Kulturella grejer

Kolla stavningen! Fittia. Jag älskar gamla kartor och att ta reda på varifrån gamla ortsnamn kommer ifrån. Jag passerar Fittja på väg till jobbet dagligen. Har alltid undrat över namnet.

Det slog mig plötsligt att jag inte skrivit om svenska sätt att vara. Och det beror kanske på att man är mitt i det. Man ser inte sitt eget sätt att vara för det är så självklart. Och därför är det nyttigt att resa utomlands, träffa människor med andra sätt att leva och då förhoppningsvis bli varse hur VI gör. När man är på hemmaplan är det naturligt att man gör som vi gör här, när man är gäst i ett annat land får man försöka föra som man gör där. Jag tänker på att man i Frankrike t.ex tar en lång lunchpaus mellan 12-14 ungefär och aldrig av princip arbatar på söndagar….Det spelar liksom ingen roll hur mycket man behöver sytråd då, det är stängt. Tvärstängt, länge. Man kan heller inte förvänta sig att få sitt kaffe ihop med de andras dessert. Man får vackert vänta till det är dags för det sista i ordningen, vill man dricka något då blir det vin eller vatten. I media har ju frågan varit uppe på tapeten några gånger i sammanhanget : Vad är svenska värderingar? Kanske vi inte behöver ändra så mycket på hur vi gör saker, jag tänker att den här Trump och svenska rättvisan är ett bra exempel på att vi gör bra grejer, inte låter oss skrämmas av en buffel och att alla ska behandlas lika och vi kan vara trygga med det. Men det kan vara nyttigt att titta på våra traditioner ändå bara för att påminna oss om att vi kanske inte alltid är bäst på allt. Lite utblick från ankdammen är en bra sak.

I somras kom en vän och hennes familj ned och hälsade på i Frankrike. Hon är född i Afrika. Vid poolkanten en dag frågade hon eller kanske påstod hon att svenska kvinnor inte kan vara vänner med män när de är i en relation. Min mamma protesterade och jag med i början, några minuter men sen var jag tvungen att hålla med. Det är inte helt okomplicerat att som stadgad ( i den meningen med fast partner) ha en nära relation med en man. I synnerhet inte någon annans man (om hans partner är en kvinna). Jag har själv märkt att min man undrat varför jag smsar så mycket med några personer jag känner och jag tror inteheller att jag skulle uppskatta om han plötsligt skulle börja gå på bio med några av sina kvinnliga vänner. Nej, det skulle jag verkligen inte. Jag skulle undra, även om jag inte är svartsjuk så det stör (hoppas jag) av naturen. Tänk på saken, skulle du helt obehindrat kunna gå på en lång kvällspromenad med en annan person som är i ett förhållande utan att någon skulle undra eller du känna dig obekväm?

Här en tavla jag gillar som ropas ut på auktion nu. Jag ska inte köpa. Vi har så det räcker men jag älskar att titta…

Min väninna berättade att ingen i hennes hemland skulle tycka det var ett dugg konstigt om hon gick ut och käkade med en annas gifte man….och kanske lite av svaret avslöjas i min formulering där? En annans man…..man äger ju inte sin partner. Och visst kan tycke uppstå om man umgås mycket med någon men man måste ju inte skilja sig bara för det? Och Z förklarade med att i hennes land är det i princip helt otänkbart att man skulle vänstra och skijas och det gör liksom att det blir lite lättare att ha vänner av det andra könet. Det är så strängt att man inte behöver oroa sig för den här typen av vänskap. Nu lät det kanske inte så lockande va? Men intressant tycker jag och jag älskar att ha en väninna som är så berest, lever samtidigt i många olika kulturer och gör att jag övar mig i både språk och tankesätt. Jag tror det håller mig ifrån att bli dement. Man ska rubba sina egna cirklar då och då, inte låta vattnet stå stilla så det ruttnar eller kläcks larver i det. Ständig rörelse i jakten på…..ja inte vet jag. jakten på något nytt och spännande. Men då menar jag inte en ny man. Jag sitter nöjd.

2 svar på “Kulturella grejer

  1. Jag har manliga vänner och att umgås med dem på tu man hand utan min man och deras fruar är inte det minsta konstigt. Jag har en väninna som hävdar att det inte går att bara vara vänner med någon av motsatt kön och eftersom jag hävdar motsatsen har vi haft en del diskussioner om detta genom åren :). Antar att alla drar slutsatser efter sina egna erfarenheter.

    1. Ja så kan det vara. Eller så är det så att du struntar i vad andra kan tänkas tänka…och det är ju uppfriskande! Trevlig helg!
      Anna

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen