Problemet med religion

Ur jordhögen grävde vi fram detta….en bit av en rot som måste ha legat väldigt länge av utseendet att döma. Men ur den spirar små rödrosa skott. Jag blev helt förtjust och gick ned til granner från vars tomt denna kom ursprungligen. Han hade ingen aning om vad det kunde vara. Men jag ”planterade” den i mitt lilla stenparti och så får vi se vart det tar vägen. Det är magi tycker jag. Kraften i cellerna som trots att de ligger begravda under ett ton jord känner att nu jäklar är det nog dags att börja röra lite på sig. Förunderligt!

Jag läser i DN nu på ledarsidan att vi under nästa kris ska starta en bönekedja och ta oss igenom på det viset. Jag läser också att vi i Sverige är fanatiskt religiösa och att det är ett problem. Vi tar bort allt som rör ämnet då det kan väcka anstöt. Och JA, det är såklart ett problem om vi då censurerar. Men, och jag som är väldigt intresserad av religion för att det är så besynnerligt, det är nog ändå tvärt om liksom.

En av mina vackra döttrar är modell för butiken hon arbetar i…jag blir så glad varje gång jag ser en ny bild i deras flöde. Tänk om man hade råd med kläderna också…;)

Under Coronakrisen har man från olika religiösa håll hört både att man ska be för att viruset ska försvinna, Påven har låtit hämta mirakulösa krucifix för att häva krisen. Sist det hände var under pesten, och andra skränar att detta är straffet, domedagen och så här går det när man gör våld på moder jord och beter sig illa. Det senare kanske mer var inspel från miljörörelsen. Och det är väl det enda jag möjligen kan sympatisera med för något galet har vi kanske gjort om det hela handlar om dålig djurhållning och girighet. Och det kan väl då i sin tur hänga ihop med alla världens religioner (utom de som vill att man köper kunskap och berikar ”påvarna”. Jag tänker närmast på scientologin).

Grannen har visning idag. Jag blev lite nervös när detta staket dök upp med fin utsikt över vår tomt…..men det är nog bara för att visa var reviret slutar. Och det slutar verkligen DÄR!

Men här ligger ju liksom själva problemet med att tro på en eller flera högre makter. Skrifterna kan tolkas och vantolkas i all oändlighet och det skiljer sig ju lite från att vara ateist och förlita sig på rättsliga lagar och vetenskap. Nu tänker ni kanske att det finns åtminstone 22 forskare som inte håller med lag Tegnell men inom en inte så avlägsen framtid (hoppas jag) kommer vi ha svaren. Kanske inte samma svar från varje land om hur man bäst hanterar detta för vi har olika specifika förutsättningar, jag har hört ordet ras nämnas, har det betydelse? Demografin? Politik (och då tänker jag på hur vi organiserat äldreomsorgen etc. genom att tillåta att man har mycket mycket lågutbildad personal som tror att toapapper skyddar mot smitta och inte förstår tvål och vatten t.ex vilket gör det lukrativt att anställa den, händer istället för hjärnor och sen inte ens bekosta ganska basic hygienutbildning för dem….). Men forskningen kommer segra över detta. Spridningen minska och vi kommer få kanske inte ett men en handfull svar på frågan, -Vaffan hände?

När forskningen ger svar kan den reproduceras. Andra skarpa personer testar svaren och när vi har tillräckliga bevis. Då kan vi vila lugnt och vi lär oss något nytt. En bönekedja…..jag tänker att nog alla religiösa i hela världen redan har bett om nåd. Inte så mycket har hänt eller så väntar gud på oss svenskar…..?

Jag ligger ibland en stund på morgonen och funderar. Idag över om det är möjligt att fäktas för helgens trädgårdsarbete har tagit hårt på ryggen. Och då ser jag tavlan i Edgars rum (ja, barnen har valt att börja nattvandra igen vilket gör att jag nu ofta sover på annan plats och blir störd 1-2ggr/natte). Jag ser den här tavlan som jag ärvde för ett år sedan och tänker at den är fin men att den kanske vill visa något MER än det jag ser. Är det ljuset, kylan? Blått skimmer…..jag är lite ”platt” i min konstnärliga blick. Jag ser det som finns på duken. Läser inte in mer. Jag behöver en lämplig titel på verken: Fiskare i skymningsljus eller fiskare i första solstrålen. Fiskare i kylslaget regn…osv. Lite ledning. Jag erkänner. jag är konstdum. Men jag gillar den. Eller så läser jag in för mycket i detta.

Jag har inga problem med att man tror på gud. Gör det för all del, finn tröst i allt elände där. Slipp tänka på att vi dör, försvinner, upphör att vara i att man kan få sitta där bland alla gudar i evighet. Men det är detta med diversiteten. Vilken religion är i så fall RÄTT? Om jag fick välja….så skulle jag till att börja med vara man. För det verkar roligare i paradiset/himlen och Valhall för män. Där finns då jungfrur, man dricker en jäkla massa mjöd och festar loss….Nirvana känns så väldigt stillsamt. Och jag skulle nog helst vilja hamna på ett ställe som liknar en slöjdsal kopplat till ett växthus och med obegränsade mängder garn. Ett hav liknande Medelhavet och inga otäcka djur och insekter. Om någon kom upp med den religionen, då skulle jag kunna tänka mig att ansluta mig, iallafall på det yttersta. Och då kan jag börja låta bygga ett tempel likt det i Ferney. Där skulle det stå: Till Gudinnans ära från VOLTAIRE.

Men om vi ska tillbaka till titeln, problemet med religion….så är det ju först och främst så som Fredrik Strage så fint formulerar det i sin recension av Filmen Three miles north of Molkom DET INTE FUNGERAR! Eller så är alla som ber inte värdiga, Gud lyssnar inte eller tycker inte vi förtjänar bot eller så ber alla till för många olika gudar som inte samarbetar. För annars kan jag inte förstå varför gud, som i den kristna och muslimska världen ska vara GOD gör så här (för guden måste ju skapar även Coronan eller?) Och alla ska väl inte straffas för att några är idioter, eller hatar gud bara precis som Katrin Z feta personer? Och de som är gamla och sjuka…? Jag fattar inte…och jag vet att logik saknas i religion men vari ligger logiken i att slå mot de sköraste????? De som ändå har kortast tid kvar i livet???? Nä, hejja alla ateister och vetenskapsvurmare. Evidens är den nya Amen!

Ett svar på “Problemet med religion

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen