Tandlös försmäktar jag på denna ö – Tylla talar ut

IMG_3209
Ser ni, jag har spräckt en tand, i tre delar!

Mina vuxna har heeeelt tappat greppet nu. Det är mycket snack om att hon mamman har uppfostrat SEX barn men nu på sluttampen verkar hon helt kastat in handduken. Det är som att hon tror att det sköter sig själv nu. Men jag ska vara tydlig här, jag har hört av David Eberhard att barn behöver en fast hand, gränser och ett tydligt ledarskap. VAR FINNS ALLT DETTA???? Till och med mina äldre syskon klagar på just detta!

Idag blev jag tandlös, TANDLÖS! Och det beror BARA på att hon inte klarar av en så enkel sak som att se till att jag med rätt hastighet, i rätt lutning och framförallt i rätt SKOR tar mig utför grusvägen. Hur svårt kan det vara???? Jag bara frågar. Helt lugn var hon också när jag föll. Kollade på tänderna helt slött, bar upp mig (det får hon ju extra poäng för, jag hade inte blivit förvånad om hon låtit mig GÅ tillbaka till huset, hon har ju så ont i ryggen gu bevars!) och bad min bror ropa till han pappan att vi skulle förbereda avfärd till tandakuten eller vad det heter. Inte ett skrik, inte en tår fast hon SÅG att det var illa ställt både med tänder, knän och hanflator. FY FASIKEN! Läkare, pytt!

Vi kom iallafall iväg rätt fort. En öm tandsköterska gav oss förtur, man kunde ju tycka att modern skulle vara lite hysterisk och gråta så jag kunde fått komma in tidigare men nej, inget sånt fick man se.

Tandläkaren var snabb, effektiv och vänlig. Hon såg nog vilken empatilös mor jag har och försökte kompensera för det. Jag fick komma tillbaka lite senare, jag hade ätit några timmar innan enligt föräldrarna. Typiskt dem alltså att inte ens ha koll på när jag ÄTER! Fasiken, jag kanske redan hade varit fastande i fyra timmar. Usel koll alltså. Någon form av loggbok för måltiden och sömn borde väl föras i en anständig familj. Som på förskolan!

IMG_3215
Inte ont anande följde jag med föräldrarna mot butiken där de lovat att jag skulle få LEKSAKER…

För att fördriva tiden föreslog modern att vi skulle gå till Åhléns under förespeglingen att jag skulle få en leksak…Hm. mest tittade vi på tyger, reavaror och löjliga barnkläder. Jag sa ifrån på skarpen. -Nej tack, punkt slut sa jag för att vara extra tydlig. Då skrattade hon. Vilket HÅN!!

Jag fick några stämplar, ett block och en penna, det var väl helt OK men jag ville ju ha fler saker, en burk med bokstavssuddigummin, klisterörhängen i glitter och lite annat fint. Snåljåpar! Hon som just varit och shoppat med ett av mina syskon i TRE DAGAR!! Fan, jag blöder ju ur munnen ville jag skrika.

IMG_3213
Här ligger jag och är helt utslagen, vad ger de barn för mediciner egentligen???

Jag fick dricka nån sliskig sörja när vi var tillbaka på akuten, den gjorde roliga saker med mig. mamma ville också ha en slurk men där drog jag gränsen. Det var mitt och om hon behöver ångestlindring får hon slå ut sina egna framtänder, faktiskt! Tandextraktionen gick bra, men mamma såg ut att vilja kräkas. Tänk att inte kunna hålla masken och överföra all sin ågren på MIG, ett litet barn på drygt två och ett halvt år, sååååå opsykologiskt! Ska hon verkligen få ta hand om psykiskt sköra människor, jag bara undrar. Nej, nu ska jag sova, det tääääär på krafterna att leva med den här familjen, tänk om de gamla runda kunde komma hem snart så man kan få lite vila! Kom hem nu hörrni, jag behöver er!!!!

IMG_3211
Äntligen vet jag vad de där prylarna är till för!!!!
IMG_3212
Värsta vampyrtänderna alltså!

Gonatt, be en bön för mig, jag behöver det!

 

Hej alla vänner, vilken nedrans dag jag haft.

Vi har stökat i huset hela dagen, låtit två äldre döttrar ta hand om de mindre för att hinna med allt. tylls har varit lite hängig också. Jag har varit utmattad efter resan. För att inte tära för mycket på varandra beslöt jag mig för att gå på en liten promenix med Tylla och Edgar. Vi pallar lite hallon av grannen som är bortrest, annars förfars de. Tylla älskar sina bröders skor och ställer till ett jäkla liv om man tvingar henne att byta till sina egna, därför lät jag henne gå i för stora skor, en landslagströja med nr 10 på ryggen och batmankalsonger…. Jag stannade till en sekund för att tala med grannen. Det skulle jag aldrig ha gjort för då satte Tylla fart nedför backen och på en millisekund hade hon rasat huvudstupa i backen. 

Jag har sagt till tusen gånger att man inte ska springa där, det är rullgrus men ibland orkar man liksom inte tala för döva öron längre. det är DÅ det händer. Först skrek hon inte, det gjorde väl för ont helt enkelt. Sen kom det med cirka sju sekunders latens, avgrundsvrålet. Jag gick dit, lugnt för att inte ytterligare stressa ungen. Det såg illa ut. Vänstra framtanden var sprucken både på längden och tvären, den högra såg intryckt ut. Jag lyfte upp henne, vanligen gör jag inte det pga den dåliga ryggen men i det här läget får man göra det som krävs. Jag bad Edgar springa före och larma maken att det var dags att sluta såga nu och klä på sig. När vi kom till huset bad jag om pulveralvedon, en blöja och lite kläder. Inget av detta kunde maken finna varför jag fick lämna dottern till Fanny och plocka fram allt själv. (Suck). Vi kom in rätt snabbt till akuten, vi fick förtur, såklart, resten av väntrummet fylldes av vuxna med lite ”krångliga lagningar som inte gjorde så ont” av vad jag hörde i kassan…..

Efter undersökningen fick vi gå ut ett tag, fyra timmar utan mat och dryck krävdes inför ingreppet och vi gick för att döda lite tid och köpa ngt till lillan. Jag oroade mig för om jag skulle stå ut med att vara i rummet när de skulle dra tanden men tänkte att jag inte ville visa att jag tyckte det var otäckt. Jag tänkte också att det nog vore en bra sak att premedicinera även föräldrar inför denna typ av ingrepp….. 

Allt var över på under 10 minuter. Inte ett knyst sa hon på hela tiden. Jag och maken stirrade på varandra och djupandades, vår lilla tjej….typiskt att sista ungen ska råka ut för detta!

Vi fick veta att barn kan reagera både med trötthet och aggressivitet…..och ni kan nog gissa hur det blev för Tylla. 

Nu ska hon ha en glugg i 3-4 år, jag planerar för lättuggat närmaste tiden.

IMG_3214
Jaha, så här ser hon ut nu alltså, lilla vilda Tylla.

 

So long!

 

5 svar på “Tandlös försmäktar jag på denna ö – Tylla talar ut

  1. Hej Anna,
    Vilket roligt inlägg om en chockerande vardagshändelse! Suveränt berättat, man upplever hela förloppet. Tyllas inlägg är helt enkelt obetalbart. Tack för en oumbärlig blogg.

    1. Hej Agi!!!

      Jag saknar ord (inte vanligt som du vet)! Det är så roligt att få kommentarer som din, en bekräftelse på att man inte skriver rakt ut i tomma intet! Och roligt att höra att man kan beskriva det man upplever på ett bra sätt! Nu ser den lilla ungen ut som en sjörövare. Hon fräser saliv också på grund av gluggen. Det känns som om man är tillbaka i spädbarnsstadiet och måste leta upp alla haklappar igen! Så smått börjar det sjunka in att hon kommer vara tandlös i säkert fem år till.
      Jag är ju inte så fåfäng men jag sa till maken idag att hon ju inte kommer ha ett enda normalt kort från dagis och skola att titta tillbaka på. Han bara skrattade rått och sade att hennes utseende stämmer bättre överens nu med hennes personlighet. Min pappa, som för övrigt är tandläkare (innan han blev läkare), var mycket oroad till en början men säger att hon är lik både sin mormor, mig (till sättet antar jag han menar…?) och att vi nog är mest som sjörövare hela bunten. Jag fattar inte vad han pratar om alls!!!!

      Kram från Anna med den oumbärliga bloggen och den inspirerande familjen…;)

  2. Underbart skrivet! ??? stackars er båda (eller hela familjen förstås!) usch vilken resa! Kram

    1. Hej Jenny! Jag det var ingen höjdare men du har ju varit med om ganska så mycket värre grejer själv ju som skulle gjort mig knäsvag. Och då är jag ändå läkare på akuten då och då….;)
      Kram

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen