Läxläsning 2.0

Alltså, helt ärligt vad betyder 2.0? Jag bara skrev det för jag tror att det betyder typ senaste snittet. Men så kan man ju inte skriva, då verkan man ju uråldrig!

Så, till saken. Jag har min ena tonårsdotter här nu. Hon står och lagar sin egen mat (så går det när man väljer att äta specialkost här hemma). Jag ropar/talar högt åt henne….inget svar. Jag fattar, hon lyssnar på något så jag väljer att semaforera. Då vaknar hon ur dvalan och för bort ena hörluren lite så att ljudet från verkligheten tränger in. Vi växlar några ord och sen går jag till sängen, jag behöver vila/träna ryggen. Efter en stund kommer hon in….frågar något och jag ber henne ta av lurarna.

-Det är läxan, så nej. (Säger hon med tydlig avsmak för min ovilja att hon ska förkovra sig).

-Gör läxan? (Jag som känner mig förvirrad…).

-Ja!?! (ser ut som hon i skallen säger: ÄR DU HELT SLUT I HUVUDET?)

-Men hur menar du? Lyssnar du på läxan? (fattar NOLL men tänker att det är en föreläsning/spräkkurs möjligen).

-Ja!!! Jag har läsläxa, det är storytell! (med en blick som verkligen inte döljer hur infamt korkad jag är).

-Alltså, du har en LÄS-läxa som du LYSSNAR på? (Totalt förvirrad och med totalt släpp i hjärnan)

-JAAAA! Jag lyssnar på läsläxan.

-Men….om du ska LÄSA läxan, har nu fått den via ljudfil? Storytell, ska ni återberätta eller?

Där skakade dottern på huvudet och gick ut under det att hon förklarade något som jag uppfattade som att storytell var något slags ljudboksnetflix…och att det väl för i helvette inte spelade någon roll hur man fick sig en historia till livs, bara man kunde storyn…..Detta påminner mig om min far som köpte Hamlet i serietidningsformat en gång på 50-talet när han nog skulle ha läst den i en lite mer bokstavsrik form.

Så trött. För jag tror att kanske det var meningen att eleverna skulle öva sig att läsa med ögonen. Hon går ändå på IES och jag kan inte i mina vildaste tänka mig att det var meningen att hon skulle lösa uppgiften så här….jag känner mig återigen övermannad av teknik- och framstegspessimism. Rädd att vi inte kommer kunna förstå varandra över generationerna snart och att mina barn kommer få svårigheter på högskolan….än så länge har jag bara upplevt föreläsningar som varit filmade men att få en hel bok uppläst för en…jag vet inte. Jag vet verkligen inte vad jag ska tänka om det.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen