Antagningsstatistik, kvalitet på elever

Helt ärligt fattar jag inte vad något betyder i tabellen utom att HP är högskoleprovet och att lägsta antagna student kommer ha stora svårigheter att ta sig igenom utbildningen utan att lägga ner all sin tid och hela sin själ i detta…0,4 nu på hösten när fler söker, 0,3 i våras….trenden är nedåtgående iallafall.

Jo men ni måste ju ha hört, de ska bredda utbildningarna så fler kan komma och ta bristyrken inom vissa viktiga områden. Som lärare (vilket utgör basen för att vi kan fortsätta vara en nation som inte producerar undermåliga platsartiklar, fast då har  vi ju inte så mycket olja att göra det av…men kanske plåtprodukter? Och istället vara ett land som säljer kunskap, är i framkant tekniskt (iallafall på dataspelsområdet…och att göra vatten på grafisk väg)) och poliser…..

Tänk, tänk, tänk….man nästan hör ända hit hur politikerna kramar de sista dropparna ur sina hjärnor för att komma på hur de ska kunna locka människor till dessa helt centrala positioner. och de kommer fram till: Ta DA! Vi låter alla komma in, iallafall alla som går och gör högskoleprovet och har behörighet från gymnasiet. Det visar sig sedan senare att vissa på lärarprogrammet har så dåliga språkkunskaper att de inte han redogöra för sina kunskaper skriftligen. Det hörde jag en lektor från Linköping säga i P1 i veckan. Hon, som uppenbart inte kom från Sverige själv häpnade över hur dålig svenska eleverna kunde. Poliser, samma sak där. Man sänker och sänker både begåvnings- och fysiska krav och det blir i slutändan ett demokratiproblem.

Den allra första frågan är ju uppenbart, hur kan man ta sig genom 12 års svensk skola utan att kunna läsa och skriva ordentligt. Och det gäller ju i princip ALLA, helt oavsett om man ska studera vidare eller ej. Varför har lärarna godkänt dessa elever och uppenbarligen inte tyckt att det är ett problem att inte vara läs-/skrivkunniga…..eller kan de inte själva?

Om man får godkänt och tyckt att lärarbanan är något man brinner för fast man inte klarar språket undrar man ju över motivationen….för jag förstår det som att lönen är ganska hög? Iallafall minst 10000kr högre än för en polis….eller?

Om man vill räta upp skutan och inte tappa taget om den svenska skolan måste man göra tvärt om, HÖJA antagningskraven. Lönen kan väl vara där den är men för 17 gubbar, 0,3-0,4 på HP? Det är väl självklart att man inte kommer klara av studierna då! Jag testade första gången jag hörde talas om detta att bara välja en bokstav, jag tror jag valde C och då fick man tillräckligt med poäng för att bli behörig. ändå släpptes folk med lägre poäng in det året. Häpnadsväckande! När jag själv skrev HP hade jag en strategi att om jag inte kunde frågan skulle jag välja A på alla för att inte tappa tid. Inte ens det har vissa kunnat klura ut. Vad KAN dessa personer egentligen eller är det språkförmågan som brister,  inte själva kunskaperna? Hur som helst är språket centralt för att ta in och lära ut saker. Och jag blir så nedstämd när jag om och om igen nås  av månads- och veckobrev som ger mig den där tvingande känslan av att skriva OM dem.

Nu ska jag inte tagga mer…jag borde skriva om min fantastiska helg. Och den var rätt fantastisk. maken lagade mat…jag fick en tupplur och imorgon ska jag vara hemma med Tylla för förskolan är stängd, tur man inte arbetar…och därtill hostar hon betänkligt. Det kommer hända saker då. Vi ska ut på vift. För sitta hemma och uggla på sin första lediga vardag på typ….21 månader, nä DET går inte!

Och sen ska ni bombarderas av foton, ni kanske rent av måste stanna hemma ni med för att hänga med ordentligt?

Jo…..jag hörde att ene sonen skulle besöka viktiga samhällsfunktioner i kommunen…kanske miljökontoret…..ska kolla för då ska han få en lista av mig med hänvisningar till miljöbalken och frågor att ställa. Upp till kamp typ!

 

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen