Kosttillskott – hälsokost – antioxidanter och annat giftigt…

IMG_8073
Ser ni huset till höger i bild? Det är byggt 1912. Där bodde jag mellan 1997-2004. Det första hus jag ägde. Det ligger numera bland villor och radhus men var en gång helt ansamt på sina 37000kvm tillhörande odlingsmark. Spåren av växthusen finns emellertid kvar, när man gräver djupt så kommer det upp glasskärvor och krukrester. Arnold som bodde där fick stelkramp många gången under sin livstid. Vi köpte huset av hans barnbarn och det är ett härligt ställe att bo på. Mina tre äldsta bor där hälften av tiden och varje gång jag är där spanar jag in det jag planterat. Det är svårt att lämna saker efter sig, till och med trädgårdar.

Jag hoppas att du som läser nu inte googlat något av de tre första orden i rubriken ovan och hoppats på att läsa om något extra starkt hälsopreparat som jag vill tipsa om. För då blir du besviken. Men om du orkar läsa till kanske jag ändå kan hjälpa dig!

FÖR DET ÄR EGENTLIGEN FÖR DIN SKULL JAG SKRIVER. Ooops versaler, det var en ”slip” men det passade bra så det fick stå kvar.

Jag är en inbiten anhängare av precis ingen ideologi eller övertygelse alls utom vetenskap. Om man tror på att det finns goda människor som driva av altruism och nyfikenhet, då måste man ju älska vetenskap. Om man tar bort herr Macchiarini då. En man som uppenbarligen med charm (den som antisociala personligheter ofta äger, gör de inte det kommer de inte så långt) lyckats dupera en hel del forskare på KI och annorstädes och gjort att även jag som fd. KI-student måste skämmas en del. Fast till mitt försvar ska jag säga att jag är ganska så svårmanipulerad men det beror väl på att jag är uppfostrad av psykiatriker?

Oj, jag vandrade iväg där….

Jag började min söndag väldigt tidigt, innan halv sex faktiskt. Och rätt snabbt drogs jag in i en konversation kring ryggvärk som gled in på råd om super-duper Mg…..från ett företag som hette Holistic bland annat. Inget ringer i min larmanordning som ”läkemedel” med holistic touche. Men visst, man kan kalla sitt företag vad man vill, det går fint. Jag är däremot mycket skeptisk till att förorda mineraler som bot mot nersmärta. För att inte skriva så lång ska jag stoppa upp några fakta.

 1. Om man ej har en bevisad brist på ett ämne i kroppen så behöver man ej tillskott.
 2. Om man äter vanlig mat (dvs kött, fick, grönt, mejeri och annat gott) i normala mängder behövs ej tillskott.
 3. Om man har en sjukdom som gör att man ej tar upp näringsämnen kommer en läkare föreskriva dig det tillskott som behövs (och vanligen kommer detta då betraktas som medicin och inte kosta skjortan).
 4. Om du dricker mer vatten än vad som är nyttigt späder du ut elektrolyterna i kroppen, vanligast natrium och kalium. Dvs att dricka vatten i stora mängder är FARLIGT! Ska man dricka vatten i stora mängder så ska det innehålla den sammansättning som kroppen behöver. Man måste då fråga sig varför man har ett ökat vätskebehov. Träna i hög värme till exempel. Man kan verkligen undra varför folk vill göra det…
 5. Hälsokost/tillskott mm är ej läkemedel och därför finns dålig kontroll på dem. Därför är det osäkert vad de egentligen innehåller. Om de faktiskt innehåller det man tror är det ju bra ur ärlighetssynpunkt. Om de INTE gör det är det säkerligen bättre för hälsan.
 6. De som äter kosttillskott är INTE friskare än andra. Och då är gruppen som äter föreskriven hälsokost bortatagen för de är ju bevisligen sjukare än andra eftersom de behöver detta.
 7. Inom EU håller nu forskare på att undersöka om höga doser av olika tillskott är FARLIGT för oss. Det är nämligen ofta så att koncentrerade tillskott som t.ec antioxidanter är svåra för kroppen att ta om hand, vi är ju liksom inte gjorda för det. Det finns misstankar om cancerutvecklig hos folk som äter högdospreparat men som i övrigt var friska innan.
 8. Att äta mer av vad som helst innebär en ökad cancerrisk pga den stress man utsätter cellen för. Smal är bättre än fet kan man säga om man inte svälter sig.
 9. Hälsokost kostar extremt mycket pengar och omsätter flera miljarder kronor om året i Sverige. En riktig vinstmaskin. Läkemedel är också en lukrativ marknad men där är forskning och framställning hårt reglerad.

Jag för min del tänker att man ju för all del får äta importerade superbär från Kualalumpur som förvarats i en ekologisk komage och grävts ner i månskenet på en skottdag, men jag skulle inte tro att det bidrar till någons hälsa vad det än står i horoskopet.

Jag blir istället jättesugen på att forska på dessa personer som av outgrundlig anledning vill vara sina egna häxdoktorer, inte litar på svenska läkare (eller andra länders heller) utan hellre beställer saker på nätet som utlovar att man ska bli makalöst frisk bara men betalar jättedyrt för det. Jag skulle vilja undersöka dem med ALLA labmetoder vi har, undersöka dem noga, låta dem äta allt de vill i tablettväg under några år och sedan ta in dem för att mäta hälsotillstånd och förändringar i lab, benstomme, vävnadsprov osv. Och SEN kan jag skriva om hur fantastiskt bra det är att avstå mat till fördel för piller!

 

Om du är en foliehatt, kommentera ej, jag kommer inte publicera. Om du inte är en foliehatt behöver du ju inte ens läsa detta!

5 svar på “Kosttillskott – hälsokost – antioxidanter och annat giftigt…

 1. Tack!
  Jag är omringad av kosttillskottsätare och de är så positiva till det att jag börjar indoktrineras i att jag också behöver lite extra…

  1. Hej!

   Vad roligt med en kommentar idag som inte anser att jag är köpt av läkemedelsindustrin! Du behöver högst sannolikt INTE kosttillskott!! Be dem räkna ut hur mycket pengar de lägger på detta på ett år så kanske de tappar hakan! Eller så kan man berätta att kroppen inte kan lagra till exempel C-vitamin och andra lösliga ämnen. Det kissar man rakt ut i naturen. Om de vet vad det rekommenderade dagliga intaget är i kosttillskotten kanske de också vet vad den MAT de äter innehåller, sen kan man jämföra det med vad som är hälsosamt att inta. Man har faktiskt sett en ÖKNING av cancer hos kvinnor som äter tillskott…kanske det är en effekt av t.ex. folat som misstänks ligga bakom bröstcancer i en kanadensisk studie. I väldigt många fall är det hälsomedvetna personer som tror att de är ohälsosamma på något sätt och därmed eventuellt gör sig SJUKA! Ironin i detta….Stå på dig! Ät en frukt, ekologisk om man är orolig och du kommer bli friskare och rikare iallafall!!
   Anna

 2. Hej,

  Ja är mest förundrad över att vissa tillskott, sålda på apoteket innehåller 3000-4000 av rekommenderade dagliga intag av ett visst ämne. TIllfrågad apotekspersonal kunde inte motivera mängderna, svarade svävande som ” det behöver man om man är över 60 är”. Är nyfiken på din kommentar.

 3. Jag är en av dem som är lite motståndare till tillskott och tycker det borde räcka att äta varierat för att må bra. Dock har min doktor skrivit ut B12 och folsyra till mig, så jag antar att jag är i behov av detta pga långvarigt utmattningssyndrom.

  Många med utmattningssyndrom är ju så förtvivlat trötta på att vara sjuka och på att det tar så lång tid att läka så man är nog beredd att prova PRECIS vad som helst bara man blir frisk!

  Men med ditt resonemang så behöver man då varken hoppa på trender som magnesiumtillskott, omega 3-tabletter, alger, LCHF, GI, ananasdieter eller vad det vara månde?! 😉 Skämt åsido.

  Men det sprids gärna ”sanningar” om alternativa metoder. Och när den vanliga sjukvården uppmanar till tålamod så orkar man inte bara vänta och vänta… För det är så drygt att bara vara sjuk år efter år och man vill bara bli frisk!!

  Hur tänker du kring detta?

  1. Men hej där!

   Jag är ju inte expert i någon verklig mening men jag har aldrig på något vetenskapligt ställe sett att utmattning botas av något annat än motion. Att man sedan har bristsjukdomar eller andra tillstånd samtidigt är ju komplicerande men man får väl ta en sak i taget och bena upp. Det tycker jag att en husläkare ska göra i första hand om det överstiger den nivån ska respektive expert hantera detta. Det finns ju otäcka sjukdomar som kan göra att man får en brist på t.ex järn. Cancer är en sådan….det måste man ju utesluta innan man börjar mata cancern med duroferon. Har man en blödning som gör en blek och trött är det ju samma där…man måste först veta orsaken till en brist och inte anta att man har samma som grannen.
   Och så sätter ju kosttillskott igång metabolismen i levern vilket påverkar hanteringen av läkemedel and so on. Jag skulle själv aldrig våga äta högdos av något preparat som inte genomgått grundlig kontroll och hur man välja att helt okritiskt gå på all reklam för hälsokost går mig som sagt förbi. Visste du att när förra seklet var ungt kunde man köpa radioaktivt vatten, supernyttigt hette det då. Det var innan familjen Curie började tappa kroppsdelar efter sina upptäckter. Man använde också röntgen i skoaffärer för att se om skorna passade….
   Det är lite som när folk nu häller i sig kolloidalt silvervatten. Giftigt är vad det är sannolikt. Värst av allt är ju när man utsätter sina barn för dylika hälsoexperiment. Barn är mycket känsligare än vuxna nämligen. Jag hoppade över att ge mina barn AD-droppar när de fortfarande var på modet. Jag tänkte att vi åt bra mat, var ute mycket och så var jag lite misstänksam mot A-vitaminet. Oj vad med skit jag fick för det från vissa. Men har du sett någon stoppa i sina barn AD-droppar på sistone? A:et togs bort för det var farligt. Ta da!
   Jag antar att du är påläst vad gäller utmattning, om du vill läsa mer är Socialstyrelsen min bibel.

   Hej hej!
   A

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen