Nattarbete

Pga 1, tjutande ljud från värmepump. 2, livligt mjauande från utestängd katt. 3, 6-åringsben över höftben. 4, Värk från rygg och mardröm om mal i garderoben vaknade jag halv fyra.

Jag åtgärdade värmepanna, släppte in katt, bytte säng, drack lite juice för att sedan byta säng och försöka somna om. Detta medgavs ej. Då fann jag för gott att läsa på lite om utmattning på socialstyrelsens hemsida. Jag kopierade in text jag fann särskilt intressant i ett dokument och tänkte här återge det till er. Innan detta hanns med vaknade 3-åringen och var hungrig. Mat iordningställdes vid halv fem och nu ligger jag här utan hopp att få sova mer än de fem timmar som redan sovits.

Jag såg lite på Madonnas senaste tal men tyckte inte det var så anmärkningsvärt, det var fånigt tyckte jag. Har man så många åskådare skulle man kunna uttrycka sin indignation bättre än med ”fuck you” upprepade gånger samt att man funderat på att bränna vita huset tycker jag. Jag såg också en video av hur Obama och Trump väljer att stiga ur en bil för att hälsa på någon….Obama stiger ur, inväntar sin hustru  och tar sedan ”värdparet” i hand ihop med frun. Trump däremot går ur bilen, hälsar och struntar fullständigt i att frun ej hunnit komma runt bilen ens. Det sätter väl tonen för de kommande fyra åren.

Stil i P1 hade ett avsnitt om nya första frun, Melania Trump. Hon verkar ha varit en vissen student på designhögskolan, en själlös modell och ha ett svalt intresse för politik. Det är väl ingen ”biggie”. Men återigen trist när en person som skulle kunna göra skillnad inte utnyttjar möjligheten…eller inte. Jag skulle inte tigit still om jag fick vara first lady. En rätt bra sak som Melania svarat på frågan om hon skulle ha gift sig med Trump utan hans pengar var ”hade jag fått vara gift med honom om jag inte var snygg?”. Insiktsfullt. Det verkar finnas ett balansförhållande mellan pengar och skönhet. Man kan alltid kompensera personlighets- och skönhetsbrist med pengar och vice versa. Jag hoppas och tror att de som baserar sina förhållanden på detta ändå kan vara lyckliga i sina äktenskap eller är det bäddat för otrohet? Man tänker osökt på låten av Beatles, Can´t buy me love…och det är nog sant men man kan ju köpa lojalitet, sex och en arvinge. Hon ska heller inte flytta in i vita huset….kanske lika bra det? OM jag vore snygg nog undrar jag om jag skulle sälja mig för pengar…..jag tror faktiskt inte det. Jag tror på allvar att ett förhållande ska baseras på kärlek och då behöver man inte resten (jo man behöver pengar så man klarar sig såklart men på det personliga planet räcker nog att älska och att känna sig älskad väldigt långt). Det för mig tillbaka till nattens studier….här kommer det, helt taget ur sitt sammanhang men det handlar om orsaker och uttryck av utmattning. Man blir gråtfärdig.

”Orättvisor. Det finns inte mycket forskning kring denna faktor, men vissa författare ser den som en kritisk faktor för arbetsledningen. Rättvisa i beslutsfattandet uppfattas inte sällan som viktigare än att beslutet går i ens egen favör. Viktigt är också möjlighet att uttrycka sin egen uppfattning och att behandlas respektfullt.

Värderingskonflikter. Att arbetsgivare och arbetsledning har någorlunda likartade värderingar som arbetaren kan vara centralt i många fall. En bristande överensstämmelse mellan arbetsledningens och den anställdes värderingar minskar engagemanget i arbetet och kan leda till en djup otillfredställelse och demoralisering.

Apati; personen distanserar sig såväl fysiskt som psykiskt från arbetet, frånvaron ökar, kontakterna med arbetskamrater minskar och en känslomässig distansering med avtrubbning och cynism framträder.

Den drivande kraften i den negativa utvecklingsprocessen är klyftan mellan personliga förväntningar och faktisk verklighet. Modellen känns intuitivt rimig men empiriska belägg saknas.

Ännu ett sätt att särskilja begreppen ”burnout” och stress är att fokusera på individens förväntningar på arbetslivet. Varje människa kan uppleva stress, men enbart de som går in i arbetet med höga förväntningar och som arbetar hårt för att förverkliga målen kan bli utbrända. Detta synsätt stämmer med Brills (47) uppfattning (se ovan). Även Pines (54) framhåller att personer som har starka förväntningar på arbetets meningsfullhet kan löpa risk att drabbas av ”burnout”. De som inte har några förväntningar att tala om skulle således bara komma att uppleva stress som reaktion på påfrestningar.”

God morgon!

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen