Pistageglass

Jag gjorde chokladglass också för barnen är ofta lite tveksamma när jag kommer på något nytt. De älskar min glass numera och jag låter maskinen stå framme nu, det är rimligt tycker jag när jag gör glass var och varannan dag. kanske man snart ska prova på blodapelsinglass som jag ätit en gång på gallerian i Ålsten…

Fredagen kom och gick. Jag var väldigt stilla. Tisdagen utlöste en magnifik huvudvärk som jag överbehandlat med Zoomig-treo-alvedon och nu slutligen Naramig för att inte nämna att jag får Botox i skalpen för att jaga den på flykten…men nu är den väck. jag har också sovit ensam i ett av stora barnens rum och det är verkligen skillnad på sovkvaliteten då. Att inte bli STÖRD är ovärderligt faktiskt. Jag tror jag stannar här nere några nätter nu.

Så ser en rågad matsked ut!

Jo, jag blev uppringd i tisdags när jag skulle in på rehabmottagningen på DS. Det var TV4 som ringde. De hade fått nys om min långvariga feber. Jag talade med dem i en kvart och sen skulle jag in för undersökningar och samtal i 2h på sjukhuset.

Resultatet var…att jag blev ledsen och grät. jag har gråtit på tok för mycket senaste året. Sjukgymnasten sa att det syns på mig att andningen är lite i olag, jag behöver ta djupa andetag…jag slutade lyssna för det gör mig så låg att det syns på mig att jag har den här satans postcoviden. Jag blir varmare än vanligt. Behövde ta av mig tröjan och sitta i linnet…kan inte stå på ett ben utan att bli svajjig. Och sen får jag ju såklart spränghuvudvärk som kräver så mycket mediciner att blodet nu är lättflytande som vatten och levern…den vågar jag knappt tänka på. Efter allt detta hade jag värsta tänkbara feber till nu faktiskt.

Har ni en Lidl nära, köp dessa om de finns. 30 pix tror jag. MEN det är något som heter palmfett i…kanske det vara palmolja? Det hade visat sig att detta gav ökad metastasering på djur…jag säger inte att det gör det på oss men om det är en omskrivning av palmolja så är ju det inte bra för orangutangerna så kanske man ska be dem sluta hiva i det? Varför behöver man ens palm i något undrar jag…vad gör det för mat? Men, djur och människor är annorlunda. Våra celler verkar ofta mer sabila än mössens, kanske för att vi är mer robusta och lever längre? Jag vet inte. Men två matskedar i glass kan nog inte döda oss…än.

Igår ringde TV4 igen. Ville jag vara med live och tala om febern? Ööööööönja…eller ja….om inte jag , vem ska då berätta om hur vi har det. Jag gör det. Men är orolig. Vill man bli ansiktet för långvarig feber? Jag vill ju bli ansiktet för mina böcker….men mina vänner säger, gör det för allas skull, du är ju läkare, du kan kanske hjälpa andra med detta. det avgjorde. Jag gör det för alla andras skull för jag vill helt ärligt inte alls vara i rutan med mitt hängiga jag. Bilder som sen kanske finns för evigt.

Jag slängde ut en fråga om feber i läkargruppen på FB där alla har långtidscovid. En del har haft det värre än jag, andra har barn som haft det värre än vi. Några har fått tillbaka febern efter vaccinering i smygande takt. Det gjorde mig extra orolig….jag vill ju vara kvitt detta. och vågar heller inte vaccinera mig igen.

Så, ni får önska mig lycka till och senare ska jag berätta när var hur så ni inte har en CHANS att missa detta fantastiska. Mina 15 minutes of fame….

Mycket bra vaniljstänger måste jag säga och riktigt billiga dessutom. det är ju en verklig lyxprodukt. Jag köpte tre rör faktiskt för vanilj behöver man ofta!

Och nu till något helt annat. Min make gillar pistageglass. Igår gick jag mycket långsamt till Lidl, vår närmaste affär, och skulle handla tre saker: Tahini, limpa och hushållspapper. Jag tog med mig återvinningspåsen och skulle passera återvinningen på väg dit. Det glömde jag ju såklart fast glasen i kassen klirrade. Jag orkade inte vända utan tänkte helt krasst att jag tar det på vägen tillbaka. Men, den var ganska full påsen så jag kastade istället allt utom glas och metall i butiken. Det kan man få göra när man är trött och fattig. När jag kom in i butiken spårade det som vanligt ur. Tahini fanns ej däremot såg jag pistagespread! Och slog till på inte en men två burkar. För på Lidl vet man aldrig, saker kommer och går. Jag tänkte glass till maken. Då behövdes också grädde. Och sen lite frukter, Tylla ville ha clementiner plötsligt. Och bacon är alltid bra att ha om maken vill göra carbonara. Vi har fått något av en överdos av det sista året eftersom han lagat mer mat än vanligt och valt att laga det han redan kan….I say no more.

En novemberbukett på fredagen.
Jag har köpt lera. Vit. Och två glasyrer, jag gav bort allt jag hade tidigare till Eva. Jag ska hämta min citron där snart, jag hade tänkt igår men huvudet…jag har en plan att komplettera det porslin jag redan har som jag köpte på Gotland för länge sedan. den keramikern har jag inte lyckats finna så därför måste jag göra själv. Jag önskar att jag hade min drejskiva kvar, men dessa kan man kavla. Skålarna däremot måste jag dreja. Jag kan låna av Eva, hon har två. Här inspo, men mina ska vara vita.

Här kommer receptet. Det är ASBRA, om jag får säga det själv, det enda som kanske saknas är hackade nötter men de var så satans dyra.

3 äggulor

3 dl grädde

2 dl mellanmjölk

1 vaniljstång (som jag köpte på Lidl 2 för 29.90 som var mkt bra och prisvärt! Jag köpte tre faktiskt)

2 dl socker

2 rågade matskedar pistagekräm

Som vanligt, häll mjölk, grädde och vaniljstång (som är skårad och tömd) i en kastrull och värm under vispning.

Vispa äggulor och socker tills det blir vitt och lite pösigt, blanda i nötmassan och vispa slätt. Häll på gräddblandningen i en tunn stråle så den svalnar något och vispa ordentligt. När geggan är slät häll tillbaka i kastrullen och vipsa tils den ändrar tjocklek. Sen smack ner i glassmaskin eller i form som fryses och rörs med kanske en halvtimmes intervall.

Jo, använd olika vispar för detta. En vanlig traditionell till vätskan och en ballong till ägg och socker. Både för att det är lättare att vispa men ocskå för att den med ägg i ska inte ner i varm grädde, då kan ägget koagulera. Då får man äggstanning!

Nu ska jag snart stiga upp och se hur jag ska orka med ännu en helg….vardagar är mycket enklare för en sackars sjuk morsa faktiskt…

/A

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen