Enkla jobb del 2

IMG_0638
Jag laddar inför nattjour imorgon med att arbeta. Enkla jobb kan några tycka….

Jag har flera saker att skriva om. För att inte trötta er delar jag upp det på flera inlägg….och så ransonerar jag kraft. Men bara så ni VET, det kommer mer. Snart!

Jag skrev ju att det inte finns enkla jobb och att jag på det stora hela tycker att det är en IDIOTISK idé att SKAPA jobb som inte finns. Men låt mig få nyansera mig lite.

Det finns arbeten som kräver mycket utbildning för att utföra. Jag har ett sådant. Men för att jag ska orka vara där måste vissa saker till. Barnen måste tas om hand. Mycket viktigt och kräver att någon utbildat sig för det. Inte lika lång utbildning som min, inte lika hög lön i slutändan men icke desto mindre. Utan barnskötare och förskolelärare, ingen läkare på akuten imorgon.

Om barnen och pedagogerna ska kunna vara på förskolan måste de få mat. Den lagas av personer utbilade för det. Det är inte en lika lång utbildning som till förskolelärare och sannolikt inte lika högavlönat.  Men, de behövs för annars kan inte doktorn ta hand om en sjuk person på akutmottagningen.

För att maten som lagas på förskolan inte ska vara oätlig krävs att den tillagas i hygienisk miljö. Det krävs att någon städat köket…need I go on? Nej, ni fattar. Alla i ett samhälle fyller en funktion och man avlönas efter insats (oftast, inte om man är politiker dock, de skiljer ut sig där. Faktum är att det omvända förhållandet verkar råda!).

Som jag förstått det hade ca 450 personer av de 130000 stycken som just kommit fått ett jobb. man ser att behovet är mycket stort för att få dem i arbete. Därför gnuggas nu geniknölarna i Rosenbad, eller iallafall knölarna. Hjälpsam som jag är har jag tänkt ut några områden som kanske kan intressera. Som gör att de som har ett kvalificerat arbete kan få syssla med det ostört och de utan någon som helst utbildning kan få vara med och bidra till att samhället bli så där gott som vi alla vill.

På sjukhus: Se till att det alltid finns handsprit, pappersservetter, handskar, tvål och rena sängar så att den utbildade personalen kan göra det de är utbildade för. Sängar på rummen är väldigt bra att ha och det är hör och häpna inte läkarens uppgift att hämta dem även om det händer att de som har just den uppgiften tycker att det är smart att delegera det till doktorn så de kan sitta kvar på sin stol. (jajamensan självupplevt) Och tro mig jag gör en hel del okvalificerat jobb hemma och kan köra en sjukhussäng men det är dåligt använda allmänna medel att låte den med det mest kvalificerade arbetet utföra den minst kvalificerande sysslan. det tror jag ALLA kan förstå som betalar skatt.

I det offentliga rummet: Ta bort hundbajs, skräp (ffa plast som dödar jorden då och som i min mening helt skulle förbjudas så att oljeindustrin krymper så mycket det går) kratta parker, sopa golv.

IMG_0636
Jag skulle inte tacka nej till en verktygssorterare…..

I hemmen: Hämta avfall som inte ska brännas (alltså det som ska sopsorteras, då ökar återvinningen tydligen med 40-50%). Kommunal trädgårdstjänst för de som vill odla själva så att man kan få hjälp med att rensa ogräs och bevattna. Detta är ju en njutningssyssla dessutom men somliga arbetar heltid och kan inte få ihop det (jajamensan självupplevt).

På återvinningscentralen skulle det kunna finnas personer som tar hand om det man lämnar så man slipper springa som en tätting och aldrig hinna dit pga starkt begränsade öppettider (japp, så har vi det). och dessutom då kunna utöka öppettiderna och alltså skapa mer jobb.

IMG_0637
Eller en fiskeredskapsorganisatör….

Enkla jobb ska INTE skattesubventioneras. De ska bära sig själva. Vi måste bara inse att en persons arbete som underlättar för en annan gör att båda mår bra och orkar göra MER.

Jag tror  att vi måste tänka om lite för i kalkylen ska stenkastande kids in, polisernas bortkastade utbildning när de inte orkar längre och det mänskliga LIDANDET av att inte få fylla en uppgift. Det vill vi ju alla, alla är viktiga, det bygger på att vi jobbar ihop! hur svårt kan det vara???

Jag hörde en tysk kvinna på Ring P1 igår. Hon förstod heller inte debatten om enkla jobb. Hon sa sig vara halvakademiker men ha de trivts med att sitta i kassan på ica och att städa i en affär. Hon funderade på annat under tiden och mådde riktigt bra. Hon identifierade sig inte med vad hon gjorde utan var en nöjd och harmonisk person som gjorde nytta. Vi är totalt fokuserade på våra yrkestitlar och ju mer vi identifierar oss med vad vi arbetar med desto mer stressade blir vi. Utmattning drabbar ofta de som har en tydlig identitet som en kapabel arbetare….värt att tänka på.

I nästa inlägg om hur jag och maken tjafsar om ventiler mm…..see ya!

IMG_0641
En uppackare av flyttkarton vore uppskattat, särskilt om personen också kunde ge en ryggmassage.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen