Först Akademinen

I min kommande bok ska jag ha med lite inspirationsbilder från min arbetsplats. Här, De ardertons…..ljust och fräscht, på utsidan.

Jo, jag var ju lite vass igår ang obegriplig litteratur eller kanske man ska säga lösryckta ord tryckta på papper och haussade av litteraturkännare. Alltså, jag tycker att lyrik är totalt onödigt om det inte är begripligt. Man kan faktiskt skriva poetiskt OCH begripligt men det kräver något av läsaren, att den på något sätt förstår de olika orden och kan knyta den till en känsla (som man upplevt). I fallet Frostenson och för all del Lugn har jag inga beröringspunkter, jag mår bara lätt illa för jag anar….känslorna bakom och det är samma känsla som jag får av viss konst. T.ex den av Lena Cronqvist. En mycket stor tavla hon gjort hängde i föreläsningssalen när jag gick psykkursen på KI. Den hängde där för patienterna tyckte inte om att se den, den väckte anstöt fick jag höra. Jag mådde också illa av den men plågades dagligen av den när vi satt på föreläsningarna. Jag tittade inte på den om jag kunde undvika det.

Nu hade jag tänkt kolla lite på vad ledamöterna tjänar och efter en väldigt kort granskning kan jag säga att vissa, de som suttit som sekreterare och är män tjänar betydligt mer än andra. Kvinnor tjänar sämst och några män ligger lågt de med men är yngre och har en lite annan bakgrund, de är företrädesvis ej författare utan forskare osv. men jag reserverar mig här för att jag läste mkt snabbt.

Vad gäller Frostenson och Lugn kan man säga att de tjänar ungefär lika mycket som jag. runt 500000kr/år och då arbetar jag heltid, jour, har 5,5års universitetsstudier bakom mig, 21 mån AT, tre år heltid och nu ett år snart som ST-läkare. Vad de har för utbildning vet jag ej men de tjänar rejält med pengar och det beror INTE på deras bokförsäljning. Skulle de behöva dra sig runt på det skulle nog iallafall inte fru Lund kunna röka så mycket för det kostar 56kr/20 cig och det bir dyrt varje månad…. Ni vet väl att akademien får ca 13 miljoner kronor om året av staten va? Det är skattepengar. Alla verkar tro att Svenska akademien på något sätt drar runt sig själv men det är inte helt sant. Och att Horace med familj åkte limousine till Arlanda för att åka på semester med Ebba och barnen….vill vi betala för sådant?

Men se där, asdyr konst. Jag tänker; arg liten ljusskygg flicka vrider nacken antingen av sitt yngre syskon eller plågar en docka. Lever ut sina inre behov eller bilder. Vill jag ha den på väggen? På badrumsväggen? Nej. Jag vill inte ens ha den i källaren. Tack!

 

Å, en annan bild av LC. Hej jag heter Emma, jag gillar inte min lillasysyer. -Men du MÅSTE bada, så är det bara, skrik du, det kommer bara innebära att du sväljer vatten! Kämpa inte, du SKA UNDER YTAN! Trevlig pjäs för matsalen…?
Man kan se att det är en fantasilön hon uppbär, hade varit roligt att se inkomstökningen från 1991 till 1992 när hon väljs in i akademin….
Ja men det kanske är en rimlig lön för att styra den skutan?!? Jag skulle inte göra jobbet under 10 miljoner/år som det nu ser ut…..
Här ser vi en inkomstminsning….vikande försäljning eller kanske ingen produktion?
Hååååårrrace, ja vad ska man säga. Det är ju inte lägenheten som kostar pengar iallafall eller resorna till och från jobb och flygplats….

Nu har jag skrivit av mig detta. Kanske jag återkommer i ärendet men min bestämda uppfattning är att OM man läcker Nobelpristagare, bedriver svart verksamhet i en liten privat klubb och hanterar alkohol utan tillstånd då är det inte ett avgångsvederlag eller en fallskärm som ska vara resultatet av 26 år under akademiens och kungens beskydd, då är det vatten och bröd i en källare. kanske det kan locka fram lite mer substans i dikterna framöver?

4 svar på “Först Akademinen

 1. Som ofrivillig sjukpensionär/flera kroniska sjudkomar, så blir jag inte bara lätt illamående av de inkomster som medlemmar av akademien kvitterar ut, jag kräks rätt ut…
  Jag har inte presterat något fint i form av lång utbildning, förutom min sjuksköterskeutbildning då som jag knappt kunde använda mig av innan mina sjukdomar kom ifatt mig. Att jag fortfarande vid 61 års ålder fortfarande betalar av till CSN gör det hela inte mindre trist. Inte heller har jag skrivit någon bejublad bok. Bara varit ensamstående mamma och sjuklig. Den inkomst jag ”får” på 160.000 kr om året, före skatt speglar väl samhällets syn på oss som inte ”presterar” det som förväntas av oss. Så, jag kräker lite till när jag nu läser om vad medlemmar i akademien tjänar. Fy säger jag, fy för denna uppdelning i samhället mellan ”normalinkomsttagare” och vi som inte förmår pga sjukdom.
  Tack för fakta kring akademiens löner, inte för att jag blev förvånad… Oftast håller jag mig vid min läst och läser inte något om människor som lever i den andra verkligheten, som inte är min, just för att slippa bli ledsen och arg, men jag gillar din blogg, du har humor och självinsikt och kan se det hela lite utifrån. Tack!
  Anna-Karin

  1. Tack kära Anna-karin! Så tråkigt att höra att du är sjuk och inte har råd med det som kostar pengar i livet. Men vet du vad, det bästa man kan få är gratis! Jag hoppas du inte är för sjuk för att arbeta lite…för vi behöver vettiga människor i vården om än bara några timmar om dagen! Maila mig din postadress så ska jag skicka dig en julklapp! Skynda skynda så hinner det fram till julafton!

   Anna

   1. Anna, tack för dina snällord! De värmer. Är alldeles för stolt för att ta emot något fysiskt, men dina ord värmer gott! Tack för att du bryr dig. Har inte jobbat på drygt 20 år o nu är jag för gammal. Har sökt på timmar då och då mellan varven, men… jobbade som psyksyrra och trivdes förträffligt. Keep up the good work! Har läst din blogg ganska länge i tysthet men idag var jag tvungen.
    Go Jul önskar jag dig!

    1. Anna-Karin, jag brukar inte ge för att vara snäll utan för att jag vill. Jag har ju en hel nedlagd butik här hemma. Jag tycker inte att saker ska ligga och skrota utan komma till sin tätt. Säg till om du ångrar deg, ljusstakar, björktextil och olika svarvade knoppar finns en masse som jag gärna delar med mig av!
     Kram!
     A

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen