Arbeta bör man, annars dör man

Skärmavbild 2016-05-05 kl. 23.27.31
Åh gud så billigt! Jag bara måste köpa en sådan, tänk så praktiskt och så snygg! Militärgrönt, passar till ALLT! Och när jag tvättar den sprider jag plast i haven…eller jag behöver ju inte ens tvätta den, den är så billig att jag kan kasta den! Jag menar recykla den, så vi kan göra en ny snygg och billig pläd som inte andas….

Utmattning…den breder ut sig. Det är ju lite av mitt specialintresse kan man säga. Jag läser det som finns på området och som har stöd i forskningen. Jag tuggar om det, pusslar ihop det med andra saker som jag kan något om och mina egna erfarenheter och betraktelser. Jag lägger mitt vanliga pussel över ”alltihopet” kan man säga.

Idag konstaterar jag att fyra dagars arbetsvecka nog är optimalt. Fördelat på 3 + 0 + 1 + 0 + 0. Jag tror till och med att det skulle vara lönsamt för samhället om man tar med de skenande sjukskrivningarna pga psykisk ohälsa i beräkningen. (Som företrädesvis drabbar kvinnor inom vård, skola och omsorg).

Att varva ned efter bara tre dagar istället för fem gör att man orkar mer den sista dagen man arbetar. Man hinner också med att tvätta, handla, städa och umgås med sin familj. Kanske 3,5 + 0 + 1 + 0,5  också skulle funka och den halva dagen skulle kunna vara flytande om det inte skulle visa sig ekonomiskt försvarbart med bara fyra arbetsdagar. Forskning har visat att fler korta ledigheter är bättre för hjärnan än få och långa. Bara en tanke där….

Jag läste om de där planerna på att Japan skulle dumpa cash på sina medborgare för att öka inflationen och stimulera ekonomin….jag hade inte tackat nej till hundra tusen på banken, jag skulle behöva flera miljoner faktiskt för att känna att jag kunde börja konsumera för sakens skull. Men det är något snuskigt i konsumtion för sakens skull tycker jag. Jag gillar att folk sparar. Bara jag får höra prat om ”snurrande hjul och tillväxt” får jag kräkkänslor.

Maken tycker jag är korkad. – Hur skulle det gå för oss med alla lån om ingen konsumerade och alla behövde vara sin egen bonde? Va? VA??

Jag har inte haft tillräckligt med tid över för att fundera riktigt på djupet kring detta och jag vänder mig emot att jag ska gilla tanken på tillväxthetsen bara för att det råkar gagna MIG. Jag tänker mer på planetens överlevnad liksom. Den gynnar MIG!

Jag fick en bild av sömmerskor i Bangladesh som sitter i brandfarlig industrimiljö och syr T-shirts i rasande tempo med sneda sömmar av ett tyg som kostat moder jord mycket vatten (bomull är väldigt vattenkrävande), som färgats med farliga kemikalier och som sannolikt skulle diagnosticeras som utmattade om de fick chansen att berätta hur de mår. Behöver vi den typen av produktion för att vi ska handla billiga kläder och ge oss här i väst en kick varje gång vi köper saker vi egentligen inte behöver?

Jag gillar tanken på få men kvalitativa produkter. Jag återkommer ständigt till det. Jag får prylpanik. Jag har helt slutat handla på vissa affärer. Jag handlar väldigt lite överhuvudtaget av saker med kort hållbarhet, till och med till barnen köper jag bättre kvalitet, det lönar sig ALLTID! Nu i och med husbygget har vi satsat på saker vi VERKLIGEN vill ha istället för halvfina grejer som vi kanske skulle tröttna på, som skulle gå sönder eller bli omoderna (jag gillar ju visserligen omodernt). Dyrare vid inköp, ja ibland, men i långa loppet billigare. Så jag bidrar ju ändå till den förbannade tillväxten. Måste man nödvändigt shoppa sig lycklig är väl secondhandbutiker en bra lösning, då belastar ens beroende inte klotet iallafall. Det är dessutom lite mer utmanande att handla så.

Nu ska vi ge bidrag till att byta cykelkedja….för att få till enklare jobb. Jag vill faktiskt ha tid att byta min egen jäkla kedja utan att behöva ta en halv semesterdag. Om vi behöver enklare jobb för att hinna med våra liv då tror jag att vi hamnar fel. För övrigt gillar jag inte subventioner det snedvrider konkurrensen. Om alla jobbar mindre kommer utrymmet att handla onödiga saker krympa, det är en BRA sak. Kanske vi börjar göra härliga och nyttiga saker då istället som att röra på oss och odla egen mat? Då konsumerar vi ännu mer men får inte sämre standard.

Om en person saknas på jobbet kan en annan få anställning…en möjlighet att få in folk på arbetsmarknaden. Betänk att undersköterska är det vanligaste jobbet för en kvinna iSverige, nog skulle en person med kort/bristande utbildning kunna ta sig igenom en tvåårig gymnasieutbildning på låg fart i kombination med studier i svenska och söka jobb som det efteråt? Tanken på att vissa inte kan lära sig saker bara för att de är vuxna är ju motbjudande. Kan man kanske lära sig att tillverka skor? Baka bröd? Sy kläder som inte drar sig i sömmarna och de som köper produkterna kan få saker som håller längre och gör planeten gladare.

Vi delar på jobben och räddar planeten! Jag är på intet sätt emot enkla jobb, de behövs såklart nu när vissa arbetar så de går under men varför ska detta skattesubventioneras? Helt galet!

Skärmavbild 2016-05-05 kl. 23.27.15
Men ååååå, skogshuggarskjorta i flanell! En evig klassiker. 59.95, man behöver knappt arbeta en halvtimme för att ha råd. Tänk vad många skjortor man kan köpa för det man drar in på en arbetsdag! Och kvaliteten! Materialet på den kostar säkert 10 kronor! När jag hade butik fick jag lära mig att man ska lägga på ca 2,5 på inköpspris om det ska vara värt att sälja en pryl. Sen ska momsen på…räknar man baklänges på det kostar en sådan skorta 19,2 kr i inköp. Den är sannolikt fraktad på Indiska oceanen för 3kr, någon har sytt den för två och en fabrikör har tjänat 14 kronor per skjorta….Gekås drar in 29. Vilket FYND! 

En annan sak jag funderade på idag var förskollärarnas situation. Jag känner ganska många sådana och bara man har sex barn så får man ju kontakt med ett antal även om man inte KÄNNER dem privat….De verkar ha en ganska förtvivlad situation. Många långtidssjukskrivna och ont här och där. Många barn på liten yta, hög ljudvolym och typ det viktigaste jobbet som finns för att föräldrar ska kunna gå till sina jobb trygga med att deras barn har det bra….

Jag tycker att ansvarig minister och hela departement skulle tvingas tjänstgöra en månad heltid på en förskola/skola för att få en inblick i hur slitsamt det kan vara både för barn och personal. Vi vill ju inte börja stressa sönder befolkningen redan från 1,5 års ålder eller?

Om man inte värderar barns arbetsmiljö högt kommer det slå tillbaka hårt. Personalen är ju också viktig men den kan ju faktiskt bli sjukskriven i värsta fall och/eller byta arbete….Ett barn har ingen valmöjlighet.

Ja det var lite olika lösryckta tankar kring hur vi har det här i vår utvecklade del av klotet….jag känner mig orolig för framtiden och om det plötsligt började regna tusenlappar från skyn skulle jag INTE köpa en massa billig junk på Gekås iallafall, den saken är klar!

Skärmavbild 2016-05-05 kl. 23.31.27
Jag VET att man kan återvinna kapslarna, men tänk på hur mycket ENERGI det måste gå åt när man gör det! Det tar 19 tid att spara kapseln hemma, åka till återvinningen med den, någon ska hämta den och sedan hela proceduren för att den ska bli en fin ny liten kapsel med apdyrt kaffe i. Jag har en perkolator numera, väldigt gott. kostar som denna i minsta storlek, och vill man lyxa till det mal man sina bönor själv, då har du ett oslagbart kaffe om det nu är viktigt….Notera kapselhållaren för 100 kronor vid sidan om. det man förlorar på karusellen tar man igen på gungorna.

Killevippen!

 

Ett svar på “Arbeta bör man, annars dör man

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen