Tylla talar ut, om mat

Här är jag, gissa vad jag just ätit! (En ledtråd, kolla mungiporna).

Hej alla beundrare. Det är jag igen. Idag ska jag berätta för er hur vi har det med maten här hemma. Som ni kanske förstår är jag inte nöjd och hur kan man vara det när man inte får exakt som man vill!?!

I veckan har jag bara fått tacos EN gång! Vi fick pannkakor en gång men i övrigt var det ingen riktig mat.

Först vill jag bara förklara vad riktig mat är, jag gör en lista!

Tacos

Pannkakor

Mackor med smör som smält precis lagom och är helt kantfria.

Vitt bröd såklart men det säger ju sig självt.

Kabonara om PAPPA gör den.

Gurka

Pommes frites

Hamburgare (dvs hamburgerbröd och kött, au naturelle)

Vidare är choklad i nästan alla former bra, det vet ju alla som läser kvällspressen men någon har missat detta med kakaohalt, det är inte bra med mörk choklad, helst ska den vara mycket ljus, smörig och fet. Annars mätter den inte lika bra.

All typ av godis går i princip bra att servera.

Coca-Cola, julmust och Fanta. I kniviga fall går lemonad ned, saft till sommaren och sen O´boy (men den ska vara färsk och jag måste ha RÄTT sked. den med ljusrosa handtaget och helst nytt glas varje gång).

Jag har precis lärt mig att O´boy kan vara kall och inte ha exakt rätt värme. Det var ett stort steg för mig och nu kan jag göra den själv! Men bara om en vuxen vägrar såklart. För jag är ju ett barn och har oinskränkt rätt till matservering. Jag kan i vissa trängande fall av hunger äta köttbullar men absolut inte min vuxnas hemmarullade, superäckliga. Jag vill ha de små jämnt bruna som kommer ur en plastpåse. Allt annat är inte bra mat och jag vägrar smaka.

Mina vuxna säger att jag måste smaka all mat….men jag säger åt dem att inte lägga i sig i vad jag äter. Då rättar min vuxna och säger att det heter ”lägga sig i” med betoning på I. Hon har fel där. Jag har hört att barn naturligt har en känsla för språk och böjningar och då ÄR det så! Man ska inte sabba naturen, det vet ju alla! Det heter gedde, fådde och så vidare.

Min sk mamma är väldigt mycket för att saker ska vara naturliga och säger att kroppen känner vad den har brist på och då söker upp sådan föda. I hennes fall verkar det vara chips, alltså saltad fet potatis(!). Det får vi barn minsann inte äta innan middagen men är man vuxen går det tydligen superbra?!? Jag kan tala om att den människan behöver INTE mer fett, det är dagens sanning hennes inneboende känsla för vad hennes kropp behöver är helt felinställd. HON behöver sallad, inte jag!

Min kropp talar om för mig att jag inte behöver annat än choklad egentligen men jag råkar gilla vissa maträtter och då är det väl inte mer än rimligt att jag får dem? Kåldolmar? Vilka barn i hela världen gillar det? Jag har aldrig i hela livet varit sugen på det. Det är däremot afrikanska barn, det brukar min mamma säga när vi inte äter upp/smakar eller ratar mat, att en del barn svälter och skulle bli överlyckliga av äckelmat. Det finns alltså barn i världen som är dödshungriga och bara drömmer om kåldolmar och ändå tycker hon att jag och mina bröder ska äta upp deras mat! Helt orimligt! Jag vägrar äta kåldolmar av sympatiskäl. Jag tycker falla kan skicka kryddad mat, all mat med sås, fisk, grönsaker och överbliven mat till alla barn som svälter och låta oss här äta choklad istället. Enklare kan det ju inte bli. Jag hörde om matsvinnet i skolbespisningar och på äldreboenden. Detta beror ju på att de mellanvuxna fått för sig att man ska ha en balanserad kost. Man ska få ÖNSKEMAT och inget annat. Inga konstigheter ju.

Jag tycker det är stackars mig som inte får den mat min kropp behöver. När kommer kommuntanterna och räddar mig? Det är verkligen stackars mig som måste bo här med de här galningarna som inte bara tvingar OSS att äta äcklig mat vi inte behöver men själva väljer precis vad de vill stoppa i sig. Strider inte det mot barnkonventionen eller något? Idag ska jag bara slappa, föräldrarna kommer väl återigen försöka tvinga oss till fysisk aktivitet, att läsa något och äta förbaskade fibrer (frukt tydligen) och annat som ska vara bra för oss och själva bara göra sånt DE gillar….gräsligt orättvis och odemokratiskt. Hur vågar de?

Vi hörs snart!

Tylla

Det var djurtema på förskolan idgår. Tylla blev gepard eller något, vilddjur iallafall. Mycket passande.

Hej alla, hoppas att ni har det bra. Vi kämpar på här med bångstyrigheten. Det är bara några år tills de kan klara sig helt själva och man måste verkligen se till att uppskatta den här tiden innan barnen inte vill vara så nära längre, äldste sonen är redan på väg. Igår ringde han från skolan och frågade om han fick gå med en kompis till McDonalds. Han kom hem och var överlycklig över att han hade fått handla läsk och en cheeseburgare själv. Jag hoppas bara han inte lär sig att detta är den mat man ska äta varje dag. På fredagar går det bra men annars ska man ju äta varierat och ffa nyttigt och lagom mycket. Jag är väl ingen direkt förebild där men brukar tänka att mitt jobb är att lära mina barn det. Att jag själv gör mindre avsteg från reglerna…det är ju mitt val och jag får ta konsekvenserna….eller kanske maken…Nåväl. Jag vet hur man gör på rätt sätt och sen får jag ångest som straff. Och det är väl det man gör som förälder ingjuter ångest i barnen så de ska rätta sig efter livsregler och normer? Eller?

Vi har ganska mycket tjafs gällande mat här. Alla ska ha olika, ingen gillar det jag lagar utom jag och kanske maken (såvida det finns dött kött på bordet). McDonaldskillen äter tack och lov mer och mer av det jag lagar och han tar till och med SÅS!! Helt ortroligt faktiskt. De två minsta däremot är mer av en utmaning. De vill äta samma sak varje dag, maten ska vara PERFEKT dvs exakt så som DE vill ha den och det betyder ju INTE att de vill ha på samma sätt. Såklart. De har väldigt precisa önskemål och ibland blandar jag ihop det. Som att jag häromdagen gav Tylla en limpmacka….det gick inte väl. Jag har också köpt in FEL limpa, jag tog Skogaholm men det visar sig nu att det är Pågens sirapslimpa som är det enda ätbara brödet. Tänk så fel man kan ha! Edgar kan just för tillfället tänka sig att äta Yoggi i portionsförpackning. Det lärde han sig på en utflykt för den fanns i en ryggsäck. Delvis är det nog så att han är ute efter chokladen som ligger i den lilla mängd muesli i locket på den här förpackningen…..och den pillar han ut och äter först. sen kan han under hot äta upp resten också men inte frivilligt. Jag tror att detta måste vara världens dyrast choklad.

Vi snurrar runt på ett fåtal maträtter här och det är så tråkigt. Tacos, pannkakor, carbonara och på helgen kanske grillkorv, gärna ute. Men försöker jag mig på annat blir det oftast sura miner. Tänk att vi har det så bra här att barnen matvägrar när det får helt fantastisk hemlagad mat VARJE dag om de vill och inte heller vill gå till skolan! Vad vill alla barn i hela världen mest av allt (utom fred på jorden då) jo de vill gå i skolan, bli läkare och vara MÄTTA! Men inte här inte där det är helt möjligt. Då vill de göra ingenting, knappt röra sig utan bara äta choklad och dricka Cola. Helst vill mina barn vara nakna eller bara gå i underkläderna (de två äldre barnen). Det är helt galet faktiskt. de vet sina rättigheter också, för det lär de ut i skolan, barnkonventionen kan de minsann! Rätt vad det är ringer hon väl BRIS också och talar ut om hur hemskt hon har det……?

Hej då, ha en skön helg!

Här piper hon iväg för att ställa upp i kön….ordning och reda på skolan minsann.

2 svar på “Tylla talar ut, om mat

 1. Hej Anna,
  Du är fenomenal att tolka Tylla (också). Du skriver helt enkelt fantastiskt bra. Har du funderat på att skriva ”Tyllas bok”?! Det skulle vara en given succé.
  Ha det!
  Agi

  1. Hej! Jo, jag har funderat på det. Min mamma hejjar på…men målgruppen…sånt vill förlag veta. Jag funderar vidare på detta och hur utformningen skulle vara!
   Imorgon ska jag försöka skriva ett avsnitt till. Den ungen är en outsinlig inspirationskälla!
   Trevlig helg!
   A

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen