Ekerö kommun…suck

Men fattar ni hur galen man blir! Och min insändare under!

En insändare jag skrev i ett anfall av kraft och ffa ilska kom ut idag. Då läser jag var de politiska ledarna skriver i nästans amma fråga, och inser. Att det är kört för oss. Och så skrev jag i glödhettan detta. Jag ville bara visa innan jag trycker på sänd……

Fake news!

Fake news!

Vi nås av MN och läser vad S skrivit om IES eventuella etablering i kommunen. Till att börja med är det ju uppfriskande med att S tar så tydligt ställning emot friskolor, speciellt en som levererar bland de bästa skolresultaten i landet.
I insändaren påstår S att det kommer bli dyrare för oss skattebetalare med en friskola, att de kommunala skolorna kommer tappa elever och göra massor med lärare arbetslösa. De hävdar att IES har sämre utbildade lärare och att betygsinflationen/ betygsglidningen kommer bli ett större problem. Segregationen kommer öka i takt med att de välutbildade föräldrarna väljer att sätta sina barn i en skola där studieresultaten är högre. De påstår också att större barngrupper är ett problem som gör att de som presterar sämre inte får stöd. Vi skulle kunna avfärda allt detta med att bara skriva, allt detta är FEL, FEL, FEL!
Men vi väljer att kommentera var sak för sig för att de ska fatta.

Skolpeng är oberoende av hur kommunens övriga skolverksamhet sköts.

Lärarna i IES har oftast högre utbildning jämfört med inhemska lärare men det förekommer att de saknar svensk lärarlegitimation. Svensk lärarutbildning är inte bäst i världen. (Vi påminner om att rekryteringen av de bästa studenterna till lärarutbildningen och att det 2018 räckte med 0,05p på högskoleprovet för antagning)

Stora klasser är i sig inget problem om eleverna är tysta och sitter still på lektionen (så sker på IES då reglerna är många och EFTERFÖLJS)

Betygsinflationen/glidningen är redan ett faktum och består i att Ekerös skolor inte klarar att ge våra barn ordentlig utbildning. Om duktiga elever flyttar till IES kommer det högre betyget följa med. Betyg ska vara ett mått på en individs prestation. Inget man sprider över ett kluster.

Jag (Anna) har personlig erfarenhet av IES, fem barn går/har gått i olika IES-skolor. Min uppfattning är att stödresurser finns. IES tar att via diagnostiska prov reda på vilka som behöver extra stöd. Som sedan ges. Tutorials (lärarledda ämneslektioner efterskoltid) finns för de som önskar lära mer eller ligger efter.

Att segregationen i skolan skulle öka kan vara det enda som S har rätt i men den beror inte på om IES , (eller en annan välskött friskola)etablerar sig här. Den kommer av att människor är olika, ja det stämmer. Märkligt va? Vi har olika kapacitet, är olika begåvade och så kommer samhället alltid se ut. Vad Sverige däremot har är en skola som ALLA är välkomna i. Så gör vi för att jämna ut olikheterna. Alla är också välkomna att ställa sig i kö till IES. De sorterar inte ut någon. Men om INGEN får gå i de bästa skolorna, då kan det komma sig att vårt samhälle stagnerar, att vi får outbildade politiker som inte vet vad som är bäst för massorna och hör och häpna, kanske skriver saker i tidningarna som inte stämmer?! Om detta är medvetet för att föra folk bakom ljuset eller av okunskap låter jag vara osagt. Sant är det i vilket fall inte.

Vi vill också poängtera att vi tyckte det var bättre förr, statliga skolor var mer jämlika. Men världen förändras. Vi kan återförstaliga skolan om folket vill. Men det är som med fisken. Vi hade fin fisk som vi gjorde fisksoppa av. Det är enkelt, att göra fisk av fisksoppa däremot, det är jävligt svårt!

Anna Voltaire Närlunda

Anna Voltaire Närlunda

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen