Socioekonomi

I landet där klasserna inte längre ”finns” talar vi istället om socioekonomi. Hur ens sociala och ekonomiska situation ser ut. Från det ska man förstå någons utsatthet i samhället och beteendet. Det räcker alltså inte med att vara bara fattig, man måste ha en dålig social situation också. Vad detta kan avse är väl, trångbodd, missbruk, våldsamhet, låg utbildning, kriminalitet, ensamhet, bostadslöshet, arbetslöshet….

Så förklaras det att vissa grupper är mer benägna att begå brott. Jag fattar fattig – stjäl, det jag däremot inte fattar är den direkta kopplingen till gruppöverfallsvåldtäkt. Kanske jag inte fattat statistiken och larmen i media. Denna företeelse har alltså bara socioekonomiska förtecken?

Av alla vidriga våldtäkter är den sorten det det värsta av allt. Att en grupp samordnade pojkar/män gör en plan och sedan i grupp våldtar en flicka/kvinna. Det är obegripligt för mig på så många sätt. Våldet, tvånget, att man ens vill göra något sådant i grupp (stor risk att någon skvallrar t.ex…) och bara det att man finner så många likasinnade (!) är saker som gör att jag inte lyckas fatta vad som driver dem. Sen detta med dålig kvinnosyn. Det har ju alla som våldtar såklart. Sådant florerar ju världen över, även här. Kvinnor kör bättre än höns som man hörde mycket förr vill jag minnas och stickers med det budskapet satt på bilarnas kofångare. Lite vi och dem-tänk där va?

Jag skulle gärna vilja veta exakt hur kvinnosyn hänger ihop med sexuellt våld och hur fasiken man programmerar om någon som bär på detta. Är det: Ju sämre kvinnosyn desto grövre sexuellt våld eller?

Det får vara nog nu.

 

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen