Vad är din (en) klitoris värd?

Skärmavbild 2017-03-03 kl. 12.14.56
Man kan swisha 200kr till 90 00 217 så får man ett sådant här leende på läpparna!

Jag var med om något omtumlande idag. Jag blev inbjuden av Louise Winblad Hej hej vardag att äta frukost och få information om Läkarmissionens 20 år långa kamp mot könsstympning i Kenya. Jag var lite rädd innan men kände ändå att man måste ”törsa” lite ibland. Jag mailade innan för att kolla att inga otäcka bilder skulle förevisas, jag fick lugnande besked. Det kan tyckas knasigt att en läkare som sytt ihop hela losslitna ansikten på olycksdrabbade inte orkar med att se bilder på stympade snippor men det finns något hopplöst över att känna sig helt oförmögen att hjälpa. I rollen som läkare på en akutmottagning kan jag ju påverka utfallet. Här är länken till min lilla insamling! Priset på en snippa!

IMG_8395
Hon blev mobbad, fick stenar kastade på sig men 1972 vägrade hon att låta sig stympas. #varjeflicka ska slippa könsstympas

En fantastisk frukost följdes av information om deras långa och målmedvetna arbete där nere och en kort film visades. Jag kämpade mot tårarna där jag satt och försökte förstå detta. Jag var tvungen att impulsköpa en anteckningsbok på väg därifrån och ringa en initierad vän efter för att samla ihop mig till detta.

Man könsstympar av tradition. Kvinnor (unga flickor) får höra att de inte kan bli gifta och få barn om detta inte utförs. Står de emot blir de förskjutna. Några få föregångskvinnor lär nu ut till andra att man visst kan få ett gott liv med snippan i behåll, svårt för oss att föreställa sig detta. Men så är det. Och nu kan du hjälpa en flicka i Kenya att slippa detta. Genom att swisha 200kr som är kostnaden för ett läger under den tid då könsstympning av tradition utförs slipen en kvinna att bli urininkontinent vid ca 37 års ålder och att stympas med livet som insats så tidigt som vid 9 års ålder. Kan det vara värt det? 200 kronor…..vad motsvarar det? Två bilobiljetter, fyra cigarettpaket…..? Jag ska försöka övervinna min teknikrädsla och starta en egen insamling här, den får pågå fram till mors dag, då ska jag be er köpa en säker förlossning istället! 😉

Sprid detta för kunskap om vad detta innebär behövs, både här och i Kenya och Läkarmissionen är en bra organisation som stannar länge på sina posteringar, det har jag hört av självaste Hans Rosling! Då måste det ju vara sant!!!

 

Ha en härlig helg, det tänker jag ha, trots detta. Man kan inte rädda alla men en flicka, det kan man klara!

 

IMG_8396
Massor med bloggare var vi, jag kände mig väldigt liten (och äldst)
IMG_8393
Emma sundh hade fått en fin jacka av Monki som hon ”pimplat” med texten Feminist, den hade jag gärna vunnit! Min äldsta dotter hade gett sin högra (eller kanske vänstra) hand för den!
IMG_8397
Photoop. Jag livrädd för kameror försökte komma undan men nix…..

 

IMG_8398Så sant! Boken är från Bookbinders dit jag gick för att söka tröst genom att köpa saker för dubbelt så mycket som det jag ber er om nu…..

Kram A

Ett svar på “Vad är din (en) klitoris värd?

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen