Detox – humbug på hög nivå.

Skärmavbild 2017-01-14 kl. 16.14.59
Ett finger säger mer än tusen ord.

Detox – mer skada än nytta!

Jag är en radionörd. Särskilt när jag var föräldra-”ledig”. Jag konsumerar ohälsosamma mängder av P1. Ibland stänger jag av, det händer då det i mitt tycke är för dumt för att lyssna på. Ofta handlar det då om Ring P1 eller religiösa program. Nästan allt annat kan jag svälja. Några favoriter är Stil, Spanarna, Vetenskapsradion, Meny sen såklart Studio Ett och nyheterna.

Idag var jag hemma med lilla dottern och med min nästan fyraåriga kille som hade feber i natt. Jag satt vid köksbordet och stoppade sockor och annat av ylle som slitits eller ätits upp. (Inte av oss, utan av små otäcka djur, tror och hoppas jag.) Medan jag gjorde detta lyssnade jag på Stil. Det handlade bland annat om Helena Rubinstein, en favorit. Hennes mascara använde jag jämt förr. Min enda last, dyra mascaror en gång om året.

I programmet intervjuades en svensk makeup-artist som berättade om att hon helt plötsligt blev sugen på att skaffa barn och kände ett tvingande behov av att detoxa. Hon tog bort alla amalgamfyllningar och reste till Mellanamerika för att yoga och bajsa en hel del.

Väl tillbaka i sin vardag gick hon till en läkare för att mäta alla värden på gifter och annat i kroppen. Skyhöga! Hon antog att detta berodde på sminket hon hanterat, och vad jag antar, brukat med innehåll av tungmetaller och annat osunt.

Det hade ju varit intressant att få veta vad hennes utgångsvärden varit men så är livet, allt blir inte optimalt. Resultatet blev att hon började byta ut giftigt smink mot ekologiskt dito. Gott. Men, och här kommer det, Jag är synnerligen övertygad om att hennes förhöjda värden beror på att hon ”detoxat”. Om man går en liten kurs, som vi läkare gör på vår grundutbildning, i ämnet miljömedicin får man ganska snart klart för sig att dessa så kallade reningsprocedurer, i de fall de ens fungerar, har direkt motsatt effekt. Kroppen är nämligen fenomenal på att ta hand om giftiga saker som hamnar i den. Gifterna paketeras in i fett och ligger där och är i stort sett ofarligt för oss. Samma sak med amalgam. Så länge man inte bråkar med de gamla fyllningarna är kvicksilvret stabilt. Det läcker inte ut i kroppen om man inte tar bort dem genom att borra ut dem och ersätta med plaster som har så många olika sammansättningar som ständigt ändras att ingen kan forska på dem. Vissa plaster ger tandläkare så svåra handexem att de tvingas sluta arbeta med dem. Vill man inte ha amalgam, vilket man ju inte längre kan få, eller plast så ska man välja GULD! Det är det dyraste och bästa materialet. Då kan man också imponera på barnen. Mina söner tycker det är ascoolt med en ”guldmamma”. Helst hade jag önskar att jag haft förstånd nog att borsta tänderna ordentligt när jag var ung, något jag försöker lära mina barn. Det går sådär.

Tarmsköljning, som hon kvinnan i programmet också utsatte sig för, innebär egentligen bara att man framkallar diarré. Det spolar bort en hel massa livsnödvändiga bakterier ur tarmen samt kan, om den görs oförsiktigt, leda till en rubbad elektrolytbalans. Det är särskilt dumt om man befinner sig i ett tropiskt land. Yogan kan jag inte såga, tro mig, hade jag kunnat skulle jag gjort det.

Jag tycker dock att tjejen gjorde EN smart grej. Hon valde att vara mer noggrann med vad hon kletar på sin och andras hud. Det visste ni nog om ni läst mina andra inlägg på ämnet.

Så dagens läxa blir att låta bli att gå på alla trender! Vulkanaska är inte nyttigt, ät inte det! Och om kroppen verkligen behöver göra sig av med farliga saker…då gör den det! Vill man på allvar lära sig saker rekommenderar jag medicinsk litteratur på området och om så krävs, ett medicinskt lexikon. Finns inte detta att tillgå, ring mig så reder jag ut det åt er!

 

3 svar på “Detox – humbug på hög nivå.

  1. Bra rutet, Anna. Det behövs sannerligen en motvikt till flummet. Vissa apotek har också hyllor med detox.

    1. ”Samma sak med amalgam. Så länge man inte bråkar med de gamla fyllningarna är kvicksilvret stabilt.”

      Det gäller att läsa den vetenskapliga litteraturen innan man gör så vågade påståenden.

      Att amalgam konstant avger kvicksilverånga är känt sedan åtskilliga årtionden. Bara man söker på mercury vapor amalgam i PubMed får man 248 träffar.

      Speciellt intressant är https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25109824

      1. Hej, oj! Nu har jag läst på:
        Bedömning av hälsoeffekter
        Metylkvicksilver kan skada det centrala nervsystemet. När nervsystemet utvecklas är det som mest känsligt. Därför bör särskilt foster och små barn skyddas. Metylkvicksilver passerar över moderkakan till fostret, och kan påverka fostrets utveckling. Epidemiologiska studier har visat att kvinnor som exponerades för stora mängder metylkvicksilver födde barn med grava hjärnskador utan att själva uppvisa några symtom på förgiftning. Vid lägre exponering uppvisar barn symtom som inlärningssvårigheter och försämrad intellektuell kapacitet. Men fisk innehåller också viktiga fettsyror som stimulerar fosterutvecklingen och som eventuellt kan motverka metylkvicksilvrets negativa effekter.
        Resultat från epidemiologiska studier tyder på ett samband mellan hög exponering för metylkvicksilver hos vuxna och hjärtkärlsjukdomar. Sådana effekter ses däremot inte vid låg exponering. Samtidigt har man sett att fisk, och framför allt fiskfettsyror, kan motverka hjärt- kärlsjukdomar.
        Riskerna för fosterpåverkan av oorganiskt kvicksilver är än så länge bristfälligt studerade. Fostrets exponering är jämförbar med den gravida kvinnans. Experimentella studier tyder på att oorganiskt kvicksilver ger upphov till likartade skador på det centrala nervsystemet som metylkvicksilver. Risken för hälsoeffekter till följd av exponering för kvicksilverånga från tandamalgam har utvärderats flera gånger under senare år. I den senaste medicinska bedömningen konstaterades att effekter av oorganiskt kvicksilver kunnat visas vid lägre nivåer än tidigare och att den säkerhetsmarginal som man tidigare trott sig ha vid kvicksilverexponering från amalgam suddats ut. Utredningen kom till slutsatsen att tandvården bör sluta att använda amalgam. I och med miljömålsarbetet ska amalgam som dentalmaterial helt försvinna inom en överskådlig framtid.
        Riktvärden
        Det generella gränsvärdet för kvicksilver i fisk är 0,5 mg/kg men för ett antal namngivna fiskarter, bl a gädda, abborre, hälleflundra, marulk och tonfisk är det 1 mg/kg.
        Riskbedömningen av metylkvicksilver har nyligen uppdaterats på grundval av senare års epidemiologiska studier av effekter hos barn som exponerats under fosterstadiet. National Research Council (NRC) i USA kom fram till ett högsta tolerabla intag på 0,1 μg/kg kroppsvikt och dag för att skydda foster. Världshälsoorganisationens (WHO) expertorgan JECFA gjorde en något annorlunda bedömning av samma data och kom fram till ett provisoriskt tolerabelt dagligt intag på 0,2 μg/kg kroppsvikt.

        Och jag tänker att om man bara äter rätt fisk i rätt mängder kanske det blir rätt Ok ändå. Om man betänker hur många kvinnor som födde barn under 70-och 80-talen och hur många som är hjärnskadade av detta tror jag inte att risken kan vara så överhängande. Som jag förstått det efter mina två år på ”käftis” var det värsta källan till kvicksilvret när man borrade upp dem och man ska ju alltid väga risker mot varandra och eventuell vint. Jag hörde otrevliga saker om plaserna som ersatte amalgamet och viss ska vi inte förorena klotet i onödan eller oss själva…tydligen ska vi inte elda med ved heller fick jag hära i veckan. Risker kontra vinster alltid viktigt.
        A

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen