Coronalogg – långtidscovid

  1. vaknar med hjärtklappning, vad göra?

Jag vaknar sedan jag blev sjuk nästan varje natt vid halv fyra. Hjärtat bankar. Jag tar blodtrycket med fin maskin. Ligger högt (i mitt fall kring 140/80+….och låg puls 50….

Vad ska jag tänka?

Inte att du dör. Det gör jag alltid en kort sekund. Men, sen påminner jag mig om att jag är hjärtfrisk, har tagit 2 EKGn nyligen och att proBNP var bra. Och sen, jag har inga centrala bröstsmärtor. Så, rätt snart kan jag avfärda att jag dör.

2) Sen värk och feber….behöver jag ta en tablett av något slag?

Känn efter lite, ligg kvar, ta det lugnt. Om värken är sådan att du känner igen den och den inte är skarp eller kom som ett blixtnedslag…vänta. Ta tempen, är den väldigt hög?

Jag brukar vanligen tänka att lite feber är BRA, det är kroppens svar på infektion, ta inte bort den om du orkar. Vi klarar feber. men, som den här långdragna febern…såklart den är lite ansträngande för kroppen och det är oklart om det är på gruds av att immunsystemet kämpar eller kanske har något ställts om i termostaten i huvudet? Jag har INGEN aning. men, lite feber låter jag vara. Om jag skulle vilja göra något funkar ju 500mg paracetamol.

Värken, den är värre. Om jag får väldigt huvudvärk blir jag alltid orolig at den ska bli långdragen. Så jag är ofta snabb med att ta en tablett för att kupera detta. Men, på grund av att jag har haft så mycket värk nu och inget utom sumatriptan faktiskt hjälper så tar jag bara när det blir olidligt. För, jag får äckliga biverkningar. Och blir rädd att även det ska påverka hjärtat som redan är lite i olag. Men, kan du ta Treo, paracetamol, ibuprofen eller så, gör det. Jag är tyvärr förbi de stadierna. Det känns lite som att man trappar upp behovet av smärtstillande vad gäller huvudvärk. Det som fungerade för 10 år sedan är skräp nu….men start low go slow är alltid mitt råd.

3) Darr och pirr i kroppen….

Så svårt att råda kring, mitt generaltips är att försöka avleda sig. Bra film, röra på sig försiktigt, sticka, skriva, läsa, vad som helst som engagarar och hindrar dig från att fokusera på symptomet. För då VÄXER DET! och darr och pirr kan man liksom inte göra något åt. Ibland med Mg+ men jag har aldrig provat. Det ska en läkare ta hand om då, såklart! Aldrig medicinera sig själv! utom JAG då, men jag är ju läkare gubevars och tar mitt eget lilla ansvar för galna saker jag gör med min kropp…..Och det gör väl alla, tar ansvar alltså. (Inte galna saker med kroppen hoppas jag).

Så, jag börjar där. Jag fyller på.

Rehab ska jag kolla upp, en klinik i London har ett program, jag hoppas det snart kan sändas på SVTplay så vi alla kan bli friska genom att själva ta hand om oss.

Här ett tittartips!

https://www.svtplay.se/video/28901414/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sasong-33-corona-vaccinen-ar-har-och-de-langtidssjuka

3 svar på “Coronalogg – långtidscovid

  1. Varför är du inte inlagd på sjukhus? Det spelar väl ingen roll att du är läkare , du behöver ju vård precis som alla andra som är svårt sjuka.

    1. Hej, nej men jag är inte svårt sjuk. Jag har feber och värk. Sjukhus är till för folk som inte klarar sig själva ! Det hoppas jag att jag slipper!!
      Anna

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen