Mens

IMG_3134
Nej då, det är inte på riktigt. Det är vildhallonsylt med vanilj, världens godaste!

Jo, jag tänker skriva om mens. Jag har tänkt det en tid nu. Idag på förekommen anledning väller det ur mig. Bokstavligen. Hard to stomach? Inte då! Halva jordens befolkning i fertil ålder blöder mer eller mindre regelbundet. Det är ett friskhetstecken. Utan menstruationer, inga barn. Väldigt bra med andra ord. BLOOOOOOOD ur livmodern. Toppen.

Men allt är inte superläckert med att blöda. Det kan komma oväntat, det kan blöda väldigt mycket, göra väldigt ont och sänka humöret till depressionsdjup.

IMG_3133
Jag är ju inte ensam kvinna i hemmet så jag ser till att ha ett stort förråd med alla storlekar av tamponger, bindor och trosskydd hemma. Jag har funderat på varför man inte gör längre OCH tjockare tamponger till folk som jag….även de allra grövsta är på tok för små för att hålla en natt för mig. För jag är en tampongtjej, bindor gör mig elektrisk.

När jag gick gynkursen på KI, då var jag gravid och 39 år gammal, insåg jag att jag blödde mycket. Menorragi, det betyder att man blöder med än 80ml och/eller att blödningen varar mer än 7 dagar…ish.

Hur är det möjligt att en klok kvinna i sina näst bästa år (best is yet to come) inte har insett på ca 25 år att hon är en massblödare? Inte vet jag. Förmodligen för att jag ju var van vid min kropp, inte led av det och mått bra alla år.

Efter att ha fött tre barn tyckte jag att jag fick mer ont i ryggen….jag såg inget samband alls med ägglossning. Detta förvärrades och en kursare fattade vad det var fråga om. Hormonrygg…ish. Jaha jag var alltså påverkad av mina blödningar utan att ha fattat det heller. Att blöda mycket var ju mest besvärligt på nätterna ändå. Att behöva vakna av den där sipprande känslan, snabbt ta sig till toan och byta kläder och i värsta fall sängkläder.

För varje barn jag fött har jag fått mer besvär och längre och rikligare blödningar. Kanske är det därför jag går omkring med 8 i ferritin trots att jag äter järn periodvis?

Jag har hört att vissa tycker att kvinnor ska få extra ersättning för att ha råd med mensskydd….det lät ju vettlöst tänkte jag då. Jag  tycker inte att detta är något man ska få bidrag för, det vore ju att anse det en funktionsnedsättning av något slag. Och det är det ju inte. Men så som jag haft det senaste åren måste jag säga att det påverkar mitt arbetsliv. Jag måste ha noga koll på tiden. Minst var fjärde timme måste jag byta. Det kanske funkar finemang på ett kontor men med vita sjukhuskläder i en situation med en sjuk patient är det inte lika enkelt kan jag lova. Bara det att ha vita kläder stressar en faktiskt. Ibland har jag inte ens hunnit fram till jobbet innan det varit för sent. Jag har alltid ett par trosor i väskan. Inte ett dugg lösaktig, bara förberedd för det värsta…

Det är faktiskt så jobbigt vissa dagar i kombination med värken att jag måste stålsätta mig för att gå till jobbet.

Jag har blivit erbjuden Cyklokapron och åt det ett tag men det var inte så mycket hjälp faktiskt, jag blev t o m orolig för proppar fast jag vet att man inte ska få det. Att mixtra med läkemedel för att ens mensblod inte ska störa en känns fel för mig. Så jag blöder på, många dagar och förbereder mig ordentligt inför varje natt. Snart är jag väl ändå i klimakteriet hoppas jag. Men tänk om det är så att jag under alla mina graviditeter sparat en massa ägg som inte blött bort så att jag på det sättet förlängt den fertila perioden??? Jag hoppas verkligen inte det. För jag är klar med det här nu. Jag kan detta. Ge mig mindre östrogen tack!

Det enda jag ångrar nu i sluttampen av detta barnafödande tillstånd är att jag skulle haft lite bättre koll på dagarna. Så att man inte ständigt skulle bli överraskad….man känner sig lite korkad av det. Och det är på intet sätt så att det varit oregelbundet. Inte en enda gång utöver då jag varit gravid faktiskt. 28 dagar ganska exakt i 30 år. Ändå har jag haft noll koll.

Se där, nu har jag skrivit om detta som man som ung tyckte var otroligt skämmigt. Det var inte så blodigt faktiskt! (Jag är bara för kul alltså. Och ödmjuk, min paradgren).

 

Anna – det vandrande blodbadet

21 svar på “Mens

  1. Kanske en menskopp kunde vara något, finns en mängd tillverkare o storlekar nu för tiden. Har för mig att de största rymmer runt 40 ml! Hälsar den f.d. sexualupplysaren

    1. Men oj, en till kommentar med menskopp i. Det känns som om det är vägen framåt! Sexualupplysare minsann! Då ser jag fram emot mer info den dagen jag beslutar mig för att vända ut och in på mitt sexliv!!!

      Anna

      1. Hehe, jag turnerade i mellan- och högstadieskolor och pratade kropp och knopp med pinsamt berörda barn och ungdomar!

  2. Jag blöder också mycket, men som tur är bara under ca 1 dygn och sen lugnar det sig till mer rimliga nivåer. Min räddning heter menskopp. Jag köpte den största och kör med en binda som backup ifall man inte hinner byta i tid. Menskoppen är det bästa som har hänt mig typ 😛 så om du inte har provat så rekommenderar jag det starkt!

    Sen ett till tips är en app på telefonen som påminner en om bär det är dags 🙂

    1. Men hej! Jag har faktiskt hört om menskopp. Jag är bara tveksam till om jag skulle tåla den där känslan. Mitt allra bästa tips är egentligen tvättsvamp…det kom jag på nu. Min fd. frisör körde med det. Väldigt naturvänligt också! Bara att skölja av och så in igen. Jag ska ta tag i det när som helst faktiskt. Måste bara hitta en lämplig svamp!;)
      Anna

      1. 😀 Om man får tag på rätt menskopp så märks den inte alls. Så pass att jag faktiskt i slutet av mensen nästan måste ställa ett larm för att komma ihåg att jag har koppen inne, hehe. Och när mensen sen är slut så kan jag behöva gå och dubbelkolla att jag verkligen tagit ut den, hehe. Tur att det inte är någon risk för den där sjukan man kan få om man har en tampong för länge.

        Om du är intresserad så kan du läsa mer på http://menskoppen.se/ och de är också väldigt trevliga och behjälpliga om man har frågor. Så att man får tag på så pass rätt kopp som möjligt från början. Jag fick prova 2 varianter innan jag på tredje försöket hittade min favorit. De första två var för hårda. Nu när jag fått in tekniken kan jag använda de två andra också men de är lite svårare att placera rätt så att de inte känns.

        Men i alla fall väldigt värt med en menskopp som kostar ca 300 kronor och håller i flera år. Både mycket mer ekonomiskt än alla andra alternativ och mer miljövänligt. Sen kompletterar jag som sagt med en binda men då använder jag tygbindor som då också håller i flera år. Jag har inte köpt ett nytt menskydd på två år nu 🙂 Fantastiskt skönt att aldrig behöva vara orolig för att bindorna/tampongerna ska ta slut.

        1. Jag vet, det finns ingen ekonomi i handarbete om inte handarbetaren bor i ett u-land….men väldigt vackra!!

      2. PS. Jag säljer inte vantar. Det tar alldeles för lång tid att sticka ett par och den timpenningen är det ingen som vill betala 😀 Men tack för kommentaren, jag är väldigt nöjd med just de du kommenterade. Även om de inte är tekniskt perfekta. Men övning ger ju färdighet!

  3. Menskopp är förträffligt! Fast inte de tre dagarna man blöder mest, men de tre inledande och tre avslutande. Japp, massblödare, jag också, men får väl skylla mig själv, som envisas med kopparspiral. Hereditet för bröstcancer kan göra sånt med ens hjärna.

    Rekommenderar också en mensapp i mobilen. Den bästa gratisappen är Clue, tycker jag.

    Har du sett ’Mens the musical’ på Dramaten?

    1. Jag bara älskar att mitt i särklass snabbast och mest kommenterade inlägg är ett om mens. Jag börjar så smått ringa in min läsekrets. Jag vet faktiskt fler med koppar i silikon för detta syfte men en app!?! Teknik alltså. Jag ska tipsa min kompis om detta!

      Jo, jag ska på allvar se något av de där komikerna om det går. Det var det roligaste på många år!!

      Anna

    1. Jag kollade såklart genast upp! Jag är lite förvånad att jag inte kände till detta faktiskt. läkare borde ju veta ALLT typ. Men man bränner alltså sönder innersta/yttersta (beroende på hur man ser det) lagret i livmodern? Ingen risk för cancerutveckling då? Jag hoppas att jag kommer in i övergångsåldern istället. Jag är ingen älskare av kroppsliga ingrepp men för den modige låter det ju super! Jag hade hormonspiral en gång i tiden, det var som att förvandlas till man! Helt suveränt!

      Anna

      1. Hormonspiral har jag haft i tio år nu. Inte en blödning någonsin. Hur skönt som helst. Frågan är bara om den påverkar humöret. Har lätt att bli lätt till medeldeprimerad.

        1. Har svårt att tro det. Hormonet ska verka lokalt enl. vad jag fått lära mig!
          Anna

        2. Hej!
          Jag tror verkligen att du skulle gynnas av en menskopp. Världens bästa grej för oss som blöder mycket!

          Jag köpte min på http://www.menskopp.se, som har en av de större kopparna på marknaden. De tillverkas i Sverige, har storleksgaranti och fri frakt!

          Hoppas att du hittar något som underlättar för dig, men jag kan verkligen rekommendera menskopp. Det ger dessutom en trygghet under nätter eller med vita kläder till exempel.

          Erika

  4. Jag älskar att du skriver om mens! Jag röstar för menskopp jag också! Tycker det är suveränt, nästan lite frälst ?

    1. Men hej på dig med! Vad roligt med menskoppsentusiasmen. Det känns väldigt miljösmart!

      Anna

  5. Så hög igenkänningsfaktor på detta inlägg. Varje gång jag har mens säger jag (enligt sambon ) att jag håller på att förblöda. Vilket jag på fullaste allvar tror. För att inte tala om smärtor innan/under o efter..

    Tyvärr är alla preparat med hormoner uteslutna för min del pga sjukdom och jag tycker att menskopp är meckigt. Så jag bara mensar på. Och längtar efter den dagen jag kommer i klimakteriet… 38 år. . ?

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen