Processa rehab

Tveksamma böcker….i princip alla böcker kritiseras av läkare, forskare i olika medier. Charmen med tarmen är väl den enda som man inte går hårt åt. Och möjligen Välj hälsa och att äta baljväxter är ju bra men akta bara så du inte börjar prutta så du väcker dig själv eller dina anhöriga, eller stör på stora tentor…detta har jag faktiska exempel på. Lagom är bäst liksom. Den senare är urgrunden till bl.a Food Pharmacy.

Sedan snart fyra veckor har jag försökt få rätsida på den rehab jag går. Men det är svårt. Den har fått mig att titta tillbaka i både mina och min mors böcker från våra läkarutbildningar som skilde sig åt i tid men som har en sak gemensamt. De baserades på det som för tiden var vetenskapligt eller empiriskt bevisat.

Senaste gången jag var där fick vi höra om att vissa livsmedel kunde göra oss sjuka. Innan visste jag ju som läkare (för det är svårt att skilja ens yrke från person när man är läkare och även uppväxt i en familj med två föräldrar som är läkare) en hel del om vad som är hälsobringande. Det är varierad kost i lagom mängd, alltså i relation till energiuttag. Att sport/idrott/fysisk aktivitet är bra för oss i rimlig mängd visste jag också och jag upprepar….min farfar var olympier, min farbror gymnastikinstruktör, pappa har tävlat i många olika idrotter och varit duktig både jag och ffa min bror har tävlat mycket och brorsan haft det som sin försörjning tills han var närmare 40. Så jag VET detta. Att alkohol är dåligt för i princip allt vet jag också….och jag får numera alltid huvudvärk vid minsta intag. Jag sover bra, föreläser om stress och har skrivit två böcker i ämnet…så jag hade en del förkunskaper kan man säga och lever mer eller mindre precis så som man ska för att må bra. Enda stressorerna i mitt liv är andra människor, politiker, världsläget ochi viss mån min egen ekonomi. Men jag klarar mig. Jag har en ok sjukersättning, sparade pengar och en familj som stöttar. Ni vet allt detta. men som en bakgrund.

Jag får då höra att mjölk kan vara skadligt för immunförsvaret och påverka ens humör negativt. Sug på det ett slag. MJÖLK.

Sen att mat är medicin…då blir ju jag lite förundrad…för jag tänker mig mer att mat är energi och att fel sorts mat är sjukdomsalstrande…men såklart, grönsaker och frukt i rimliga mängder är bra men jag har alltsid fått höra av min mamma att ”en varierad kost” är det man ska äta. Det finns också vissa bevis för att mindre mat är bättre än mycket helt oavsett vad den består i (läs på om de blå zonerna). Det finns andra ingredienser som t.ex ”plan de la vida”, alltså mål och mening med sitt liv, att äta lite, anstränga sig fysiskt, inte äta så mycket processad mat och ja…leva som förr lite.

Sen kommer överskriften Låggradig inflammation…..och det sägs inget mer om var den sitter, vad som utlöst den men man får en sneaky känsla av at den kommer av maten. Detta är ju lite förvirrande för mig för jag är ju sjuk på grund av ett virus…som gått in i kroppen och gjort mig trött, febrig, svag och gett mig återkommande huvudvärk…..men, jag är tyst. Sen står att låggradiginflammation är grunden till de flesta av våra långvariga sjukdomar!?! och då står jag som läkare helt frågande. Jag vill också veta VILKA dessa sjukdomar är! Men det får vi inget svar på…..Fär att förvirra ytterligare står det att denna typ av inflammation är diskret och svår att identifiera. Mystiken tätnar.

På nästa sida står att: Näringsrik kost, medveten närvaro, sömn, kärlek/närhet, förundran, fysisk aktivitet och självmedkänsla är friskfaktorer…..och förebygger en rad sjukdomar. Men fortfarande står inget om VILKA sjukdomar…..Jag tänker lite kring detta….det är inget i detta som skiljer sig från vad vi vanligen ser som ett lyckligt liv, utom möjligen förundran som jag inte riktigt vet vad det är…jag kan fatta förvåning…men förundran, är det något andligt eller?

Nu kommer vi till riskfaktorerna för att få en diskret och svåridentifierad sjukdom: Näringsfattig kost, långvarig stress, Läkemedel (som läkare blir jag ju väldigt obekväm av att jag i min yrkesutövning gör människor sjuka!)och alkohol (Detta är ju en sällsynt giftig substans som läkaren under lektionen sa var helt OK att dricka om det gav en glädje och jag vill inte vara en pissfitta nu och säga att alla ska vara nykterister men helt ärligt, googla det jag skrivit om alkohol här på bloggen 2019 det är faktiskt inte så många saker som är bra med alkohol och att ge grönt ljus för det….utan att informera om risker…nej, det tycker jag är direkt galet!), stillasittande och svår infektion(t.ex covid-19) samt sömnbrist…det är alltså DÅLIGA grejer. NÄHÄ!?! Illustrationen här är tarmslemhinnan, oklart var i den långa tarmen….Budskapet är att det ska hänga ihop med en ”läckande tarm” som man inte kan diagnosticera men som man ”antar” finns……Man kan alltså inte veta om man har det men man ska leva SOM OM man har det(?).

Saker som skadar kallas ”tjuvarna i skafferiet”.

Två födelsedagar och julafton mellan 22-24/12, man är glad om man överlever julen som julgrisen sa…och till detta har jag bakat dödsbringande kärleksmums. Som vi kallar mockarutor för att nyblivne 11-åringen inte ska få slag av pinsamheten som ordet kärlek väcker…

Det är socker, snabba kolhydrater (bl.a ketchup som jag fått lära mig är nyttigt för ffa män då det innehåller leptiner som motverkar prostatacancer…), processad mat (snabbmat, hel och halvfabrikat, kemiska tillsatser…oklart vilka), hög röd köttkonsumtion (detta ska inflammera ffa tjocktarmen). Slutligen mjölk.

Man ska inte hetta upp mat (alltså ska rawfood vara bra…) Man ska inte upphetta mat i plast (detta vet jag eftersom jag har en kompis som är gift med en KTH-forskare på just polymerer är en missuppfattning. Det finns INGA bevis för att det på något sätt är giftigt med mat upphettad i plast. Enda försiktighetsåtgärden är att inte värma mat i dålig plast, vilket ju är svårdefinierat men säg den mat som hämtmat levereras i men det var ju ändå livsfarligt så det lär väl aldrig hända. men plast gjord för matlåda får utmärkt) Så kvalificerad BS mao. Jag ska nog fråga om detta nästa gång…..Vidare ges en lös rekommendation att i stort begränsa användandet av plast….känns lite MP va?

Sen ska man äta så mycket växtbaserad föda som man bara orkar…här kan jag se risken för överkonsumtion med en så generell uppmaning faktiskt till en sårbar grupp människor som får ytterst lite stöd och där det vetenskapliga läget är minst sagt svagt och svajjigt.

Man ska också gärna äta glutenfritt, enkla saker som durra och teff t.ex. (VAR FAN FÅR JAG TAG PÅ DET OCH HUR TILLAGA MAN DET?) jag känner stressen krypa på mig, den livsfarliga prestationsbaserade sorten…

Sen ska man äta 1kg frukt och grönt/dag. Jag tänker att det blir väldigt mycket för en som jag som har så låg fysisk aktivitet….men visst, jag kan ta bort allt annat.

Omega 3, ett eget kapitel. makrill, lax, skaldjur, frön, nötter, kokosolja, linfrön, oliver, linfröolja, kallpressad olivolja…jag måste kort sagt byta skafferi helt. Och jag som har noll besvär med magen….

Men omega tre reparerar stressrelaterade skador på tarmen.

Kan det bli mer ospecifikt?!?

Sen kommer kapitlet ta hand om din tarmflora. Då finns probiotikan som är våra GODA bakterier. De gillar fermenterad mat. Surkål, kimchi (som jag gick hem och gjorde direkt), yoghurt (förmodligen utan socker då…och allt annat som är dåligt med mjölk), surdegsbröd, kombucha och tempeh…..som är väldigt klurigt att få tag på, jag har försökt.

För att de goda bakterierna ska frodas i vår tarm behöver vi prebiotika. Alltså näring till bakterierna. Det var också växter, fibriga sådana: Jordärtskocka (jag antar att det måste vara importerad sådan för det är en invasiv art vi inte vill ska sprida sig i Sverige), kronärtsskocka, omogen banan (som alla älskar), olika sorters lök…och MASKROS!!!!!

Vidare ska vi krydda. Ingefära, GURKMEJA, kanel, cayenne och kryddnejlika. Spontant tänkte jag pepparkakor men det blir så svårt utan socker, grädde, smör, sirap osv….

Man ska äta lugnt och tugga noga (såklart för det är ju den vanliga rekommendationen och helt självklart. Man ska inte heller låta sig störas av folk omkring så gärna äta ensam, splendid solitude så man kan förundras också vid en magisk utsikt..reds. kommentar) Mindful eating, andas ut, umgås och koppla av….fattar ni vad tid allt kommer ta?

Punkt 8. Att njuta är nyttigt.

Tricket är att begränsa sig. Men jag vet liksom inte vad man ska njuta av, maten, sällskapet, utsikten eller allt? Jag tänker att detta njutande kanske är det allra svåraste att åstadkomma i en barnfamilj där väldigt få personer skulle acceptera en helt växtbaserad rikt kryddad mat av det slag som föreslås…men såklart kan man äta sin egen lilla mat och så får de andra laga sitt. men ska man inte anta at de också har en läckande tarm?????

Nästa sida uppmanar oss att bli näringsdetektiver (svårt med begränsad kognitiv funktion och ork) och istället för att utesluta saker lägga till de hälsobringande. Detta blir för mig lite svårt att fatta…för om jag inte ska ändra något, alltså ta bort det som gör mig sjuk men ändå äta sådant som de säger ska göra mig frisk….då blir det ett nollsummespel eller? Jag trodde dessutom att bakterier åt lite det som fanns tillgängligt…

Jag orkade sen inte ta in hela listan på vad som ska bytas ut men såg att köpt juice var dåligt….det är ju bra eftersom jag just köpt 10kg crowdfarmade apelsiner och tänkte juica på dem och ev koka marmelad, som nu mer verkar som en dödsdom och en ytterst olämplig julklapp till de stackare jag tänkt ge det till… Gröna smoothies däremot ska vara bra….men vad är det i? Det får man inte veta. Jag har läst på lite om sånt. Och vad som händer när man dricker grönsaker är att tarmen berövas kostfibrer..och man får i sig för mycket av det goda…så jag hoppar nog den. Dadlar rekommenderas istället för socker… och det kan ju funka för de innehåller 68% just socker även om sorten är fruktos.

Man fick två recept också. En på universalsoppa från Food pharmacy ang den boken om man kan låsa upp en artikel i DN https://www.dn.se/debatt/allvarliga-fel-i-manga-bocker-med-rad-om-kost-och-halsa/…och guldmjölk. Det lät skitäckligt helt ärligt, har aldrig uppskattat gurkmeja, kokosolja…jag vet inte, jag rör mig så lite att jag inte vill tillföra för mkt energi. Och jag vet inte om det är menat som matersättning eller någon slags medicin… och generellt om böcker i denna genre..https://www.svb.se/hur-faktagranskas-vetenskapliga-halsobocker

Jo, jag googlade just boken kimchi och kombucha som rekommenderas…så här skriver kollegorna i Läkartidningen ang detta:

https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2019/02/forskare-kritiserar-popular-halsobok/

Sen rekommenderas litteratur/kokböcker. En av dem hade jag…Hälsorevolutionen. Det gjorde mig så arg att jag kastade den. Och sättet hon åt på skulle ta sådan tid och vara så dyr att jag skulle tvingas gå upp i heltid. Men en sak hade hon rätt i, att dricka vin varje dag gör en plufsig, sömnstörd och sjuk.

Ja, det var det hela. Jag låg vidare som en sjöstjärna, jag skulle tona in och sen hitta vitaliteten i kroppen och sammanfatta…jag bad att få avstå för det stressade men nej, jag skulle producera något kärnfullt. Och det blev typ att jag i likhet med en annan deltagare fött barn nära inpå jul, två till och med….och skulle vara tacksam om jag överlevde julen, likt julgrisen.

Jag ser med förväntan fram emot kursdag 5.

Då ska vi ta del av kognitiva strategier, Mediandning (?) och sen ska vi planera framåt! SOM jag ska planera! Jag älskar att planera…..

Nästan alla böcker som rekommenderas i vårt kompendium är ytterst tveksamma avseende evidensläget…här har jag kopierat ur SvD.

När SvB ringer upp Elisabeth Norin, forskare i mikrobiologi vid Karolinska institutet och expert på magens tarmflora, betonar hon hur komplex tarmfloran är. Enligt henne har ingen person en tarmflora som är identisk med någon annans och friska människor har olika tarmfloror. Det gör att en viss kost kan ha helt skilda effekter på olika människor.
    – En behandling fungerar inte på alla. I synnerhet inte de här kostbehandlingarna, säger hon.
Finns det antiinflammatorisk mat?
    – Jag vet att många säger det, men jag står inte för ett sådant uttalande. Vi kan se att om vi har en bra tarmflora så har vi en bra immunologi. Men det finns inget som säger att om du äter just den maten så får du en bättre immunologi, säger Elisabeth Norin.   
Att det finns frågetecken kring den antiinflammatoriska maten hindrar inte att man ger ut en bok som för fram teorin, menar Cecilia Viklund på Bonnier Fakta.
– Olika experter säger olika saker om antiinflammatorisk mat, men de flesta stöder det, som jag uppfattat det. Vi som förlag måste göra en rimlighetsbedömning av forskningsläget. Om man vill att allt ska vara testat i stora RCT-studier på människa finns det ju inte så mycket att skriva om, säger hon.

Att som Food pharmacy peka ut enskilda livsmedel som särskilt antiinflammatoriska är enligt experterna som SvB talat med än mer vanskligt. I Food pharmacy står det exempelvis att forskningen visar att »ett stort intag av gurkmeja varje dag« kan bidra till att behålla hälsan, ett påstående som är felaktigt om man ser till den samlade forskningen. Tester på människor har inte kunnat visa på någon positiv effekt av ämnet kurkumin i gurkmeja, även om kryddan används som läkemedel i Asien.
   Är det rätt att påstå att det är vetenskapligt belagt när det inte är det?
    – Just när det gäller gurkmeja har jag sett tillräckligt många studier som pekar mot det. Sedan diskuteras det fortfarande i vilken form och i vilken mängd, och tvärtemot också. Jag tänker att det är bra att sådant förs ut till allmänheten, även om allt inte bekräftats på människa än, såvida det inte kan vara skadligt på något sätt. Vi strävar självklart efter att man ska kunna lita på informationen i våra böcker, säger Cecilia Viklund.
   Kan man inte uttrycka det försiktigare i stället för att slå fast »enligt forskningen«?
    – Jo. Det är mycket som förenklas för att det ska vara lätt att ta till sig. Sådana formuleringar kan man absolut fundera kring. Men det är väldigt få saker inom hälsoområdet där forskningen säger något entydigt, säger hon.

En annan bok om antiinflammatorisk mat som blivit ifrågasatt är Happy food av vetenskapsjournalisten Henrik Ennart och kocken Niklas Ekstedt, utgiven av Bookmark förlag. Boken kopplar ihop mat och depression. Med hänvisning till den senaste forskningen påstår författarna att den »västerländska matlagningen lett till en epidemi av psykisk ohälsa«. Framför allt pekas socker ut som en orsak. Boken ger tips om livsmedel som minskar risken för att drabbas av nedstämdhet och depression.
    Även Happy food är populär bland läsarna. Enligt Bookmark har förlaget sålt cirka 40 000 exemplar till bokhandeln. Happy food bygger delvis på en serie artiklar om maten och psyket i SvD. Artikelserien samt boken fick i höstas skarp kritik från psykiatern Christian Rück och fysioterapeuten Jacob Gudiol.
   De hävdar att det inte finns vetenskapliga belägg för att socker skulle orsaka depression. Det finns studier som visar på ett samband, det vill säga att människor som äter mycket socker är mer deprimerade, men inte på ett orsakssamband, enligt dem.
    – Det jag tycker är väldigt problematiskt med artikelserien och marknadsföringen kring Happy food är att man rycker ut ett enskilt forskningsfynd och dessutom överdriver det, säger Christian Rück till SvB och fortsätter:
    – Om man ser på den mängd studier som finns på olika metoder för att bota depression, alltifrån elbehandling till medicin till psykoterapi och motion, finns det inget starkt stöd för att se kostomläggning, så länge man äter inom normalzonen, som en behandlingsmetod.
   Christian Rück tycker att det är oansvarigt att ge fel bild av orsakerna till sjukdomen.
    – Depression är ett jättevanligt tillstånd i befolkningen. Om man dels för ut felaktiga påståenden om vad orsaken är, och dels överdrivna påståenden om kostbehandlingsalternativ så är det olyckligt för dem som lider av det här. Det finns en risk att man tror att det är ens eget fel, för att man äter fel mat, säger han.

Claes Ericson, förlagschef på Bookmark, och Henrik Ennart möter upp i förlagets lokaler i centrala Stockholm. Henrik Ennart kommer direkt från en tv-intervju där han pratat om forskningen kring tarmfloran. Vi slår oss ner i ett konferensrum på förlaget och Claes Ericson berättar att hela förlaget lagt om sin kosthållning under arbetet med Happy food. Till kaffet bjuder han på havremjölk.

En av författarna försvarar sig slutligen med att det finns en koppling mellan socker och depression…jag kan utan att veta om hur forskningen här har utförts…säga att jag VERKLIGEN ser en koppling mellan socker och depression. ”mina” patienter, i den mån de äter alls har sötsug, de äter ofta dåligt dricker coca-cola och orkar inte stå och fermentera kål. De röker i stor utsträckning, jag skulle säga att bland de inlagda där jag arbetar är det undantagsvis så att folk INTE röker, dricker eller äter dåligt. men det ger liksom inte skäl för att säga att sockret är orsaken…bara en empirisk iakttagelse så där ur det blå…många är också tatuerade, har stora hål i öronen och bär mjukiskläder…..alltså. man ska vara försiktig med vad man drar för slutsatser.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen