Mödravård de luxe

Jag saknar den där muren och de fem vackra träden. Men jag planerar framåt här i nya huset. Hemma nu.

Jag hörde på radion att mödravården kanske skulle komma att ändras. Istället för att som nu ständigt stöta på nya människor vid alla vårdkontakter skulle man hör och häpna träffa EN barnmorska som ska följa en hela vägen igenom……revolutionerande va?!?!

Så har man i Danmark tydligen och vet ni, det skapar TRYGGHET för den blivande mamman, förhindrar skador kopplade till graviditet och födande, galet va!?! I Frankrike har de tagit det ÄNNU längre! Där har man samma GYNEKOLOG hela vägen från positiv sticka till eftervård, hur galet är inte DET!?!!!!!!! Kontinuitet….my god, vem hade kunnat ana att DET var bra? VEM????

Ok, jag ska vara allvarlig nu. Såklart är det bra med så få personer som möjligt inkopplade i en människas födelse (mammans resa från v9-nyförlöst). Det fattar man ju instinktivt. Och tänk vad skönt för barnmorskan! För då hinner bmsk lära känna kvinnan och eventuell pappa eller annan partner under resan och kanske det blir fler födslar? Tänk er det! Som en husläkare lite….Om jag vore barnmorska skulle jag uppskatta att få göra alla olika delar i mitt yrke, allt från preventivmedelsrådgivning, mödravård, förlossning och BB. Jag tänker mig att det skulle lätta upp arbetslivet lite. Sannolikt skulle de få bättre betalt om de skulle vara i beredskap (jour).

Själv har jag inte så höga krav på graviditet och förlossning, inga illusioner om hur härligt det ska vara, skrev aldrig några gosiga förlossningsbrev (läs mitt inlägg  ”Allt du INTE ville veta om din graviditet och lite till”) jag ville komma hem i ett stycke med ett friskt barn. Och det har jag väl mer eller mindre fått göra även om två förlossningar var extra jävliga. Maken trodde jag skulle stryka med sist. Att stanna på sjukhus mer än det minimum timmar som krävs har jag aldrig gjort. Sist när jag fick den obligatoriska frågan om jag kissat så ljög jag, det var julafton, jag hade en tomte att passa. Jag finner att jag ofta blir reducerad till ett stycke besvärlig patient och inget annat, det passar inte mig. Kan själv liksom.

En stor vinst finns i att man som patient slipper förklara allt om och om igen. Det brukar många patienter klaga på. Ibland frågar man bara för att kolla att det som redan står stämmer. Men vissa saker kan man kanske inte vilja upprepa vareviga gång. Som den där eviga frågan i v.31 om man röker…..om man nu svarat nej på samma fråga v.18 känns det liksom lite överflödigt…..eller? Nu är väl det för allan del mest för statistiken eller forskningens skull men allvarligt? Vem BÖRJAR plötsligt röka under graviditeten? Om man dyker upp på MVC och luktar påtagligt av rök eller på annat sätt verkar ha ändrat sin livstil (börjat röka gräs som jag skojade om just i v.31 första graviditeten utan att det fick önskad effekt, skämtet alltså) då kanske den frågan är anbefallen.

Jag ser fram emot att mina barn ska få mödravård i den här nya regin. Det kommer säkert ta minst tio år att genomföra så det är ju tvärkört för min generation.

Ja, det var allt om det, jag tycker det är bra att något ändras på detta område. Det känns som om det är dags nu att låta kvinnor föda i frid och slippa en massa komplikationer kopplade till stress åtminstone. Att få vaginan ihopsydd med ändtarmen kommer väl hända en och annan ändå men ju färre desto bättre liksom…..ibland undrar jag vad som skulle ske om en man skulle få pungen ihopsydd med anus….eller ett litet klipp i ollonet…undrar hur många dagar eller veckor som skulle hinna passera innan någon insåg att DET inte var bra.

TGIF!!!!

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen