Bröd och skådespel

Jag är sjuk men har massor att göra, laga ett par kalsonger bland annat, och hänga en tvätt. OM jag orkar ska jag ta ned julbelysningen och…nu kanske ni helt rimligt undrar ”kan inte maken göra det?” så är svaret, JO, han KAN men han kommer liksom inte på att det vore en bra idé och plågas inte heller av att ett av våra superstora 2,3X3m fönster är omgjort till en julklapp…i snart mars.

Så, det faller på mig. Julstjärnor i fönstren är jag van att ha året om redan så det kan vila men julklappar…det känns lite passé…

Men. jag såg på Svt om nya makthavare som jag skrivit/babblat om och till min stora förvåning bjuder de in Blondinbella…(har jag skrivit om detta nyss, det känns så #ingetnärminne) som på allvar säger att hon nog skulle vilja starta ett nytt parti…

Och jag tänker, att de med sina samarbeten och ”excelark” bjuder ut sina liv som romarna bjöd på bröd och skådespel, och att det inte är konstigt att de mår dåligt sen men…jag tänker att de flesta mådde rätt pissigt redan innan och att är därför de gjort så här…

Och sen. Jag får samtal i egenskap av läkare, folk känner sig inte lyssnade på av sina husläkare…….och sen hör jag utrikesministern tala om att vi är bland de största givarna till FN, stöder i princip alla utvecklingsländer i världen med massor med pengar…och ska ta så stort ansvar i världen men jag har iallafall tre nära kompisar som inte känner att de får den hjälp de behöver…….ochja, det är bra att vi stödjer kvinnor i krigshärjade länder osv osv osv och att stävja allt möjligt men kan vi snälla rikta blickarna lite mot oss själva? Va? är det för mycket begärt at man får mer än 15 minuter hos doktorn när man mår piss? För det är varken bra för patienten eller doktorn. 45 minuter för saker som är diffusa, 5 för en klockren UVI och varje nybesök hos en husläkare borde få vara 60 minuter…bara som ett förslag, om man vill ha bra och effektiv vård och patienter som känner att doktorn lyssnar och förstår dem och en chans för doktorn att utöva sin läkekonst som har NOLL med mediciner att göra och bara handlar om mötet, empatin och den känsla man förmedlar….eller?

Kanske några nu tänker at man inte ska ställa grupper mot varandra….och att vissa har det värre än mina kompisar…då vill jag bara säga att vi ALLTID ställer grupper mot varandra och det beror på att det finns bara en viss mängd pengar/resurser att fördela och då måste man prioritera. Alltid. Vi är i en pandemi, alla länder sluter sig, vad säger det om människor? Vi bryr oss mest om våra egna, vårt land, vår bekantskapskrets, vår familj. osv. Och när man KAN och har resurser över, då kan man vara snäll….och jag fattar att det blir bättre för alla på klotet om ALLA har demokrati och frihet, utbildning, rent vatten, tillgång till mediciner osv osv osv i all oändlighet men…just idag blev jag trött på att Sverige ska vara ledande i ta mig fan allt. men bra att andra länder härmar oss, tar efter och också ger mer…om nu bistånd är bra, jag har läst en hel del vetenskap om att det inte bara är av godo….man ska veta vad man gör, inte bara gödsla med pengar till regimer som smörjer sina egna krås och lämnar de behövande i misär….jag tänker att det iallafall är lite food for thought.

Mot tvättstugan!

Hej!

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen