Nu ska vi utreda tvingande förskola für alles.

Jag är oerhört trött på ministrar som inte talar klarspråk. Istället för att tycka något eller ge svar tillsätter de en utredning, gärna årslång. Det må vara ett gediget sätt att ta reda på vad som är bra eller dåligt men när man hör att många av de allra bästa och viktigaste utredningarna (i mitt lilla fack) sedan bara läggs på hög utan att något förbättras då blir man uppgiven.

Idag hör jag Anna Ekström säga att de ska sätta till en UTREDNING om hur man ska gå till väga för att få barn i ”socioekonomiskt svala” områden där svenska inte är det språk som talas hemma. Då blir jag inte bara trött jag blir JÄTTETRÖTT! Jag förstår om det är bra av alla möjliga skäl att alla barn som är svenska talar vårt språk, att de får lära sig att vara kompisar, att man inte slåss eller förtrycker kvinnor eller de som är olika en själv, men att ha en tvingande, alltså ofrivillig förskola för ALLA bara för att VISSA inte tror på det svenska systemet och vill ha sina barn långt borta från svenska förskolor…nja. Det omöjliggör till exempel för familjer som vill passa på och segla jorden runt med barnen, eller göra andra roliga saker när barnen är små och redan nu är ju hemskolning av större barn (för att förhindra att barn i mycket avvikande och kanske strängt religiösa familjer utsätts för indoktrinering och i förlängningen kanske får leva under sektliknande förhållanden) förbjuden. En granne till oss är lärarinna 1-6, de hade velat dra iväg ett tag och hon kunde utan problem hemindervsa barnen men nej. Istället är de borta hela somrarna och det bygger ju då på att båda kan vara lediga från jobbet så länge. Jag tror inte att den familjen är ett problem vare sig för sig själva eller för resten av samhället, jag ser dem som en tillgång, ett sprakande inslag i min närmiljö.

Kanske tvingande förskola är en bra sak i familjer där utbildningsnivån är låg, svenska språket inte finns och gör att barnen senare kan få ett jobb och inte fortsätta leva socioekonomiskt svalt. En och annan radikal extremist eller gängkriminell kanske kan undvikas om alla dessa 5000 barn mot föräldrarnas vilja släpas till förskolan. Men det låter lite som kollektiv bestraffning när det kanske är en mycket precis liten grupp man egentligen är ute efter. Vågar de prata om det kanske och utreda?

17000 barn ca rör det sig om, ffa i de ”utsatta” områdena. Det är mycket som är del i dessa områden, kanske det börjar redan där, i förskolan, vid ett års ålder?

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen