår. Först, stenåldern kontra barnuppfostran.

Hyckleri

Konsumtion

Republik (det kommer jag in på varje dag så jag bor på samma ö som de blåblodiga och är av den uppfattningen att bäste man/kvinna/hund eller kanariefågel ska få jobbet inte den som legat med högsta hönset….)

Och sen….vad var det nu igen??? JO, det var individ kontra samhälle.

Jag lovar er att det ska flätas ihop till en präktig frisyr detta. Mångfacetterad och helt igenom klok och normal.

Morgonen började igår. Vis av erfarenhet har jag initierat ett nytt koncept här hemma. Det kallas förberedelser. Jag plockade ihop tre fina högar med kläder, en till varje barn under sju (maken faller utanför här, han har för övrigt egna högar över hela huset, jag ska strax fota dem för att göra ett konceptuellt collage över kvinnas frigörelse). Inget barn ville ha de valda kläderna, kaos utbröt, hott uttalades och en lie svingades (helt sant, barnens farfar valde att låta Frank välja själv på leksaksaffären i helgen, tack!).

Efter ett vrål som hade skrämt en grizzlybjörn satte jag mig i bilen med ett helt klätt barn, ett halvklätt och ett halvnaket för att åka till de respektive skolorna. Om man undantar att det klädda, glada och i övrigt ganska oförargliga barnet Tylla, nynnade ”Bä Bä” hela vägen var det knäpptyst. Barnen hade förstått. Mammas gräns var nådd och överträdd.

Vi började på dagis. Tylla lallade in, Edgar bjöd på extremt motstånd. Men jag fick ett glatt sms efteråt som sade att han blivit mycket nöjd av den trudelutt jag kostat på mig att tuta när jag åkte som var riktad till honom.

Färden fortsatte och jag funderade över meningen med familjelivet. Jag funderade särskilt på överlevnadsvärdet i detta beteende och hur det hade fungerat i en klippgrotta för 400000 år sedan. men då hade jag varit död för länge sedan. Genomsnittsåldern var väl 23,5?

Men ändå, man undrar ju vad vi gör för fel? Eller har KD haft rätt hela tiden? Ska en förälder vara hemma och bedriva hemundervisning….men hur skulle det då gå för alla barn till analfabeter och missbrukande människor. Skulle de bli utslagna från dag ett?

IMG_0832
Ska det vara så här? Detta är alla strumpor som saknar sin maka….jag tror detta är ett mycket välkänt problem och jag har ju skrivit om detta tidigare, att strumpor borde kosta tusen kronor paret så de hålls reda på!!! Upp till kamp! Här är mitt inlägg i den vilda strumpdebatten: https://www.voltairesvardag.com/?p=3038

Jag erkände mig misslyckad som förälder och skrapade ihop min självkänsla med att tänka på det fantastiska rekommendationsbrev jag fick i helgen, det som borde slå knock out på alla arbetsgivare och ge mig posten som FNs generalsekreterare direkt. Och som Y uttryckte det, om INTE måste man kräva en förklaring!

NÅ, min dag var inte slut där, den hade knappt börjat. Förskoleklasslämningen gick strålande, jag kollade av att toaletten var ren. Det var den, iallafall själva porslinet. Stanken måste då komma från golvet. Never ending story där men jag håller koll. Var så säkra. Mitt barn ska inte behöva gå och hålla sig under skoltid för att någon idiot ej vet hur man håller rent!

På väg från den lyckade avslutningen av början på dagen lyssnade jag på P1. Där avhandlades det faktum att dagens ungdomar numera hellre väljer individuella sporter och idrotter. NO SHIT! Varför ringer inte alla bara MIG och frågar om hur trenderna ser ut?

Detta skulle då lösas med att lagsportsträningarna skulle anpassas…..jo, lycka till med det! Varför inte bara inse, vi skolar in den yngre generationen till att välja själva och vara egocentriska. Så bara är det, vi har hejat på, nu kommer utdelningen. Vi kommer vara sämst i alla lagsporter och det är det nya svarta.

Klättring, bergsbestigning, forsränning och base jump kommer bli OS-grenar men alla tävlar vid olika tider så inget går att följa. Mycket tråkig utveckling.

Jag sörjer föreningslivets långsamma död. Den har varit viktig för Sverige. Vårt mycket speciella sätt att tillsammans arbeta mot mål, hjälpas åt i svåra tider och langa hinken när grannens lada brinner kanske dör nu. Det bäddar för mindre demokrati är jag rädd.

Ni som har ett jobb att sköta kan sluta läsa här och ta resten innan ni lägger er. Jag kan inte lova att ni somnar gott för jag har lite mer krut kvar….

 

FullSizeRender
Den här boken impulsköpte jag en sömnlös natt när hopplösheten i allt kröp på mig. Jag ska läsa den och sedan ge den vidare. För planetens skull…

Jag var ju bortrest. Vi konsumerade. Något som jag är starkt emot egentligen, jag tycker inte alls om att ha för mycket av något men barnen har ännu inte fattat detta. De konsumerar märkliga saker också, smink till exempel….Jag kastade emellertid in handduken här och följde med dem till diverse varuhus och butiker. Det mesta handlade de för övrigt själva. Jag bara agerade motpol och bromsklots.

En del saker köpte även jag. Saker vi på något sätt behövde eller skulle ha mycket glädje av länge. Då är det helt OK att handla, om man var på jakt efter det. Impulsköp blir sällan bra.

Jag har ju tjatat förr om självhushållning och innan jag började skriva hämtade jag ett paket från brevlådan. Det var ett impulsköp. En bok om hur man ställer om. Inte för att jag inte kunde räkna ut själv hur man ska göra men jag gillar handböcker, jag kanske ger den vidare när jag är fullärd. Så gör jag med böcker. Inget författare gillar kanske…eller förlagen.

Med P1 i bakgrunden även i köket kokade jag kaffe. Då hör jag att Dubai ligger i topp på listan: Dåliga länder att arbeta i…..

Detta seglar nu upp som ett av världens ”hääärligaste” semesterparadis. Jag kräks. Som ni vet har jag redan gjort en grön lista över OK länder att semestra i. Dubai var inte ett av dem. Det var inte så många länder alls på listan faktiskt. Jag vill minnas att det var et 30-tal och då var jag mycket överseende med vissa. Det kan hända jag att sedan flyktingkatastrofen måste göra en NY lista!!!

Här är inlägget från tidigare: https://www.voltairesvardag.com/?p=71

Herregud, hur ska jag hinna allt???

Men så här tänker jag:

Om du vill leva ett bra liv, behöver du så mycket saker att du måste köpa saker att stoppa sakerna i och bygga en Friggebod? Behöver du resa till otäcka men vackra länder och semestra i lyx och shoppa? Känns det bra att städaren på ditt femstjärniga hotell inte får organisera sig fackligt och träffa sina barn de närmaste fem åren?

Känns det inte bättre att arbeta mindre och vara mer med dem du älskar som uppenbarligen inte alls vill klä på sig och lämna hemmet? Finns det bättre sätt att spendera dina pengar och din tid?

Jag har fått höra att jag är så satans politisk i allt, (en nära anhörig som jag älskar) jag får höra att jag är kommunist, stockkonservativ, bakåtsträvande, utopist och en jävla bra, klok och trevlig typ…..jag blir inte klok på mig själv och den här planeten.

Människor är dumma i huvudet på allvar. Så känner jag idag. Imorgon älskar jag kanske alla. Utom de som är dumma i huvudet på allvar, men det beror bara på att de inte blev ordentligt älskade som små, på allvar, det är helt sant.

IMG_0845
Här är jag, snett ovanifrån, så ska man säkert inte fota. Barnen klagar jämt men är dåliga på att ge konkret hjälp. Jag i top från Filippa K, outlet men hög kvalitet och tidlös design, älskade halsbandet ärvt av älskade mormodern och morsans sidenscarf. Något mindre friss, men inte helt hemma.

Ett svar på “Konsumtion, hyckleri och jakten på den bästa av världar

  1. Hej igen!
    Jo, det var ett långt inlägg. Men intressant. Visst blir man kluven mellan att haka på nya trender, följa modet, hänga med – och att tänka långsiktigt, hållbart och värna naturresurserna. Det är inte helt lätt att vara människa i dagens Sverige. Hur våga gå sin egen väg? Själv känner jag att det blir lite lite lättare för varje år. För varje år som går blir jag en gnutta mer lik min gamla mormor!
    Må så gott!
    /Monica

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen