Arbetsam

Jag älskar ju mitt hus men igår googlade jag gårdar på landet (Västerås så inte så mkt landet kanske). Tyvärr var ju denna några miljoner dyrare än vad jag beräknas få för mitt hus så det gick ju bort. Men man får en ganska fin stor villa ute i landet för kanske en fjärdedel av vad jag skulle kunna få för mitt. Då får man lite andrum. Men nu kan man inte göra så mot barnen igen när de rotat sig men sen…kanske när man är pensionär…då kan man downsizea om det inte blir en sjuhelvetes skattesmäll…. Kanske man vill bo nära barnbarn också….Men fin gård iallafall.

Den här veckan har jag pratat med minst fem personer om förvärvsarbetets våndor och en önskan om något annat i livet. Senaste igår kom medborgarlön upp på tapeten. Det är ju inte så konstigt i en tid där robotarna står och väntar på att ta över. Min vän var övertygad om att medborgarlön var vägen att gå, att något radikalt måste hända för så HÄR kan vi ju inte ha det. Jag försökte flika in att människor ju behöver något vettigt att ha för hand, att de annars blir apatiska och asociala…men nej, hon trodde inte på det.

Jag VET inte, det är ju självklart, ingen vet vad som skulle hända i ett samhälle där ingen behöver arbeta och jag har kanske en övertro på att t.ex min yrkesgrupp är oersättlig. Kanske en läkarrobot ÄR det bästa? För personkemi kan ju vara helt avgörande för behandlingsresultatet och avsaknaden av densamma katastrofal. En helt neutral robot kanske är bäst?

Men…..vi pratar om att enkla jobb ska fram….och människor utan mål och mening, som liksom saknar lokaaaal vad tar de sig för med sitt liv? Skapar de oro och kaos?

Ett problem i resonemanget är ju att status är viktigt för många så det måste bort. Statushöjning via prylar, hus, klockor och bilar är ju helt poänglös, jag håller med men det håller upp ekonomin. Jag strävar bort från konsumtion, vill odla, återanvända och har höns. Där är jag helt med. Klotet behöver inte utnyttjas mer.

Men skattepengar el avgifter måste in för vi vill kanske fortfarande vill ha sjukvård, vägar, skolor, television, radio, rent vatten och mat. Varifrån ska pengarna komma för underhåll av vägar och till att köpa in nya bussar? Varifrån ska medborgarlönen tas om vi inget konsumerar? I en värld där ingen går till förvärvsarbetar och betalar skatt till det gemensamma genereras inga pengar. Byteshandel uppstår och ingen skatt kommer in.

Jag är med i en självhushållningsgrupp på Fb för att kolla läget lite. En person har nu sålt allt och flyttat till torpet. Inga fasta utgifter kvar (kanske för el och vatten) de ska odla, ha höns och får. Genom att sälja saker på tradera som man tillverkat själv, haft innan i en secondhandbutik ska pengar komma in. Upp till ca 100000kr får en familj  om fyra dra in utan att staten blir inblandad. Sen får de ju barnbidrag och så som alla andra. Men kommunikation med om världen är nödvändig för att sälja saker. Hemmaradio går ju bra men då når man inte så många. minst en telefon behövs för försäljning via olika kanaler och att stämma möte och en fungerande postverksamhet för att skicka sina prylar eller tillgång till en bil (häst och droska) för att leverera.

Jo jag måste erkänna att det är lite lockande med ett annat liv. Downsize, självhushåll osv. Men så tänker jag att kanske vissa människor behöver finnas för andra…som kanske läkare just nu (snart kan nog robotar sköta även det), barnmorskor (om vi inte vill föda själva i hemmet), poliser…och kanske några till som fyller viktiga samhällsfunktioner. Vilka jobb är det som inte behövs nu? Ska alltså vissa samhällsfunktioner kräva mänsklig arbetsinsats och ska de då betala skatt för detta eller får de samma medborgarlön som alla andra….? Incitamenten för att utbilda sig länge utan att få något tillbaka ekonomiskt lär då urholkas. En ren altruist har jag sällan stött på.

Jag skulle ha väldigt lätt för att sysselsätta mig här, odla, bygga, laga mat, sticka, lära mig väva tyg som jag kan sy kläder av kanske ha får och göra mitt eget garn. Bara el, vatten och pengar till att hålla och köra bilen. Försäkringar måste betalas också. Blir det för mycket får man sälja villan, bli skuldfri och flytta till glesbygd. Där skulle det sannolikt vara ännu billigare med allt och lättare med bytesaffärer. Jag tänker att om vi går åt det hållet utan att alla andra stater gör det blir vi ett lätt byte. Men vem vill ha ett sådant land? Den som behöver malm, skog och vatten förmodligen. Och stora arealer att bebo och bebygga….

Jag tycker vi arbetar för mycket och lever för lite, helt sant. Jag tror man kan vara mer radikal och eftersträva 30h arbetsvecka i någon form. fyra dagar på jobbet eller kortare dagar….men att bara dela ut pengar för att folk inte ska göra något alls….det tror jag inte på men jag vet många som nog gärna tog cashen och sen inte gjorde något alls eller försökte förmera dem….och så var vi där igen i jakten på MER.

Jag har inte helt tänkt igenom detta, det var några minuters lösa tankar på morgonkvisten i väntan på att maken gör mig kaffe…..men det är intressant hur setta skulle kunna fungera i verkligheten och jag är helt med på att vi gör något fel här i västerlandet när vi arbetar oss sjuka. Frågan är bara hur vi ska vända den här trenden som startade med industrialismen och 8-5-tänket. Stämpelklockan måste BORT!

 

God helg!

 

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen