Ut på förrädisk is

img_5875
Jag gillar julen. Fel jag ÄLSKAR julen, jag gillar traditioner överhuvudtaget. Att jag reagerar så här på normbrytande det betyder INTE att jag ser ner på andra grupper, hatar bögar och spottar på tiggare. Den här inställsamma PK-trenden vi har nu får totalt motsatt effekt på mig, jag finner den parodisk och är rädd att den motverkar sitt syfte. Inga jävla hamburgare i granen tack!

Ni som följer mig vet att sista veckan varit av det tyngre slaget. Jag arbetade sent igår, kom hem strax efter 23, satt vaken en stund för det är svårt att varva ned och sen bjöd natten på febertoppar, värk och gråt från inte mindre än tre små barn. Sängbyten osv osv. Ni vet, en mardröm. Maken kunde inte vabba pga superviktiga saker på jobbet men åkte så sent han kunde (halv åtta) och lovade att komma hem så snart det var möjligt, allt för att jag ska orka ytterligare ett pass mellan 16-24.

Jag hämtade tidningen, blev förbannad, vek ihop den, fixade frukost i omgångar medan jag plockade bort (i omgångar), laddade en diskmaskin och försökte läsa in mig på barnens skoluppgifter. Under tiden lyssnade jag lite slött på P1. Yasri Kahn förklarade att han gillar mångfald, alla ska få göra så som de själva ville. Han fick upprepade gånger frågan om vad han faktiskt själv tyckte om delade badtider men undvek gång på gång att svara. Han upprepade med en dåres envishet att han tycker att ALLT GÅR BRA! Reportern pressade honom och i slutändan konstaterades att hans hållning var att alla ska få göra som de vill, som jag tolkar det utan att någon riktig riktning uppifrån ska finnas…anarki? Man undrar var han drar gränsen för något….Jag stängde av det med, pusslade lite med barnen. Men jag är ju lite otålig….såg högen med post och tidningar. I källsorteringens anda drog jag PLASTEN av Åhlénsreklamen…..och det var då jag på allvar tappade allt.

Jag ska nu ge mig på den potentiellt farligaste spaningen i min bloggs historia, jag ska kritisera normkritiken i Åhlénskatalogen och ge er min förutspåelse för nästa års julkatalog, är ni REDO?

På omslaget: Ge någon en god jul. Direkt tolkar jag det som att man ska vara generös mot någon man inte känner…en uteliggare till exempel…(på sista sidan fick jag rätt). Bra tänker jag…vi ska inte konsumera så mycket, det är ju inte bra för någon…eller jag menar planeten och privatekonomin. Någon tjänar ju såklart på det.

Första uppslaget en otraditionell Lucia, inget nytt under solen där, det var läääänge sedan Lucia var en flicka/kvinna med långt blont hår. Förra året var det visst killar fast med långt hår vill jag minnas…det måste vi jobba bort.

Därefter en HUND med rosa rosett som sitter vid ett bord uppdukat med bakverk!?! Visst, djurens rätt, mycket viktigt. Det säter liksom en viss standard på ett land att behandla djur, barn och de som inte är heterosexuella väl. (Ingår som ett kriterium över min spaning om länder värda att besöka men ligger långt ned på listan, efter funktionshindrade).

Fortsatt fylls sidorna av lyx (som personer utan verklig förmåga att inhandla lyx, men en air av lyx). Guldkantade glas, smäckra teskedar med guldinfattade juveler, dyr choklad och i princip bara onyttigheter….

Sen regnbågsljus, regnbågsgran i plast och julkulor utan minsta anknytning till just julen. Det är robotar, racerbilar, glasstrutar och HAMBURGARE(!). Jag hajar, vi gillar ALLT! Allt går bra, traditionellt är skit.

img_5874
Med en sådan gran, blinkande kulörta lyktor och hamburgerpynt får man väl ett EP-anfall till Kalle Anka???

Nästa uppslag en mysig bild på två killar under samma filt framför en brasa…Inga problem med det heller. Så mer heminredning och prydnader i guld och faktiskt….några mer traditionellt broderade kuddar i lite uppdaterad stil. Och VIPS! Bland husgeråd och stekpannor dyker det upp en bild på en kvinna i FÖRKLÄDE!!!! Fan alltså, nytänk, grattis Åhléns!

Mer husgeråd….vackra prylar ekologisk rengöring, gamla hederliga värden….PKEKO.

Och mer multikulti…i form av asiatisk gråhårig kvinna!!! Wohoooooo! Grått hår, trendigt! Normbrytande verkligen!

Därefter underkläder. Och nu….trumvirvel…..plutande munnar, spetsar, blonda tjejer som drömskt och avklätt ser in i kameran. Ett multikultipar poserar i pyjamas och sen, den ende blonde mannen, iförd mönstrad kavaj, mustasch och LÅNGT hår står mycket bredbent och slår kaxigt in rosa paket!

Mer kvinnor i undergivna  poser och män som stirrar stint in i kameran, visserligen utan manspread men ändå!

Därefter mycket reklam om smet för hud, hår och ansikte (glammigt för feminina och mer hard core för maskulina varelser) för att på sista sidan uppmana oss att köpa åtta kort med kuvert för 59 kronor för att stödja Stadsmissionens arbete. Det billigaste i hela blaskan tror jag.

Jag summerar: Alla etniska grupper ska synas, bravo!, Homosexualitet är normalt, bra! Lyxiga vackra hem och hudvård är det som vi behöver mer av, kvinnorna ska vara kvar i köket och om du är man ska du vara av en annan etnicitet för att det ska vara OK att vara macho annars ska du vara en normkritisk hipster (om man bortser från ansiktshår då som traditionellt varit macho och kanske är så i Tyskland fortfarande?).

Kvinnans ställning är fortfarande densamma men alla andra grupper flyttar fram sina positioner utom den vite mannen som helst inte ska synas…..jag vet inte, det är något här som skaver.

Jag läste i veckan att en grupp fortfarande inte får synas, som är OK att förlöjliga…kortvuxna!

Om Åhléns vill fortsätta med sina normbrytande kataloger föreslår jag att de nästa år har med kortklippta vita män i förkläden som omges av kortvuxna människor i alla former och färger. Gärna då byta ut de undergivna kvinnorna i utmanande ställningar och underkläder mot människor under 1,5 för jag tror gränsen går där (för att få ett anpassat boende från kommunen). Eller….blir det too much? Kanske funktionshindrade kan få vara med också, får de plats i ett magasin som uppmanar oss att handla mer för att stödja utsatta?

img_5879
Ho ho ho liksom….

Jag vet, jag vaknade på fel sida och man får inte stödja vita män som varit i överläge så himla länge men den här upplevelsen blev bara för PK för mig samtidigt som den befäster kvinnans ställning som madonna och/eller hora. Jag tänker stilla att detta inkluderande av alla i alla sammanhang är bra men att samtidigt fortsätta skruva fast kvinnan som sexobjekt med ansvar för hem och hushåll och skuffa bort den vite mannen inte kanske gör att den breda allmänheten faktiskt blir mer sugen på att handla just hos Åhléns…fast å andra sidan, människor i grupp tenderar ju att vilja ha saker billigt, få det att se lyxigt ut och lalla vidare. Kanske jag ska ta en kopp kaffe till nu bara?

 

img_5882
Bra att stödja de utsatta, men varför bara genom att KÖPA? Jag har en god vän som arbetar för Diakonia. Jag har henne som garant för att en peng där hamnar rätt, skänk dit istället!

 

Diakonias sida för gåvor

2 svar på “Ut på förrädisk is

  1. Anna
    Det är tankar som du förmedlar.

    Efter varje stycke är det lämpligt och göra en paus och tänka till ordentligt kring det du skrivit.

    Du skriver bra och lättsamt men det här inlägget är i längsta laget.

    Jag som gammal Radioman gillar ju snabba puckar.

    Kanske det är någon manlig brist på tålamod och uthållighet.

    Kanske har ni kvinnor bättre tålamod och läser ordentligt hela texxten.

    Upprepar min önskan om trevlig helg med det tillägget. Var rädd om dig ANNA

    Kram Lennart

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen