Värd sin vikt i tid

img_7042
Ett av barnen fick ett mindre utbrott och rev sönder instruktionshäftet. Den Legosatsen kostade 900 kronor cirka. Jag meddelade maken att barnet i fråga ska få sitta i lugn och ro ihop med en av oss och klistra ihop den. Sen ska ALLA liknande instruktioner arkiveras på ett mycket mer överskådligt sätt än det system vi har nu och inte EN ENDA Legobit ska inhandlas utan vi ska bygga upp de vi redan har. Jag arbetar inte en enda timme till för att kunna köpa Lego till barn som inte verkar uppskatta dem, då tejpar jag papper mycket hellre!

Jag fick höra av en arbetskamrat att ett sms utgått från ena akuten om att personal behövdes och att ersättningen skulle bli sex gånger lönen. SEX gånger lönen! Efter skatt skulle det betyda 888 kronor per timme (ungefär hälften av vad en jurist tjänar en vardag) men man skulle behöva lämna familjen en storhelgsdag. Lockad? Inte alls faktiskt även om jag var gråtfärdig innan klockan 12 samma dag.

Ni vet ju att det här inte är en gosig blogg där alla bilder är vackra, bloggaren positiv och tacksam och barnen är väluppfostrade. Om det var så är jag tveksam till om jag ens hade tagit till tangentbordet.

Jag ville verkligen fira jul med familj och de närmaste i vårt nya hus i år och har man väl bestämt sig är det svårt att backa ur vid lunchtid. För tio år sedan hade jag inte bett om hjälp, på min höjd hade jag bett mamma om brunkål och revbenspjäll för det är jag verkligen inte bra på (har aldrig testat så säkert är jag fenomenal på det med) och revben äter jag inte så det känns lite ”fel”.

I år hade jag lejt ut en hel del. Brorsans familj (hans fru) skulle göra dessert, svärfar stod för skinkan och prinskorv, farbror kom med pepparkakor, (godaste i år), saffransbröd och julöl. Mamma: brunkål, revbenspjäll, köttbullar, sillar, lax i olika former, snaps och såser till fisken. Makens bästa vän skulle förra året ta med sig senap men glömde det så nu var han befriad från uppdrag, han skulle bara infinna sig.

Min insats skulle vara: Vegetariska saker (två veggobarn ni vet), duka upp/städa och se glad och avslappnad ut. Som sagt, vid lunch var jag gråtfärdig och min inte jättereceptive make såg detta! Han dammsög HELA trappan! Och lät mig vara!

När mina äldsta barn dök upp lugnade det sig betydligt, de högg i, tog hand om småttingarna och jag kunde börja andas. När första gästerna kom gick jag ned i källaren och bytte om till finkläderna.

Vi hade jättetrevligt, tomten kom, barnen var NÖJDA och lekte helt utan vuxeninblandning även om vi fick avbryta de galnaste lakarna då och då.

img_7029
Det var faktiskt ganska fridfullt senare på kvällen och gemytet var där men som sagt uppladdningen höll på at knäcka mig. Det är ju inte bara själva julafton som är ansträngande det är till stor del planeringen inför den. Och av de fem vegetariska rätterna jag omsorgsfullt valt ut var det bara en som godkändes, Västerbottenstuvad grönkål. Den kommer jag att göra igen så snart jag är redo för ännu en jul i familjens sköte. Tofu inlagd som sill kan ni skita i, det var asäckligt!

Senare på kvällen insåg jag plötsligt att jag saknade brorsans (svägerskans bidrag) och började snabbt sno ihop en kaka…..Tylla fyllde ju faktiskt år! Jag hade inhandlat glitterfräsgrejer och annat födelsedagsjox ju som annars skulle bli liggande! Jag svängde ihop en jättegod chohlad-karamellkaka i ett nafs som vi sedan inte åt av för såklart HADE ju lillebror(s fru) fixat det hon skulle men ingen hade meddelat mig och jag som inte vill att någon ska skämmas eller må dåligt på självaste julafton frågade aldrig.

img_7064
Snöbollar och saffransstjärnor! F hade gjort minicitronmarängpajer och en hel massa annat underbart gott också men dessa blev så fina ihop tyckte jag. Glögg med spansk ekologisk skållad mandel…

Lagom till kaffet satt jag med svärmor och diskuterade nästa års jul, vi planerade att dra till Spanien!

Jag har överslagsräknat lite på vad julen kostade oss nu då vi lejde bort nästan allt och det överstiger 15000 kronor med råge. De år då vi tagit ut svängarna, varit över 20 personer och bjudit på mer av allt har notan dragit iväg långt över 20000 kronor.

Vad kan en billig resa och hyra av ett stort hus i någon spansk avkrok kosta? Det ska jag ta reda på under närmaste tiden.

Hur mycket jag än älskar julen och vill överföra den känslan på mina barn tror jag att jag behöver ett break nu. Det är inte värt all mental stress. Tiden ska INTE gå åt till stress för att upprätthålla illusionen av avslappning och harmoni. Jag vill läsa den där sagan, lägga det där pusslet och orka gå ut i det pyttelilla dagsljus som finns med dem. Inte bara stapla ouppackade julklappar på hög…Klappar som jag behövt arbeta för att ha råd att köpa….Som ni kanske minns mäter jag nu priset på saker i tid, inte bara resor.

img_7068
Tylla dagen efter, leker med en present från förra julen. Jag gjorde ett städryck på annandagen då jag kastade allt skräp i deras respektive rum och sorterade ut gamla leksaker som aldrig lekts med. De ska få bo hos dagis framöver. En överfylld flyttkartong blev det….inga billiga leksaker heller, många timmar på jobbet motsvarade de.

Jag har inte helt snöat in på Spanien, jag kan tänka mig Faliraki också, ett litet ställe i Grekland som i sina ruffigaste delar påminner mig om min barndoms Spanien där jag var ihop med mormor och lillebror.

Jag är inte så mycket för lyx och flärd när jag reser, jag är mer för genuinitet….det får gärna vara nött och trasigt bara det ser ut som om folk LEVER där. Sista gången vi var i Faliraki upptäckte vi att halva stan bestod av toplessbarer (ofta i rysk regi enligt lokalbefolkningen), affärer med fejkade märkesvaror och fishspas. Den andra halvan var så där skamfilad som jag älskar, där höll vi oss.

fullsizerender
Avslutningsvis en dump av ett mail jag fick efter jul…Det sammanfattar väl i princip ALLT jag INTE strävar efter?

Vi får se hur det blir, kanske det är för dyrt…kanske jag måste jobba alla helgdagar med kort varsel ett helt år för att ha råd att ta hela familjen till solen och baden….men det kanske det är värt? Att stressa sönder sig på högtiderna känns inte helt bra just nu.

5 svar på “Värd sin vikt i tid

 1. Underhållande läsning som vanligt. Där fick vi lite perspektiv på skillnaden på ersättning för läkare som sliter och jurister. Tack för att du orkar skriva om stort och smått.

 2. Anna
  Det har varit mycket under julen
  Jag skall läsa ifatt mig bakåt.
  Detta inlägg är mycket läsvärt och tanvärt.
  Ta försöka få ordning på en söndertrasad LEGO-beskrivning var ett nytt härligt pedagogiskt grepp.
  Lennart

 3. Anna, du känner inte mig (en gång på dinosauriernas tid kommenterade du några bokbloggsinlägg jag gjort och då hittade jag DIN blogg) men jag ville bara säga att jag mådde så bra av att läsa den här texten idag. Och här kommer en cyberkram till dig! Känner igen mig i så mycket…

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen