Greta som chefredaktör

Idag är Greta T gästande chefredaktör på DN. Min helgtidning. Jag hade egentligen inte täkt läsa idag för jag är fortfarande för trött efter Covidhelvetet. Igår hade jag allvarliga tankar på att sjukskriva mig 100% igen. Men, febern har sänkts något och jag tänker iallafall försöka ta mig till jobbet imorgon. Men, på radion sändes God morgon världen och det var så deprimerande att jag tänkte att miljökrisen ändå måste vara upplyftande i jämförelse. Men tyvärr.

Greta skriver att vi måste agera NU, inte imorgon, och även om jag inte är 1000% övertygad om att det bara är mänskligheten som gör klimatet varmare (vi har ju växklingar mellan istider och varmare tider sedan jorden skapades) ser jag inget problem med att vi minskar utsläpp, driver tekniken i en mer miljövänlig riktning eller framförallt ser till att sluta överkonsumera våra resurser. Det borde vara en självklarhet.

Men vad är lösningen på klimatproblemen då? Greta trycker på demokrati och rättvisa. Det borde ju kännas hoppfullt men i ljuset av hur mänskligheten beter sig känns det nästan mer utopiskt än att vi alla skulle sluta köra bensinbilar. Jag minns God morgon världen. I en månad har kriget härjat i Etipopien…unga män i alternativa miliser slaktar och våldtar….varför? Klanfejd? Fattigdom? Jag vet inte.

Om man ska utbilda mänskligheten i demokratisk och hållbar riktning krävs att barn får gå i skolan. det krävs kanske också att klansamhälle, religion osv suddas bort? Sedvänjor som att könsstympa flickor, hederskultur och annat förhindrar i många delar av världen att hälften av befolkningen får en utbildning alls. Såklart hindrar ju inte detta att vi alla försöker hjälpa till med demokratiutbildning och jämställdhetsarbetet. Men det kommer inte ske idag. Vi lägger så mycket tid på att oroa oss för miljön i utvecklingsländerna (de är oftast de som kommer drabbas hårdast av klimatförändringarna) men är det det som oroar dem mest? Vet de ens om att vi har en klimatkris?

Om Greta istället reste runt i Afrika, Asien och Mellanöstern och predikade om detta, kanske det skulle få er effekt?

Jag är helt för utbildning, det ÄR vägen framåt, bort från fattigdom och krig men vad är det vi behöver göra för att nå dit? Är lösningen elbilar och att sluta konsumera? Att skicka fler miljarder av våra skattepengar via SIDA? Ha fler kärnkraftverk och bygga höghastighetsbanor för tåg? Ge Någon väl utvald person eller organisation Nobels fredspris eller……? VAD?

Jag är uppgiven. Alarmism brukar sällan vara konstruktivt. Jag tror att hela Gretagrejen möjligen kan få en eller annan som tidigare varit klimatoroad att ta steget och ändra något i sin livsföring men tyvärr tror jag att det finns för många som likt Trupanhängarna blirmer beslutsamma i sin övertygelse att den som har mest när den dör vinner. Folk stoppar huvudet i sanden om de blir för rädda och jag måste erkänna att även jag får ångest av Gretas ord. Jag tycker att jag har anpassat mig så mycket jag för närvarande klarar av för att minska mina klimatavtryck men såklart kan jag göra mer. Men vad händer om vi alla slutar konsumera och blir självhushållande bönder. Kommer det omedelbart göra världen mer rättvis? Hur ska vi kunna göra rätt här?

Om vi slutar handla med omvärlden för att undvika ogynnsamma transporter eller att DDT-besprutade grödor köps av odlarna sub Sahara, hur ska de då klara av att få mat för dagen? Ett totalt stopp av allt som förstör vår miljö idag. Vad får det för konsekvenser för jordens fattigaste de som alltid drabbas hårdast av allt (se bara Coronapandemin)?

Jag vill också ha en frisk planet, rent vatten (som håller sig där det är), färre tornados och hälsosammare mat men det känns lite hopplöst. De med mest pengar konsumerar vidare, mellanfolket (jag och ni antar jag) har ångest och svårt att ställa om pga fast i ekorrhjulet) och de fattiga är fullt upptagna med att överleva dagen och ta daglönejobb kanske i HM´s klädfabrik……

Kanske ett fullt tillbakadragande av de utvecklade länderna till sina egna breddgrader skulle gynna demokratiutvecklingen i andra länder, jag tänker ofta på det då det visar sig att bidrag oftast bara hamnar i händerna på de som redan är rika och mäktiga…krig och otäckheter verkar mänskligheten älska dessutom. Beror det också på fattigdom eller?

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen