Lön efter kön

IMG_8366
Fick den här av en kollega idag, så här blir livet tänker vi…(han) efter AT. Jag hoppas han har rätt!!!

En gång på läkarutbildningen (fördelning män kvinnor då 40/60) fick jag höra om en läkare i chefsposition som var dubbelspecialist dvs. hon kunde inte bara EN sak utan TVÅ. Hon tyckte att hennes arbete var så ansvarsfullt och krävande att hon begärde högre lön. Arbetsgivaren sa nej. Kvinnan blev arg, begärde tjänstledigt och ersattes av TVÅ  män, båda med högre lön än kvinnan hade haft som ensam skötte båda deras arbeten. Hon sade därpå upp sig. Den dagen var jag helt tagen av detta och jag minns det än som ni märker. Idag på väg till mitt ”nya” jobb hörde jag att vi sedan lagen som ska förhindra lönediskriminering pga kön infördes bara fällt 10 arbetsgivare på 37 år blev jag inspirerad att skriva några rader om kvinnors arbetsförhållanden.

Visste ni till exempel att kvinnor är bättre stridspiloter än män? Det finns inte så många tyvärr för vissa data tyder på att alla G-krafter skulle vara skadliga för eventuella foster man har i sig…men annars är kvinnor bättre i att flyga fruktansvärt fort i luften och jaga den lede fi.

Kvinnor presterar bättre i skolan….kvinnor är mindre kriminella….kvinnor ä mer samvetsgranna och gör som grupp betraktat ett bättre jobb än män……och så har vi mindre lön. Man kan undra varför inte alla vill anställa BARA kvinnor!!!

En gång läste jag att av alla yrkesgrupper så är löneskillnaden störst i läkarkåren. Det förvånade mig mycket. Tänk att högutbildade kvinnor är SÄMST på att kräva lika lön för lika arbete! Helt otroligt! Jag tänkte att det kanske berodde på att vi (för jag är ju en av dem) inte är så karriäristiska som män…eller att det beror på att vi är hemma med barn mer osv osv eller att vi kanske tycker att vi ändå tjänar så mycket att några tusenlappar hit eller dit inte spelar så stor roll? Jag vet inte svaret men faktum kvarstår att vi på 37 ÅR inte kunnat bevisa lönediskriminering mer än 10 gånger! Det är ju väldigt få per decennium…Könsbaserad lön alltså. I Sverige, IDAG med en feministisk regering…….i världens fjärde mest jämställda land.

IMG_8362
Senaste veckorna har varit minst sagt ansträngande nattetid. Barnen har gått från att sova ganska bra (inte E då för han kommer alltid kring midnatt) men nu plötsligt vandrar alla omkring här hemma och så katten på det. Inatt sov jag i soffan från klockan två. Jag har inte brytt mig om att flytta sängkläderna, hoping for the best preparering for the worst.

Jag har funderat under dagen på detta. Hur ska man ändra detta? Jag tror att en enkel åtgärd är att man talar om sin lön. Vi är ganska tysta om sådant i Sverige, så är det inte i USA får jag höra, där vräker man gärna ur sig hur hög lön man har. Jag kan börja. Jag har 32400kr/månad för heltidsarbete dvs 40h/v. I bagaget 4 års heltidsarbete och 5,5 års utbildning. Innan AT hade jag 38000kr. Min första lön som nyexad läkare var 25000kr/mån för heltid. Så nu var det sagt. Det är ingen skitlön och jag antar att jag hoppar upp några tio tusen kronor när jag börjar nästa utbildning mot specialist och efter 12 års utbildning plus tre år innan AT (totalt 15 år som läkare) kanske 70000? Om jag väljer rätt specialitet då….väljer jag att stanna på sjukhuset är väl 45000kr mer troligt. För er som tycker att det är oskäligt hög lön vill jag poängtera att man då skattar 38000 varje månad (om 70tkr).

I veckan rapporterades att unga kvinnliga läkare mådde sämst i landet psykiskt. Jag ska inte tråka er med detaljer men jag kan säga att jag nog noterat detta VARJE dag senaste åren på jobbet. Att gå ner i tid innebär i princip bara att man arbetar mer på kortare tid för mindre lön. Dåligt för pensionen.

Nä, ut med språket alla, fråga vad era manliga kollegor har för lön, berätta vad ni själva har, våga begära mer än ni tycker ni förtjänar, pruta inte ner er själva. Det gör andra så bra ändå.

Ni vet väl att snygga, långa män har högst lön, sen kommer lönen falla i takt med längd, skönhet och ev övervikt. Ändå är kvinnor i 20 % av fallen sämre avlönade. Haloeffekten.

FullSizeRender_1
Jag skickade ett sms till ett gammalt nummer….det spårade ur kan man säga….

 

FullSizeRender
När den här personen ringde för tredje gången slog jag maken en signal. Jag hade målat upp en bild av en testosteronstinn förortshuligan som trodde att jag var någon som stötte på hans tjej typ….. Men maken kollade, numret hörde numera till en tjej så till sist svarade jag. Hon lät helt galen…jag frågade: Är du mycket ung eller? Kan du läsa? Jag har förklarat att jag skickat fel, bett om ursäkt och vad mer behövs? Hon var livrädd…..kommunikation, så viktigt. OCH att förstå skriven text. Det roliga är att det var JAG som ringde polisen…;)

Vi har mycket att kämpa med och kanske man inte bara ska stärka kvinnor utan även tala med männen om detta, fråga dem varför de tror/anser att kvinnor ska ha mindre lön. Det vore intressant att höra.

Jag anar att det blir mer om kvinnor veckan som kommer det vankas ju ännu en dag när en speciell sak ska ”uppas”….sist var det semlan dessförinnan kanelbullen, alla hjärtans osv. Jag ogillar att en särskild dag ska vigas åt ett ändamål. Varje dag är en dag för kamp mot det som är fel.

Våren kommer, städa ut allt unket och ingrott, våga vara demokratisk och ickekorrumperad av vänskap eller annat. Ljust och fräscht vore väl något!

Könsbaserad lön

Vill ni berätta vad ni har för lön, utbildning, erfarenhet och position, gör det i kommentarerna. Så kan vi jämföra oss!

IMG_8360
Mamma ogillar starkt tanken på att jag ska bli en ännu hönsigare mamma men jag har en märklig förmåga att övertala min make det mesta (först skulle han inte ha några barn, sen sålde han sin sportbil och nu har han beställt mat och prylar till hönsen han aldrig skulle skaffa……) Men jag fick hämta det tunga paketet….

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen