Jag är en otränad cyklist i tyg – so hate me

På min väg hem från arbetet i en annan kommun råkade jag höra på radion. Jag hade redan innan snappat upp lite brus om ämnet, det att kvinnor i tyg var en trafikfara för människor i lycra, iallafall om de färdas på cykel. Jag hade verkligen inte tänkt höra på det tramset men nu råkade jag sitta i en bilkö och då är det ganska bekvämt med P1.

Hur det än var så ilsknade jag till för detta trams hör verkligen inte hemma i etern på i mitt tycke bästa sändningstid. En arg medelålders (snart) cykelpendlare med bättre kondition (hans egen uppgift) än genomsnittet anser att otränade cyklister (inte bara kvinnliga nota bene) är en livsfara för honom och hans gelikar. Nyligen hade han skrivit på DN åsikt (en variant av Ring P1 fast i skrift) och detta hade Studio ett fångat upp och släpat in honom till studion. Han fick lägga fram sin sak, att de som cyklar bara för att det blivit vår var ett hot mot de seriösa hastighetscyklarna…..Den kvinnliga reportern som erkände sig vara en av de icke önskvärda oproffsiga cyklisterna hävdade då motsatsen, att hon tyckte hastighetscyklisterna var farliga…Och så höll det på.

LÄNGE.

Jag cyklar gärna till jobbet, jag cyklar gärna till affären. Jag har hjälm (för att maken tvingar mig att vara ett gott föredöme för barnen) och följer alla trafikreglerna (för att…man måste det) och jag cyklar jättelångsamt! Och jag FÅR göra det!

I förrgår blev jag förbikörd av två snabbcyklare på vår bygata. Jag stannade vid rödljuset med min bil, de gjorde en tvär sväng innan detsamma och fortsatte utan att slå ner på takten förbi och ut på landsvägen. Vad säger du om det herr Lycrapolis?

Han tillstod dock att det även inom hans så kallade (det fanns ett larvigt ord gjort av förkortningen som jag vägrar tillerkänna någon riktighet genom att skriva ut det, det får vara nog med idiotiska nya ord som inte finns)  hastighetscyklare fanns rötägg som inte följde regler men han var minsann inte sån. Och hoppsan! Då har vi plötsligt fyra grupper av de ursprungliga två. Tänka sig om det finns en grupp av långsamcyklare som bär lycra men bara varannan gång stannar för rött lite beroende på hur trafiken ser ut! Oj, då har vi sex undergrupper av cyklister. Jag tänker mig att det kanske finns lika många olika personligheter och klädstilar på cykel som det finns cyklar…Men vem av dem har rätt att cykla?

Jag blir så trött på folk som tror sig ha sett ljuset. En slags fanatism faktiskt. Jag vet inte vad han ville komma fram till egentligen, får bara de som cyklar ofta få becykla våra gemensamt finansierade cykelbanor?

Jag älskar att cykla i min takt och visst jag ser upp för fartkanonerna för de är farliga för mig, och kanske jag för dem men helt säkert är det den med högsta hastigheten som orsakar mest skada. Det går förmodligen att bevisa med någon fysikalisk formel.

Om man av en händelse befinner sig på Ekerö under cykelsäsongen kommer man upptäcka att det är helt livsfarligt att ens vara bilist på den här ön. Det dräller av lycrafolk på två hjul här och många av dem följer inte precis alla regler som finns. Ungefär lika många som inte gör det i den mindre snabba cykelgruppen skulle jag tro.

Jag går också ganska gärna, jag har inte en speciell stil eller teknik. Jag tittar ibland på fåglar, gör ett stopp och plockar upp ett skräp som jag sedan lägger i en soptunna. Jag håller sällan utkik efter gångtränande woggers. Jag tycker att de kan hålla koll på att de inte trampar rakt över mig. Som i skidbacken ungefär, den som kommer bakom ska se upp, inte den som saknar ögon i nacken.

Är ni med mig?

På allvar tramsigt och hur bajsnödig får man vara i sina farttights? Cykla i en velodrom vetja med likasinnade om du är en ”hater” jag kommer fortsätta att cykla hur långsamt jag vill i fladdrig kjol,  hjälmen i nacken och hålla på trafikreglerna.

Arg vit manlig cyklist i lycra, inte TYG

 

4 svar på “Jag är en otränad cyklist i tyg – so hate me

  1. Hej! Oj vad jag håller med dig om dessa lycramänniskor! Blir fullständigt vansinnig när folk kommer cyklande bakom i 180 och typ vrålar ur vägen när jag själv cyklar i (enligt mig) värdigt tempo, dvs att jag inte behöver duscha när jag kommit från A-B. Vill tom påstå att detta är ett Stockholmssyndrom. Folk blir som besatta och glömmer allt som har med ett normalt förhållningssätt att göra när det handlar om mycket. Vet faktiskt en holländare som häpnar över stockholmarnas lycrafasoner. På kontinenten använder man cykel som färdmedel, man kliver på, trampar, och sedan kliver man av när man kommit fram, i sina vanliga kläder! Håller helt med att de som vill 40-årskrisa i tighta lycrakläder kan hålla sig i velodromhallen!

    Tack för en bra blogg!!

  2. Jag cyklar också i min egen takt. Blir vansinnig när fartdårarna kör om mig på fel sida, i synnerhet på Skanstullsbron. Snacka om trafikfara.

    1. Jag tänker att kanske lycracyklarna borde upplysas om att de INTE får cykla fortare än 30km/h….

      Anna

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen