Vild middag med antika inslag

Maken kommer med all sannolikhet ta jägarexamen, ni ser ansiktsuttrycket va?!? Inte att leka med….

Äldsta dottern med svärmorsdrömmen kom på middag idag. Han hade med sig vildsvinsstek som skjutits i Täby. Jag var livrädd, jag är inte en ”vilttjej” men jag måste säga att det var bland det godaste köttet jag ätit och helt i linje med min ”religion” att inte äta massproducerat utan vild mat. Han fick tillaga själva köttet men jag fick i egenskap av mest husmorig (läs äldsta kvinnan på kullen) hedersuppdraget att binda ihop steken pga antagandet att jag borde kunna detta. Jag kan erkänna att jag tidigare gjort detta men att det måste ha varit minst 15 år sedan jag gjorde det sist. Jag hade snöret i översta lådan, det har varje husmor med självaktning vare sig man binder ihop stekar eller ej, och sen försökte jag dra mig till minnes hur mn gjorde.

Jag stirrade stint på en punkt utanför de lågt sittande fönstren. Så pass stint att svärmorsdrömmen som är nästan två meter lång böjde sig ned för att själv se vad för spännande upptåg som utspelade sig framför mina ögon. Jag  insåg att jag såg knasig ut och sa att jag sökte min inre bild av hur man gjorde detta och han slappnade av. Vi hade också kunnat youtubegoogla detta men var är sporten i det liksom?

Jag kokade den sista färskpotatisen, kokade ekomorötter i grädde med lagerblad, timjan, salt, peppar och en gnutta vitt vin och sen gjorde jag en gräddsås på stekskyn. Mammas fantastiska äpplen kom med i såsen. Det var hur gott som helst. Jo, mitt misslyckade försök till vridna baguetter från gårdagen hade förvandlats till ett platt formbröd med mycket salt från Guérande på och blev en hit.

Avslutningsvis choklad- och vaniljglass med hallonsås.

Vi blev nästan helt klara med förrådshönshuset idag. Det kvarstår n trapp till förrådet (den är på gång) och en till till hönshuset samt en utegård men  det känns väldigt nära nu. Elen kom igår så nu kan vi hålla värmen där inne.

Jag fick flytta om en del plantor för att den nya utegården för hönsen ska få plats och inte innefatta våra bästa hallon. Och en hög med jor och sten som jag länge tänkt röja bort får nu bli en bestående del av trädgården med olika nivåer. Ett blåbär kom i jorden, ett blåregn och några fruktplantor Till. Ryggen är mör men böjbar. Jag tog i lagom m.a.o.

Tvålen verkar ha blivit bra, nu ska den vila en månad och sen ropade jag in det jag ville på auktionen, slutet gtt allting gott. Nu ska jag snart krypa ned vid min älskade makes sida och se fjärde avsnittet av Shetland.

Jag staplar saker på köksbordet och ibland blir det riktigt snyggt.. Överst en sten från Marseillian med la croix Occitane.
Men se där, panelen är på och en regel för hönsgård uppe….
Dyraste och minst användbara dörren jag någonsin stött på. Kanske blir kaffeved?
Bord utan gäster. Men med mina björkservetter, torkade kryddor i lampan och hemmagjorda girlander och sista färskpotatisen från trädgården.
Inga svin till dottern, hon äter ost.
Snörad och helstekt. Trancherbestick från Vasa via lachapelle och Åsa!
Här är inspirationen. Sticklingarna tar sig och nu har jag krukan med. Detta är exsvärmors blomma på deras landställe från i somras när vi firade våra gemensamma barn/barnbarn med sol, bad, fika och middag.Exakt den krukan fick jag idag i en försenad födelsedagspresent.
Blomsterlönn, måste vara den vackraste krukväxten jag sett!

JO, jag höll på att glömma, min  dotter m sambo kom med en oerhört uppskattad present. En kruka jag tummat på långe men inte vågat köpa då den både är dyr men också ett ”ämne” här hemma då makan tycker jag verkar ha ett överintresse för just krukor. Iallafall fick jag EXAKT den jag ville ha och det gläder mig så oerhört att min dotter köper EXAKT det jag vill ha, hon är uppmärksam, köper presenter som passar recipienten och jag är så omåttligt stolt över henne! Älskar dig pruttfisen (och alla andra barn jag har såklart lika mycket). jag älskar alla mina pruttfisar!

Jag älskar den! Snart ska lönnen ner i den men den är just omplanterad så det får vänta en stund. Eller så låter jag citronen bo i den…? Jag har köpt några i terracotta tidigare till min mor (som jag inte vet om hon riktigt uppskattar…) men aldrig kostat på mig någon själv. Men då är det ju så bra med väluppfostrade barn som vet vad JAG vill ha ! (Och nu menare jag ju inte att jag är ouppfostrad och inte vet vad min mor vill ha, eller jag menar jag vet vad hon BEHÖVER! Och det är inte saker faktiskt, sist fick hon en kväll med mig på Lilla scenen där vi såg den fantastiska pjäsen Sufflören och bjöds på middag av min dotter och hennes sambo). Se Sufflören om ni kan, rent nöje! Jo, som kuriosa kan jag tillägga att den fina kanten med rundlar är inspirerad av mönster från ANTIKEN! Som professor Harryson sa: Vi är fullkomligt inpregnerade och helt omgivna av ANTIKEN. Vore ju väldigt olyckligt om vi inte kände till det och det försvann ur kursplanen…..

 

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen