Monstruöst ljus

IMG_7726
Det kanske ser beskedligt ut men det lyser upp alla våra sovrum mot vägen. Helt i onödan också för man skulle ju kunna ha en rörelsedetektor. Att det lyser mot vägen i något marknadföringssyfte dygnet runt kanske jag kan förstå men mot oss??? Ni ser ju en skymt av det fula staketet också…WTF?

När man vaknar för tidigt och har en idé, då har man sovit ganska gott. Edgar väckte mig visserligen innan sex men jag fick honom att somna om och kunde ligga och fundera i mörkret eller i halvmörkret en stund. Vi har ju en företagsbyggnad inpå oss som vill att det ska lysa dag som natt på deras fasad. Vi har klagat och de riktade ned ljuset en aning men det stör ändå. I veckan som gick fick de tillfälligt elavbrott och då upptäckte vi hur mörkt det ska vara. Vi fotade detta mörker och ska klaga igen till stadsarkitekten. Det är lite vår grej nu, att klaga till kommunen, känns det som.

Vi får inte vårt bygglov slutgodkänt, vi mailade för över en månad sedan och innan de har sagt sitt får vi inte elda i spisen enligt försäkringsbolaget… trots att vi vet att om bara sotaren godkänt den så ska det gå bra. Vi är inte förvånade, vår kommun är erkänt krånglig och bli oftast av alla anmäld för detta. Tråkigt för kommunen ska ju arbeta FÖR medborgarna, inte EMOT. Vänner som också bor här hade fått ett mail ang detta och där stod det klart och tydligt att bara sotaren var kung över detta. Mailet vidarebefordrades genast men ännu inget svar. Men de verkar göra lite som de känner för, i en takt som passar dem. Samme vän berättade också att de som byggt hus på en tomt vi var mycket intresserade av (också på ett berg med sjöutsikt) hade fått bygga ett extra kök på nedre plan som de gömt i en garderob, allt för att kommunen skulle bli nöjd. Jag antar att detta hänger ihop med anpassning för funktionsnedsatta. Jag för min del har mycket svårt att tro att någon som inte kan gå utan hjälpmedel skulle VILJA bo i ett hus där man inte kan ta sig till och från själva huset utan att bli buren eller riskera att störta mot sin död om man tar ett felskär….men såklart är det vara dumheter. Alla ska kunna bo överallt i alla lägen, utom i Gamla Stan….

Vidare ska jag, gällande ljuset, återigen kontakta stadsarkitekten då jag läst på i jordabalken om stängsel och för höga staket….han svarar också sporadiskt. Jag känner mig som den lilla människan som slåss mot övermakten, den som man tidigare litat så blint på men efter senaste två dagarnas korruptionsskandaler ser lite mer misstänksamt på.

Och nu för jag mig tillbaka in i spåret. Ljuset, eller rättare sagt mörkret. Det var det jag vaknade med att tänka på. Jag hörde att vi tidigare sov mer under den mörka delen av året. Det fanns ju inte elektricitet. Tankarna irrade kring detta och jag mindes att Hans Rosling föreläst någon gång ang. det fina med att elektrisk ljus dras in i hyddor i Afrika. Då förlängs nämligen dygnet och man kan studera eller producera saker som i förlängningen höjer utbildningsnivån och möjligheten att försörja sig. El kan också kopplas ihop med en tvättmaskin som han anser är den viktigaste uppfinningen av alla. Om jag inte minns fel var industrialiseringen en stor del i att vi i den rika delen av världen kunde utvecklas och berika oss….omöjligt utan el. Så jag förstår, el och ljus är bra saker, iallafall om man vill ha snurrande hjul och växande ekonomier (läs konsumtion).

Men jag känner mig väldigt trött nu, jag tycker inte att jag får vila nog. Jag minns serien Midnattssol och minns att de också verkade tycka att det eviga ljuset inte bara var bra….även om det säkert är helt fantastiskt också. Jag tänker att den utvecklade, elektrifierade delen av världen har mer depressioner än övriga mindre upplysta delar och någonstans tänker jag att man kanske borde följa naturen lite lite mer.

Jag såg tidigare Hundra procent bonde, Från mull till guld och nu Mandelmanns…..jag sitter här i mitt superuppstramade liv och drömmer att jag var bonde….fast mamma har sagt absolut förbud och ICKE tillåtet för mig att skaffa höns (som i Alfons ni vet när hans pappa inte vet hur han ska få i ungen köttbullar). Jag förstår hennes invändning, jag behöver inte mer att göra men helt ärligt känns det som om jag BEHÖVER höns för min överlevnad.

Jag är helt ovetenskaplig här (Jag tänker och tycker och känner……?)  i mitt resonemang (om det nu är något) och det är lite olikt mig att bara häva ur mig att jag tror att man blir deprimerad av elektriskt ljus men någonstans är det sant att ju mer utvecklat ett land är desto fler deprimerade människor får det. 30% av befolkningen närmare bestämt bli mer nedstämda. Det känns som om jag skrivit om det förr, det tål att göras igen. I krig tar få livet av sig, man är helt fokuserad på att överleva. Kanske det är därför som man blir deppig i mer utvecklade länder, man får tid över (pga ljuset och välståndet det bär med sig) att fundera på om man behövs på jorden?

Man behöver en plan för livet, en meningsfull syssla och mycket mindre mat än vad vi här får i oss. Det vet man. Kanske, kanske vi behöver mindre ljus också? Och kortare arbetsdagar….

Jag har ju alltid lite parallella planer för mitt liv, plan A, B, C och D, det känns säkrast så och det kan vara så att jag jag ska utforska detta närmare, lite senare, behöver vi verkligen behöver kravla oss upp i mörkret halv sex för att väcka barn som sover tungt, skynda på hala vägar till ett arbete som vi inte älskar och sedan efter mörkrets inbrott skynda hem igen för att laga hälsosam mat till vår familj och därefter ligga och glo på serier i konstruerat ljus tills vi somnar medan datorn glider ur sängen. Låååång tysk mening som min mor skulle ha sagt.

IMG_7727
I skenet av stearinljus skriver jag detta…väldigt trevligt. Och i bakgrunden ser ni den orörda öppna spisen, den som inte fått eldas i under vintern pga att kommunen inte svarar överhuvudtaget när man mailar….

Jag ska göra efterforskningar, kanske medicinhistoriska museet har svaret. Hur sov man förr? Hur mådde man, vad åt man på vintern och när började vi må dåligt i själen? Kanske man kan mäta stress- och sömnhormoner i blodet och jämföra allt med en kontrollgrupp i regnskogens djup? Eller på Amishfolket…de är ju  ofta utsatta för forskning för att de är så puritanska. Jag har gillat dem ända sedan ”Vittne till mord” fast man kanske inte skulle gilla dem. Men jag dras åt det där religiösa fanatiska hållet då och då fast bara på grund av deras estetik.

Införandet av åtta timmars arbetsdag var minsann inte lätt, folk var inställda att gå upp när mörkret bröts, inte av en hård metallisk marimbasignal. Kanske en anpassning av arbetstiden under den mörka tiden av året skulle vara hälsobringande? Jag vet inte men jag är lockad att ta reda på detta, mycket lockad.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen