EU

Den här krisen sätter fokus på hur människor som grupp tänker. På sin egen sort.

Jag nöstade NEJ till eurn och NEJ till EU. För tänkte att vi skulle ha svårt att samarbete med Italien och Grekland…kanske till och med Spaien. Efter det har Polen anslutit och Ungern….hade vi vetat hur de skulle se på aborter, vägra ta emot asylsökande osv…ja då hade kanske fler gjort som jag.

Igår vid middagen hade vi besök av min äldsta dotter. Vi började diskutera Coronan, vaccinen och hur vissa EU-kamrater nu börjat förhandla under bordet om vaccin.

Jag uttryckte då det jag alltid tänkt, människor är sig själva närmast, sen sin familj, sin släkt, sitt kvarter , kommun, land och kanske i viss mån ser sig som en i den europeiska gemenskapen?

Och när det kärvar…då blir man protektionist. Precis när man hade behövt EU som mest (kristider) då sluter sig länderna och ingen vill hjälpas åt. Stänger gränser, vill ha intyg på inresande från andra nationer osv.

Jag är inte upprörd över detta, tvärt om, jag är upprörd över att folk inte fattar att det är sådana vi är, det är en inpräntad överlevnadsgrej. För att exemplifiera sa jag detta:

Oj, vi som beställt 4 mijoner doser kanske inte behöver dem lika bra som Nigeria….vad säger ni? Vi som har det mycket bättre i genomsnitt och har en bra sjukvård kan ju dela med oss till ett land i större nöd? Vi ger dem alla våra doser!!!

Hurrarop och applåder, vi är solidariska, offrar oss för andra….tror ni någon skulle tycka det var en bra idé? Ja, kanske någon. Den som inte ville ha sputnik i blodet till att börja med. Och kanske det är en bra handling, alla rika länder skulle ge bort sina vaccin till bättre behövande, så som vi vanligen gör inom sjukvården. mest vård till den som är sjukast (inom rimliga ekonomiska gränser).

Men min absolut första tanke när jag hörde om detta på radion var: Nu blir det krig! EU-slits isär.

Och vet ni, om vi fimpar EU blir inte jag ledsen. Jag älskar Europa, jag ÄLSKAR Italien, Spanien, Grekland, Tyskland, Portugal och skulle gärna besöka Polen där jag aldrig varit, men det betyder inte att vi behöver ha en centralmakt som håller ihop oss och bevisligen funkar det illa och kostar oss massor med pengar. Inte har en del länder hållit ingångna avtal, Spanien gör konstiga saker (ang kungen och korruption åtalar folk för majestätsbrott osv som värsta diktaturen)….så jag tänker Swexit. Alltså. Jag gillar att vi har vår valuta, att vi bestämmer själva och tycker om olikheter mellan länder mer än likheter. Det betyder ju inte att vi inte ska eller kan samarbeta.

Men, vad vet jag, kanske det ÄR bra för Sverige med EU…..man slipper….jag minns inte. Tullar?

Jag tycker man alltid ska ta med i beräkningen den mänskliga naturen. Vi är djur, vi kommer göra nedärvda saker vad som än står på en resolution. Civilisation är som bekant en väldigt tunn men snygg fernissa.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen