Finnar (alltså inte folk från Finland då)

 

IMG_6498
Jag uppvaktade min äldsta dotter idag på namnsdagen. Jag är så otroligt stolt över henne som fått ett bra jobb med bra lön innan hon ens fyllt 19, Jag bara älskar dig lilla gumman, och du kanske hatar att jag säger så man jag är sååååå stolt över dig, må du aldrig bli lika misslyckad kärriärmässigt som jag kära barn!!!

Vet ni att finnar är livsfarligt? Jo, det stämmer. Folk dör för att de har finnar. De dör inte för att de får läkemedel mot finnar utan av att de kanske inte fått det ihop med psykisk belastning.

Jag var ganska så finnig i tonåren och en bit upp i ung vuxenhet. När jag var runt 30 tröttnade jag på det. Jag hade då fött tre barn och gått några år på KI. Jag  hade lärt mig en hel del om mirakelmedlet Roaccutan (som egentligen heter något jättekrångligt numer men som då gick under detta namn). Det var ett rysligt medel fick man höra utanför medicinkretsen. Man kunde DÖÖÖÖÖ om man tog det. man kunde bli suicidal (självmordsbenägen). Skitsnack sa min hudläkare. Folk med allvarlig acne mår mycket sämre psykiskt än andra, det är anledningen sa han. Jag höll med.

Vi blir bedömda beroende på några få saker initialt. Utseende (här ingår hud, tatueringar, tandstatus, hår, längd, vikt och kanske möjligen kläder och accessoarer), handslag, språk (vårdat eller ej) och beroende på i vilken situation, utbildning, bil eller cashflow… För en ung person med allvarlig akne kan det vara helt utslagsgivande om man söker ett enkelt jobb i en butik.

Jag har ju skrivit om haloeffekten förr och tog upp detta redan då. Ytlighet typ  Varför gör jag det igen? Jo för det var ett program på radion såklart som handlade om detta. Det behöver lyftas ofta.

En person som lider av akne blir drabbad av så många saker, de kan tappa självförtroendet, jobbmöjligheter, de lägger ofta mycket pengar på totalt verkningslösa hudvårdsprodukter och vissa mår så psykiskt dåligt att de vill dö! Helt otroligt egentligen, för hudytan är ju precis bara det, HUDYTA! Det säger ingenting om vem som finns under och vad den personen kan.

Jag undvek speglar i många år, har fortfarande inte så stor lust att vare sig spegla mig eller låta mig fotograferas…jag tycker att jag blir ful jämt. Blir jag inte helt ful lägger jag dock gärna upp en bild på mig och känner mig helt förbluffad. Jag är nu så gammal att jag skiter i hur jag fastnar på bild faktiskt, jag har allt mitt på det torra så jag behöver inte känna att jag ska bedömas pga mit utseende. Jag skulle faktiskt bli helt galen av det tror jag.

Ibland på stan ser jag människor som verkar lida av sin akne. De sminkar och sminkar eller försöker dölja sin hud. Det gör mig så ont. Jag vill gå fram och säga: -Du det finns hjälp att få, gå till en hudläkare så är detta över på mellan 4-8 månader, jag lovar!

Men man vill ju inte störa någon. För de kan uppfatta en som elak, de vill ju inte att någon ska märka detta. Men har man själv haft problem ser man sådant. Och visst är det fånigt att jag lägger så stor vikt vid detta för det är ju HELT OVIKTIGT HUR MAN SER UT. Men så är det ju den där lilla lilla grejen, det ÄR ju inte oviktigt. För vi bedöms ständigt och jämt. Tyvärr. Visst skulle man kunna sätta igång kampanjer som upplyser folk om akne, kampanjer syftande till att vi ej får diskriminera finniga människor men så funkar ju inte världen. Vi vägs och mäts på olika sätt och det är helt OK när det gäller kvalifikationer men när det gäller ens talgkörtlar är det ju helt barockt!!

När det gäller akne kan vi faktiskt bota folk, nästan alla faktiskt. Så VARFÖR ser vi inte till att göra det? Sjukvården/skolhälsovården kan helt finkänsligt skicka ut lappar i skolorna, på gymnasierna eller kanske till och med universiteten där många unga om inte alla förr eller senare nås och bara fråga dem: -Är du nöjd med din hud? Gör den ont? Känner du dig fulare än andra…..? Eller hur skulle man formulera sig? Jag vet inte, jag bara skriver så det glöder här f. Ibland har jag tänkt att jag skulle bli hudläkar-psykiater-husläkare bara för den här sakens skull. Och hjälpa unga människor i den här genomytliga världen till ett gladare liv.

Så har ni en person i er närhet, eller råkar vara en sådan person själv, som besväras av svår akne, sök läkare!! Köp inte värdelös hudvård mot akne, smörj möjligen med mjukgörande så inte huden producerar mer talg!

Bot finns och det är inte farligt, inte om man gör som läkaren säger! Jo en sak är farlig, att bli gravid. Det måste man undvika under och tre månader efter behandlingen. Och man ska lämna blodprov så man ser att levern mår bra och då låta bli att dricka alkohol. Inte så svårt va?

Orkade ni läsa ända hit!!! Bravo!

IMG_6497
Behöver ni blommor och befinner er i city? Sök upp Makalösa blommor på Sveavägen, ni blir inte besvikna!

 

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen