Plastic fantastic

Hur vackert? Jögg nånting har snidat. Jag ska inte karva till en soffa, men en sked kanske.

Nej det var inte meningen att blogga kvart i tre natten till tisdag. Verkligen inte. Men, huvudvärk, ryggvärk och som grädde på moset ont i svalget…det är skäl nog. För jag kan inte somna när allt verkar gadda ihop sig emot mig. Och klockan tickar. Snart ska vi resa. Måste hinna med allt.

Så, ett inlägg om skit i världen passar ju perfa tänkte jag. Jag rensar hjärnan på oro. NU!

Jag hörde två forskare från Lunds tekniska högskola på radion idag. Såna som vet vad de talar om. Plastforskare i någon mening. Ingen mening jag behärskar men jag är benägen att lyssna på de som kan något. Till skillnad från våra ministrar och ledande politiker….Isabella Lövin o Co vill förbjuda engångsplast. De ska ge sig på plastmuggar. Och sådant som skräpar ned på stränder och hamnar i haven. Plast. Helvetesplast. Men, det visar sig att plast kan vara bra för miljön. Sug på den. B R A för MILJÖN! B, R, A. För om mat ruttnar för fort måste mer mat produceras till ökad kostnad för miljön. Gurkor utan plast håller två dagar istället för plastad gurka som håller en vecka. Tänk vilka mängder vatten som skulle förloras då.

Jag måste säga att MP är experter på att göra det som verkar logiskt väldigt ofta. Skatt på bensin, premiera elbilar, förbjud plastmuggar och RÄDDA planeten! Vi kan inte vänta, det är NU (som de basunerade ut vid valet). Men att agera snabbt i affekt med tydliga saker som plastbestick och sugrör….kanske det inte påverkar gurkorna….(?) blir sällan bra. Det är lite som Trumps grej, bygg muren – så kommer allt bli bra. Och sen visar det sig att klyftan mellan land och stad, rik-fattig och rutten kontra hållbar gurka inte är helt kristallklar och till synes logisk. Elbilar sliter MER på miljön pga dyra batterier, nyproduktion  och vem vet i vilken handgrävd gruva i ett fattigt afrikanskt land med barngruvarbetare som kobolten hämtas i och då förhindrar skolgång för den ungen.

Man blir trött. Desillusionerad. Och man VET att folk inte sätter sig in i saker så noga. Halva väljarkåren i förra valet fattade inte vad jobbskatteavdraget var….I rest my case. En sak är iallafall klar. Grön diesel och bottenfärg som är giftig går bra för vissa….

Trump. Ni hörde väl att han talat med The prince of Whales? Herregud liksom. Och nu den här diplomatiska ”skandalen”. En diplomat SKA informera om sakernas tillstånd i det land den verkar. Och om denne Sir INTE hade beskrivit Trump som en irrationell, galen bebis (kanske han inte uttryckte sig precis så men andemeningen var väl den?) så hade han väl begått et ”tjänstefel”, eller? Kan man föreställa sig att rapporten till hemlandet hade varit: Trump är en alltigenom genomtänkt och stabil person som styr landet mot en ljusare och mer demokratisk framtid. Va? VEM hade trott det på den här sidan Atlanten?

Jag är sketatrött på politiker över hela globen. Ingen bryr sig om något utom att vara vid makten. För första gången idag blev jag rädd för mina barns framtid. Vart är vi på väg? Sjukvården går under (NU först märker politikerna det) men patientsäkerheten är aldrig hotad. Aldrig, inget kan hota den. Inte gråtande doktorer, åtta månaders väntetid på en neurologtid, inte det faktum att en psykiatriker-ST måste vänta 3-4 år på en randning på neurologen eller att husläkarna går under med sina 20 minuter att bedöma om någon är suicidal mellan övriga 19-25 patienter på en dag…alltså, vad ska vi göra?

Jo, vi ska slöjda. Det är mitt svar på detta. Idag fann jag mig själv beställa hem material för att tälja skedar. Jag vet, galet och mitt i stickningen liksom. Men jag behöver känna att jag kan klara mig utan IKEA och liknande. Jag vill tillverka egna föremål, vara självförsörjande. Och det har smittat av sig på min äldste son. Han vill göra ett överlevnadskök. Av två konservburkar. Allt man behöver är en plåtsax, internet och lite tid. Vi har allt detta, just nu.

Jag hoppar vidare. Jag sträcksåg fyra avsnitt av Big little lies. Den är så bra. Och existentiell på något sätt, men galen. Och jag sitter och irriterar mig på Meryl Streeps löständer (för det är väl det?) samt hur Nicole Kidman går. Jag har alltid stört mig på hennes gång. Det ser ut som om hon kämpar med att gå rakt på något sätt….är det ngt i höften? Så konstig fundering. Men jag lägger märke till detaljer. Och stör mig. OCD. Men jag tänker att det är OK att störa sig på henne som har allt inklusive botoc i fejset. Shit vad slät människan är, overklig. Och så var jag där igen. Normen för skönhet. Är det så att när man väl har börjat spruta, ändra, släta ut, fylla i så tappar man perspektiven? Man ser sig bara rakt framifrån, så som kameraljuset faller och då märker man inte att ens mun ser ut som Simpsons frus? Detta är varför man aldrig ska börja göra saker, man blir fartblind. Se bara på Trumps hår!

Och jag kan meddela att jag är helt avslappnad kring att låta grått hår växa ut. Det är allvarligt talat väldigt avslappnande att INTE bry sig om utväxt. Det finns så mycket annan skit man oroar sig för att ens HÅR inte ska vara en av dem. Det räcker gott med politiker, plastpåsar och annat. Jo, nu kom jag på en sak till. Plastforskarna berättade att förbud mot plast nog var dyrt och lönlöst men att återvinning var bra. Fan tänkte jag, jag orkar ju knappt med all jävla återvinning här. MEN då kom jag på, varför ser vi inte till att alla jävla plastjunkies återvinner detta förhatliga men otippat nödvändiga. Fängelse för underlåtenhet att återvinna! Vore inte DET något, tänk alla som skräpar ner i stan och naturen. Femfackssoptunnor i alla kommuner så att det blir LÄTT att återvinna. Det vore väl nytänkande och dessutom gav det mer effekt. Varför lyssnar inte MP på det? Eller, är det lättare för folk att förstå plastmugg = dåligt, MP förbjuder = MP är bäst? Miljöångest dämpas av quickfix, inte av ett verkligt  arbete, som vanligt. Jag har hört att alla MPs förslag hittils i sin renaste form skulle skjuta upp klimatkaoset 20 sekunder….så värt!

2 svar på “Plastic fantastic

 1. Hej Anna,
  Jag höll på att få spel jag också när jag läste i DN i morse att patientsäkerheten inte är hotad. När ska regionen erkänna att vården inte fungerar.
  Hoppas du får en fin semester
  hälsar Agi

  1. Ja spelet ligger nära till hands altid i denna fråga. Man undrar vilken dimension de lever i!
   Tack detsamma, jag inleder med att vara sjuk…nu ett besök för att tillbe den stora porslingsguden. Jag hoppas innerligt att inte alla blir sjuka lagom till fredag för då kan vi INTE bila till le France!!

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen