Per Oscarsson

Ur Hylands hörna 1967.

 

Igår köpte jag DVD-versionen av Kaspar i Nudådalen. Jag såg den senast när jag bodde endam med mina tre döttrar i ett radhus i Hässelby Gård. Det måste ha varit ungefär 2005-2008…? Jag trodde att det var då julkalendern med Per Oscarson sändes men det var fel. Året var 2001, då jag födde Alva som nu är 16. Jag måste alltså ha köpt den här julkalendern på DVD två gånger! Fy vad tiden går tänker jag och vad jag samlar på mig för igår på Coop sa faktiskt maken till mig att jag hade den hemma men jag köpte den ändå eftersom jag befarade att skivorna var i dåligt skick.

Vi började se igårmed barnen och även 18-åringen och den är verkligen så bra som jag minns det. Per Oscarson är fantastisk, Johan Ulvesson, Harriet Andersson och Sven Wollter (som vi ska vara släkt med) bland andra. Hans minspel och timing är så fin.

Jag sa i slutet till maken att jag tyckte det var så otäckt att han brann inne. Barnen blev lite skrämda av det och en massa frågor uppstod. De undrade om serien skulle ta slut? Hur blir det då för Kaspar osv osv. Och plötsligt får man kika in lite i huvudet på barnen. Deras magiska värld liksom där julkalendern är på riktigt, här och nu…..

Vi försökte så gott vi kunde reda ut begreppen och jag tror att vi till slut iallafall lyckades lugna dem och förstå att serien inte var ny, att det var för länge sedan och att det var samma med årets julkalender där Rikard Wolff ju är med fast han dog innan den hann visas.

Hur som helst bestämde jag mig för att googla Oscarsson, för att ta reda på hur länge sedan det var han dog och då visar det sig att det är på dagen sju år sedan, 31/12 2010! Hjälp vilket sammanträffande tänkte jag. Jag läste på om honom, så spännande, och han är uppväxt helt nära där jag bor…Nockeby. Tydligen bröt han plötsligt upp mitt under en säsong av Hamlet och började fotvandra till Paris! Så excentriskt, och sen scenskräck och kycklinguppfödning för att senare återkomma till skådespelaryrket. Vilken intressant person och livsöde. Tyvärr såg jag att han hade en dotter som var/är väldigt sjuk…så sorgligt och tänk att jag inte hade en aning om detta. Njursjuka är verkligen inget att leka med. Dialys fy sjutton vilket jobb alltså.

Men har ni barn i er närhet som ni vill titta på något vettigt tillsammans med, köp Kaspar i Nudådalen på DVD för 79kr på Coop. Eller spara tills ni får barn/barnbarn att se den med, den gör en inte besviken trots att den nu har 16 år på nacken, tvärtom. Den slår årets julkalender med hästlängder. Jag höll på att köpa förra årets, den med Ulvesson igen, Selmas jul va? Den gillade jag.

Gott nytt år och glöm inte att släcka ljusen och vara försiktiga med raketer och smällare, läskiga saker det där!

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen