Julefrid

Lottas broderier alltså! Man vill ha ALLA! Och får jag problem med yoy know who så antar jag att du backar mig! #backaanna

Jag handlade det mesta second hand i år, både för miljöns och plånbokens skull. Men det är ingen lek. Man måste leta NOGA, ofta och åka runt halva stan…. naturen kanske inte tackar en för det…?

Sen var jag på ”date” idag. Vi skulle fika en väninna och jag men samtidigt arbeta lite. Two in one liksom. Hon sa Starbucks i Moodgallerian. Visste jag var det låg?

Innan min rusning…lite frön, lite ost och lite pappersskräp….

-Jo, visst! Och så googlade jag. Jag gick in vid Regeringsgatan, tänkte hur svårt kan det vara och sen började jag leta. Till slut frågade jag och svalde min stolthet. Det var två trappor ner…..Jag beställde en kaffe och en bulle och satte mig att vänta…länge. Jag hann notera att det var för hög musik, borden var skitiga fast stället var nästan tomt och att golvet var ännu grisigare. Halvvägs in i bullen ringde väninnan, hon hade en ”situation” som krävde en läkare asap. Jag kastade in mina grejer hos personalen, sa att jag behövdes av ngt medicinskt skäl lite längre bort. Sen sprang jag hur snabbt som helst (jag som aldrig springer för jag har så satans ont) mot en av de många ingångarna till gallerian, förberedd på ett hjärtstopp. Jag repeterade ABCDE, ATLS och 30-2 mitt på….när jag kom fram visade det sig vara en opiatintox som nu hade kvicknat till lite. Han ville ha hjälp och drog sitt livs historia. Jag har ju hört samma några gånger förr och försökte vara rationell, fråga om kontaktperson, mamman, vet han hur han tar sig till BAS, ska vi ringa polisen osv. Han nästan somnade medan vi pratade. Jag ringde några samtal och vi höll honom vaken. Jag fick hans mor till att ringa ett mobilt team och vi pysslade med honom säkert 45 min. Ordnade allt…..och sen drog han.

Alla har minsann inte ett hem att stöka till det på detta monumentala sätt.

Jag vet inte om 112 hade varit bättre eg. för han kan mycket väl ha dragit in i en gränd och slutat andas. Han berättade om kåken, att han fick medicin och mådde bra där och att han nog passade bäst inlåst, där var han trygg….och så tänker jag på hur beroendevården är organiserad i Sverige. Socialtjänsten ska behandla de sjuka….det är lite som att be en parkeringsvakt köra oljetankers. Missbruksutredningen som blev klar 2011 kom iallafall fram till att sjukvården med den högsta kompetensen, beroendespecialister, var mest lämpade för jobbet och nu sticker jag ut halsen lite här men på ett infomöte under våren där jag satt med Socialtjänstens behandlare som jobbat med detta sedan Hedenhös fick jag (AT-läkare utan leg) nöjet att berätta för dem om Selincro som funnits på marknaden i några år…..så ursäkta alla socionomer som kanske läser detta men jag tycker bestämt att sjukvården ska ha behandlingsansvaret för beroendesjuka, speciellt då psykisk sjukdom följer i missbrukets spår eller är orsaken därtill. Att kommunen ska ha ansvar för beroendevård är en förlängning av fattigvården och det visar sig att endast 5% av missbrukarna vill söka vård där och att vi i Sverige är väldigt ensamma om att organisera vården på detta sätt och i mindre utsträckning använder oss av farmakologiska medel. (Vilket ju kan bero på att det inte är vårdutbildade personer som står för den?) Ingen skulle leja ut psykiatrin eller för den delen kirurgi till annat än sjukvården. Så det blev dagens blogginlägg, en Molotovcoctail rakt in i soc. Mer behandlingshem värda namnet, fler platser på sjukhus och för 17 mer av allt för dessa människor som far så illa!  Jag har ingen principiell motvilja mot att socionomer bedriver vård men jag tycker bestämt att missbruksvården ska bedrivas av sjukvården, vara evidensbaserad, utvärderas och starta tidigt. Som jag minns det när jag extraknäckande på dåvarande TNE fanns en kurator redan där på tillnyktringen som kunde hjälpa direkt efter att vederbörande avgiftats/tillnyktrat. Det vore väl bra? Det finns mycket pengar att tjäna på att hjälpa den här utsatta gruppen människor, 150 miljarder om året kostar de…..och vården skulle kosta mycket mindre. Varsågoda att hugga på den!

Utsnitt ur en promemoria av digniteten på området som kanske är anledning till att vi gått fel?

Den i Sverige sedan 1913 års alkoholistlag dominerande synen på alkoholmissbruket som ett i huvudsak socialt problem, till skillnad från t.ex. ett medicinskt- professionellt, har också lett till att statsmakterna öppnat upp för ett korporativistiskt handhavande av problemet, som inneburit att olika icke-offentliga och lekmannabaserade intressenter gjorts del- aktiga i framför allt utförandet av de individinriktade insatserna.  Hämtat ur: Missbruket, kunskapen, vården

I övrigt kan jag inte rekommendera Mood, skitiga toaletter med ickefungerande tvåldispensärer och det var ett virrvarr. Jag sa till min väninna att hon skulle sagt att vi möts på Mc Donalds Norrlandsgatan så hade jag gått rätt på en gång.

Bild helt tagen ur sitt sammanhang. Pappas grillor som han ställt strategiskt i hallen….

 

Tjing!

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen