En solig söndag i mars

Första gången på tre hundra år som jag inte är först upp. Klockan är inte ännu sex men ändå. Jag är horisontal.

God morgon!

Jag hade en svacka igår (egentligen har den nog pågått sedan i somras) och ringde min mor för att få lite uppmuntran. Det är lite så det funkar för mig. Vid problem: Ring mamma! (Mina egna barn beter sig ungefär likadant). Hon är bra på att spalta upp saker och ge lite handfasta tips (och pengar). Men i just min situation är det så att jag redan ringat in alla svårigheter, radat upp dem, räknat och kategoriserat dem. Jag har också försökt att adressera dem (dvs tala med maken om hans svårigheter). Jag har för fasiken skapat en hel blogg i ett desperat försök att bringa ordning på mitt liv och mina tankar…i hopp om att maken ska förstå mig (och att jag ska få ert medlidande). Men, ett program på radion sög sista livsgnistan ur mig. Det visar sig nämligen att det är totalt omöjligt att förändra folks synsätt. (I detta fall gällde det faktaresistesns gällande vaccinationer men jag ser de större sambanden här…). Och det visar sig att ju mer man försöker förklara/övertyga för en vaccinmotståndare hur viktigt det är att mer än 95% av befolkningen är vaccinerad för att förhindra utbrott av dödliga infektionssjukdomar desto mer övertygade är de att de har rätt.

Jag skulle gärna vilja kunna somna så här, vara lite böjlig och obekymrad.

Vaccinmotståndare och andra foliehattar har som gemensamt drag att de är misstänksamma mot allt som är vedertaget och vetenskapligt bevisat(!). Alla som tillhör det kluster människor som de räknar står för den synen är per definition icke trovärdiga. Jag antar att jag räknas in i den skaran då jag både är läkare, har gått ur svenska kyrkan och är öppet evidenstroende. Just när jag hörde detta var det som om all luft gick ur mig…..konsekvenserna av detta? Oöverskådliga! Jag tänker på Trump….Afrika….vitlök…….att sex med spädbarn ska skydda mot AIDS…ja ni förstår, det blir ett kompakt mörker. (Här måste jag berätta för er att jag är en lögnare säger maken. Han frågade nämligen just nu om jag sett hans kaffekopp. Jag hävdade bestämt motsatsen men efter lite dividerande visade det sig att jag satt och drack ur just HANS kopp. Detta krävde en ursäkt av mig, då jag brukar kräva detsamma av honom när han gjort fel. Till mitt försvar kan jag säga att koppen var tom och att jag i en önskan att reducera antalet koppar som ska diskas tog en jag trodde var bara smutsig (inte under pågående användande då han befann sig flera meter från koppen och ritade en skiss över den kommande altanen)….och nu påpekar maken att jag dessutom sade: – Håll reda på din egen jävla kopp! (Men det tror jag inte på för så ful i mun är jag aldrig före lunch…) OK maken? Är du nöjd med min ursäkt????? FÖRLÅT SÅ MYCKET!!! Du kan få ett skålpund kött om du vill, ta från rumpan vetja!

Så, nu kan jag fortsätta. Jo, faktaresistens, efter en dipp i hopp om mänsklighetens överlevnad samlade jag ihop mig. Jag tänkte att vi trots allt är FLER just här iallafall som står för ljuset, upplysningen och jag ser att jag gjort precis rätt, jag har FÖRÖKAT MIG! Jag tänker att dessa grumliga och förvirrade människor som tror på vad katten som helst en karismatisk (eller i Trumps fall bara högljudd) ledare säger måste övervinnas med sunt förnuft och demokrati och ANTAL, ett steg i detta måste ju vara att ”vi” är FLER!

Jag tror inte att man kan omvända (läs hjärntvätta) folk till att plötsligt börja tro på vetenskap. Det är kört, de måste få vara galna, forskning visar uppenbarligen att ju högre man skriker desto mer övertygade blir de att de har rätt. Efter valet (USAs) var jag också deppig…jag hade aldrig trott att en så uppenbart galen man skulle kunna vinna över den vältaliga Clinton…men det var ju fel. Enda trösten där var ju att de allra flesta röster hamnat på henne och DET ger ju hopp. Felet som ”VI” gör är att vi gillar att exkludera andra, man kan inte vara invecklad och högtravande, man måste likt Hans Rosling tala TYDLIGT och enkelt. Inte säkert ens att DET går hem men helt klart känns det mer tilltalande.

Jag vet, jag målar upp en bild av att jag är en smarting med alla svar, så är det inte, men jag har iallafall ett öppet sinne och tror på det som kan bevisas, försöker basera mina val på sådant som är logiskt och inte har vidskepelse eller lösa antaganden som grund.

Jag skrev nu i affekt, igen, med tre barn SKRIKANDES från undervåningen (spelar tv-spel och vägrar lyssna på maken som ber dem vara lite tystare) så kanske några stavfel, syftningsfel och några upprepningar smugit sig in…förlåt. Nu sa jag det igen. FÖRLÅT!!!!!

Nu ska jag brotta ned en 6-åring som rusar runt och gör ljud som i en actionfilm.

Maken angriper saker på ett annat sätt än jag. Han börjar inte med att ta bort sin mattallrik, han börjar plötsligt putsa fönstren…men att ställa tillbaka….njae, han jobbar inte så. ”irrational International” II är en ny klubb jag ska starta. Jag ska vara ledare såklart och försöka förstå hur alla dessa människor funderar. När jag gjort det ska jag skriva en överlevnadsbok för de som råkat bestämma sig för att leva med en av dem.
Mitt fina fat. precis rätt storlek för att ha pannkakor på, det är mitt pannkaksfat från och med nu!
Ja, så står en här igen efter att ha serverat den tredje ”måltiden”. Alla är väck, mamman står ensam kvar med det roliga……

 

Jo, ni kanske undrar var min mor föreslog? Att jag skulle annonsera efter en pensionär som kanske skulle kunna komma varannan dag och förbereda/plocka undan i köket…..Du är SÅ välkommen mamma, du vet ju var vi bor!

 

Hej!

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen