Radio för döva

Gammal radio.

TRIGGERVARNING för alla som gillar sånt, jag personligen blir ju bara mer intresserad när någon säger det ordet. VAD kan jag tänkas väcka anstöt av, måste testa…..Men är du känslig när det kommer till dövas rättigheter till att få höra radio, sluta läsa NU!

Alltså, jag är kanske på ett extra dåligt humör idag för att jag har huvudvärk och att maken är förkyld…men jag hörde just på radion en man som tyckte att döva var diskriminerade av Sveriges Radio……Han menade att de skulle leverera mer text.

RADIO, är liksom ett ljudmedium. Det är vågor i luften som ett öra kan fånga in och sen omvandla till ljud som vi kan förstå som prat, musik eller annat. men OM man är döv. Då hör man inget. Då finns andra sätt att uppleva omvärlden på och de kan utveckla andra fömågor mer än de som hör.

Chefen på SR var också tydlig med att de arbetar med just ljud……det finns text på deras hemsida men lite mer sparsamt. Alltså intervjuerna mm är inte transkriberade.

Ganska många människor har svårt att uppfatta sociala situationer till exempel, jag tror de är fler än de döva faktiskt för det var bara ca 8000 personer i landet tror jag. Betyder det att vi i t.ex tv-serier behöver en förklarande text i samband med interaktion mellan mäniskor eller när ett ansikte uttrycker en sinnesstämning osv?!? Alltså, vi bor i ett land som faktiskt har väldigt mycket rättigheter om vi jämför med andra länder, jag vet för jag har läst ALLA UDs rapporter om alla länders mänskliga rättigheter (några år sedan visserligen) och vi ligger ganska bra till här, det är ju såklart INTE skäl för att sluta göra världen bättre men kanske man måste acceptera att om man inte hör så är kanske inte just radio det man behöver…..Är man 1,3m lång får man inte åka alla attraktioner på Grönan och har man dålig syn kan man inte se. Hur är TV för blinda?

Var går gränsen för vad som är ekonomiskt försvarbart här inom public service? Uppdraget ÄR ljud.

Sen berättade maken att Polen ska leverera katolikcertifierad tv….man kan undra vad det är som ingår där…..livet som präst och relationen till korgossar…..?

Nu ska jag gå ut till hönsen ett tag tro jag, breaks over!

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen