Jul, den bästa och sämsta högtiden

Skärmavbild 2015-11-30 kl. 20.02.10
Bild ur boken som inte blev av…mina paket julen 2012. Det är en blandning av gamla tapeter, tidningspappercollage, sönderklippta inredningstidningar, kartong och blandade bandstumpar som jag fyndat eller fått. Foto Karin Foberg (som fotar allt som Ernst gör bl.a, värsta bruden alltså!)

Jag älskar jul. Jag älskar traditioner. Jag älskar att handla julklappar och att sedan slå in dem konstfullt. Men jag avskyr överkonsumtion. Hur går det ihop? Jo, man funderar länge på vad man ska köpa, man lägger ned tid att hitta rätt sak till rätt person (som man såklart avgör själv) och sedan slår man omsorgsfullt in den och i bästa fall orkar man få till ett rim. I den bästa av världar. Jag köper nog lite för dyra presenter över lag, men inte alltid. Vissa får hemmaknåpade grejer, det beror liksom vem det är till. Då kostar det ju nästan ingenting. Det man förlorar på karusellerna tar man igen på gungorna. Jag tycker att det viktigaste är att det känns bra att ge. Billiga skräpsaker som kommer hamna i soporna undanber jag mig. Då önskar jag mig hellre en burk god senap.

Min morfar brukade några år köpa samma sak till ALLA, oftast från någon parfym- och sminkbutik. Typ duschgel och deo i en presentförpackning. Visst, det går åt men det är ju inte så roligt att få samma varje år och dessutom känna att noll eftertanke låg bakom. Vissa år fick man fantastiska presenter såklart, mormors guldhalsband till exempel som jag bär varje dag. Jag brukade säga åt honom att jag helst får något som de har hemma och inte använder. Minnen. Det nappade han på sista åren, mycket trevligare, och för honom lite ”billigare” och enklare.

Jag handlade nästan alla barnens klappar på nätet förra veckan. Mycket enkelt, lätt att överhandla visserligen men som livet nu ser ut känns det som om tiden är det dyrbaraste. Jag hinner helt enkelt inte. dessutom så har jag de senaste åren ofta kommit till butikerna och funnit att den eftertraktade leksaken är SLUT! Så tråkigt. Nu har jag lyckats få tag i nästan allt som de små önskat och lite som de stora ville ha….jag säger inte vad!

Så även om jag ogillar att överkonsumera så köper jag en hel del kring jul. Jag tycker att det är OK att frossa lite då och då, bara barnen får bra saker som gör dem glada, varma eller snälla;)

Jag surfade in på en blogg idag. Jag vet, jag ska inte. Jag blir oftast bara arg. Egentligen var jag på väg till Mama för att kolla in pappapoddarna men jag slant. För en hel del av mina läsare kommer via ett visst ställe så där hamnade jag. Jag skulle få tips om de bästa sakerna att köpa till någon som har ALLT! Jag hade förväntat mig att få tips om upplevelser, bra matställen eller hemmagjorda prylar. Nej, så tänkte inte bloggaren. Istället tipsades man om en hel radda med GRAVERADE grejer, spritkaraffer och sabreringssvärd bland annat. Jo en öppen spis också. Jag kunde inte låta bli att kommentera…jag frågade om den inte gick att få graverad. Vi får se om ironin gick fram.

Jag är lite elak, jag vet. Men har man allt kanske man inte behöver MER saker?

Mina föräldrar är exempel på folk har allt. Och lite till. I veckan köpte min far en elektrisk skivare. En sådan man använder till skolresesalamin ni vet. De hade redan en….en manuell fin från 60-talet. Jag kan sätta en tusing på att DEN inte kommer försvinna, den kommer bli arvegods. Att slänga saker är en styggelse för vissa…..Jag vet mamma, jag är ond men det är ju sant! Ni behövde inte en elektrisk pryl till och OM ni ändå köper mer, se till att bara ha EN av varje va?!?

Jo, de har ju allt (ofta fler av samma) så i år bestämde jag mig för att köpa….ingenting till dem. De ska få nöjet att ÄTA ihop med mig och några till som redan har ALLT. Vi åker på julbord till ”mitt” slott och avnjuter mat i världsklass. Det är inte ens mat tror jag, det är konst. För han som lagar den är konstnär. Så blir det, jag bjuder på en upplevelse och hade jag varit riktigt osjälvisk skulle de fått gå utan mig….för då blir det nog lugnast för dem men det var vår present till oss tänkte maken. att få njuta av mat i sällskap. Skjuts ska de få också för jag gillar inte att dricka så värst, synd att döda smaklökarna också tänker jag. Mineralvatten funkar fin fint för mig om maten är god. Gott vin kan jag avnjuta hemma med falukorv. Så tänker Ylva, asbra idé!

Kurs i att hugga korken av en champagneflaska och en GRAVERAD sabel!?! Min skapare! Köp 3000 doser poliovaccin och skicka till Afrika om du har allt….eller?

Skärmavbild 2015-11-30 kl. 20.01.54
Om man sabrerar flaskorna så får man ju inga fina stolar….

 

Nu fick jag ur mig det.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen