Krishantering for dummies – eller konsten att avgå med stil

På förekommen anledning. Det har utvecklats till en veritabel ketchupeffekt. En efter en har profiler inom MP och S fått gå. Mona, vis från tidigare frånfälle, visade på handlingskraft och avgick snabbt och smärtfritt. En ny karriär för henne kanske skulle kunna vara just att coacha folk som kommits på med handen i syltburken? Monas skadehantering, för folk som vill ha en rimlig chans till en retur.

Här kommer listan på saker att göra när drevet går:

 1. Bedöm skadans allvarlighetsgrad. Saker som är viktiga i just din bransch listas. För politiker och höga tjänstemän inom Skatteverket är det (om du inte redan vet), trovärdighet, jämlikhet och bevis.
 2. Var snabb ut och bemöt kritik om du bedömt att det finns en chans att du kommer klara dig undan. Se punkterna ovan. Om du bedömt skadan som väldigt stor, avgå snabbt utan att ge kommentarer. Ange gärna skäl som att du inte vill försvåra ytterligare för ditt parti/kollegor etc. i ett skrivet uttalande. Det ger ett ärligt intryck som du kan dra nytta av senare, mycket senare.
 3. Vid kontakt med press (om du vill försöka rädda dig kvar) svara ej med: Ingen kommentar, var hellre ärlig och säg: -Du, jag mår så dåligt av detta, orkar inte svara just nu. Om du istället vill skapa en mystik kring skådespelet, gör som Mona, säg: Du får veta allt i boken jag kommer skriva. Och VIPS har du säkrat en framtida inkomst och möjlighet till att sitta i TV-soffor i flera veckor (mycket senare).
 4. Begär INTE avgångsvederlag efter att du avgått. Det ger en bild av att du är girig och saknar heder. Dessutom får folk ett intryck av att du inte ångrar dig. I Mehmets fall är det ju helt i linje med hans avgångstal, han har gjort allt rätt, det är vi som är dumma och inte förstår. Men även om man tycker så, eller kanske särskilt då, ska man undvika att dra till sig mer bad will. Man omöjliggör en comeback.
 5. Ta hjälp av en rutinerad person om du känner att alla missförstår dig och att allt du gör bara späder på drevet. Ring Mona!

Makt korrumperar. Den som söker sig till höga politiska (eller andra för all del) poster är sannolikt en person med höga tankar om sig själv. Detta är svårt att kombinera med insiktsfullhet och när makten växer ytterligare tappar man lätt känslan för att man är lika skyldig att hålla sig till regler som andra.

Om man arbetar i en grupp med likasinnade (se ovan) är det inte ovanligt att en sorts masspsykos breder ut sig. För att avhjälpa detta kan man varannat år stiga ned från sin höga post och gå som en vanlig man på arbetsförmedlingen. Verklighetskoll är mkt bra, särskilt om man ALDRIG haft ett ärligt jobb (med ärligt menar jag ett jobb man har verkliga meriter el utbildning för, inte ett jobb där det enda som räknas är att du känner rätt folk eller har föräldrar i rätt position).

Om du känner att alla pengar du har tillgång till på något sätt i slutändan är dina….skaffa revisor. Du är då drabbad av storhetsvansinne och måste gå en kurs i mitt och ditt. Särskilt om du arbetar i en statligt finansierad verksamhet, ideell förening eller på en bank.

Skriv inte på papper som intygar något som inte stämmer med verkligheten. Om du har svårt med sanningen, fråga en vanlig person på gatan. Det kan gå till så här:

-Hej, ursäkta att jag stör, jag skulle vilja fråga dig en sak. Jag har tappat min moraliska kompass. Går det bra?

-Öh, ja….det går bra.

-Jo, jag har en mycket hög post, utsedd av regeringen och syns ofta i media. Nu har jag fått en fråga om att ljuga i ett intyg som ska gå till en bank. Tycker du att det är en bra idé?

-Nej. Hej!

-Åh, var det inte svårare än så….? (mycket förvånad före detta statsministerwannabe)

-Nej, det var väldigt enkelt. Vill du ha en chokladbit? (inte ett dugg förvånad sexbarnsmamma från förorten som betalar skatt så hon knappt har råd att bo).

Avslutningsvis en känga till svenska folket. Redan på 1700-talet sade Voltaire: Varje folk förtjänar sin regering. Fast på franska, fritt översatt.

 

Och det var det hele som man skulle sagt på danska. Eller, man kanske skulle säga Åg dee vä di hile…..?

3 svar på “Krishantering for dummies – eller konsten att avgå med stil

 1. Såg du Uppdrag Granskning om deras hantering av bedräglig god man och förvaltare igår? Göteborgs åklagarmyndighet resp kommun behöver krishjälp.

  1. Hej Anna, nej jag ser ju inget på TV, hinner inte. Men jag kanske ska åka ner till Gbg, de verkar ha stora svårigheter med i princip allt där. Kommunpampar, skjutningar, radikalisering och vad mer? Blåst från väst?

   Anna

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen